Rivier in het vizier 299

Rivier in het vizier 299 

Door Yvo Bindels

De waterafvoer op de rivier is perfect om een gokje op grote snoekbaars te wagen. Dat doen we door relatief ondiep te vissen met niet al te kleine shads en eventueel met pluggen.

Wel is de watertemperatuur met vijf graden vrij laag. Vandaag is er de nodige neerslag en wind voorspeld. Dat heeft als voordeel dat het zeer rustig zal zijn op het water. ’s Ochtends ziet het er dan ook guur uit. Regen en harde wind. Niet echt uitnodigend, maar volgens de meest recente voorspelling die ik m’n smartphone bekijk is de meeste neerslag al voorbij en klaart het in de loop van de middag op.

Voordat ik naar het water rij, moet ik de boot even aftanken. De regen waait door het tankstation en het was geen goed idee dat ik deze klus nog zonder jas aan het doen ben. Brrrr, straks maar meteen het warmtepak aan. Als ik vlak bij de haven ben, rijdt Han achter me. Mooie timing!

De rivier is inderdaad aardig verlaten. Er is slechts één andere visboot te bekennen. Na een half uurtje zoeken, mis ik de eerste aanbeet op een shad. Als we nogmaals over de stek driften, is het Han die met een flitsende haal de haak weet te zetten. De eerste snoekbaars van de dag is ook meteen een mooie.


De eerste van vandaag is voor Han.


Het bestand op dit stuk rivier is niet al te groot, maar de vissen zijn doorgaans van mooi formaat. De harde aanbeten zijn aardig verslavend. Dat zal ook wel de reden zijn, dat zulk slecht weer ons niet al te veel uitmaakt. De regen is inmiddels gestopt, maar windkracht vijf staat precies op de lengterichting van de rivier. Plekken in de luwte zijn er niet echt.

Ze springen vandaag niet vanzelf in de boot, dat is wel duidelijk na een uur vissen. Maar dan mag Han toch nummer twee verwelkomen. Ook missen we nog twee aanbeten. Zo is er toch af en toe wat actie.

Regelmatig zijn er krachtige windstoten. Met de benzinemotor pareer ik deze, zodat we niet gelijk uit koers of van de stek geraken.


Het loopt niet storm, maar af en toe is er actie!


Ikzelf heb nog geen vis kunnen vangen, maar zit heerlijk te vissen en een kromme hengel lijkt slechts een kwestie van tijd.

Ondertussen is er altijd wat te zien. Er jagen opvallend veel jonge futen midden op de rivier. De oudere vogels zijn er niet te bekennen.

Plotseling beukt een vis hard op m’n shad. Zo zien we het graag! Ook ik mag dus een snoekbaars richting oppervlak dirigeren. Een mooie strakke goudkleurige vis.


Deze snoekbaars ramde hard op de shad.


De goulashsoep tijdens de pauze warmt ons lekker op. Nemen we goed de tijd voor. Even wat eten, bijkletsen en daarna ons opmaken voor hopelijk een eindsprint. Gelukkig is het nu helemaal droog en neemt de wind langzaam maar zeker af.

We proberen de nodige stekken uit vandaag. Het lijkt erop dat de vis niet echt gegroepeerd zit, want overal komen aanbeten, maar slechts enkelen. Op die manier sprokkelen we stiekem toch de nodige vissen bij mekaar.
 

De lucht klaart op.


We bevissen enkele stekken met een keiharde bodem. Het is dan ook duidelijk wanneer de loodkop ook maar even de bodem raakt. Opnieuw mag ik na een kiezelharde aanbeet met een kromme hengel zitten.

De vis blijft lekker lang mokken recht onder de boot, wat doorgaans duidt op een fraai exemplaar. En inderdaad is het een mooi exemplaar, daar doen we het voor.


Na de middagpauze met nieuw elan aan de slag.


De snoekbaars heeft een dubbele stekel in z’n rugvin. Het lijkt erop dat eerder opgelopen schade op die manier hersteld is. Na deze vis wordt het even zoeken.

Het zonnetje dat ondertussen te voorschijn is gekomen voelt zalig op het koude gezicht en handen. De stroming is een stuk afgenomen, misschien is dat de reden dat we aardig ons best moeten doen om een aanbeet uit te lokken. Maar met al enkele prachtige vissen mogen we niet klagen.


Deze dubbele stekel lijkt op een herstelde rugvin te duiden.


Op het einde van de middag is het Han die een voorzichtige aanbeet weet te verzilveren. Ook dit betreft zo te zien een betere vis. Schepnet, onthaakmat en fototoestel liggen klaar, dus laat maar komen! Een dikke snoekbaars verschijnt in het oppervlak en zit maar licht gehaakt. Snel het net eronder.
 

Een beauty als toetje!


Deze snoekbaars is goed doorvoed. Een aardige buik hangt eronder. In het zachte zonlicht maken we enkele foto’s. Han glundert tijdens het poseren met deze beauty. Prachtige vis om de dag mee te eindigen.

Veel mooier wordt het niet. Rond half vier zoeken we dan ook de trailerhelling weer op. Zijn we mooi voor de avondspits thuis en kunnen op het gemak de spullen opruimen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -