Rivier in het vizier 278

Rivier in het vizier 278

Door: Yvo Bindels

25 mei 2013 – Eindelijk is het dan de laatste zaterdag van mei. De rivier ziet er totaal anders uit dan twee maanden geleden. In maart was het nog flink koud en was alles grauw en grijs, nu zijn de oevers frisgroen en bruist het van het nieuwe leven. Een prachtige tijd om op het water te zijn!

Daarnaast is de visserij deze maand waarschijnlijk ook bovengemiddeld goed. Agressieve snoekbaarzen, sterke riviersnoeken, brutale baarzen en snelle roofbleien; allemaal van harte welkom! Toch heeft de snoekbaars bij mij nu een streepje voor, met name door hun agressieve aanbeten en de diversiteit aan vistechnieken waarmee ze in juni vaak te vangen zijn.


Alles ziet er nu heel anders uit dan twee maanden geleden

Henk en ik gaan vandaag een rivier op die aardig stroomt en ook flink troebel is. Omdat het in de vroege ochtend druk zal zijn op het water, besluiten we later te starten. Geen vroege wekker en hectische toestanden aan de trailerhelling. Lekker ontspannen ontbijten en relaxed traileren en vooral genieten van de eerste visdag van het nieuwe seizoen.


De seizoensopening is altijd speciaal

Het zonnetje schijnt en er staat nauwelijks wind. Zoals verwacht is het inderdaad erg druk op het water, met name roofvissers. Het is even aftasten op de rivier. Zitten ze strak in de kant of dieper? In de stroming of nabij de stroomnaden? Pluggen zijn uitermate geschikt om snel enkele stekken af te vissen op verschillende dieptes.

Een groene specht zit vlak bij ons in het gras. We verwachten dat ze zo weg vliegt, maar ze lijkt niet echt geschrokken van de boot. Vliegt enkele meters vooruit en scharrelt weer tussen het gras. De eerste, vrij diepe stek levert nog geen aanbeet op. Daarom gaan we het iets dichter in de kant zoeken.

Ik weet dat er hier tot 3 meter diepte volop plompen staan. Door de stroming hangen ze echter schuin in het water en zijn ze niet zichtbaar. Als ik iets te ondiep vaar, komen er meteen frisgroene bladen aan de dreggen te hangen. De salade is al binnen dus! Henk beantwoordt een tik op zijn plug meteen met een kromme hengel. De eerste vis van het nieuwe seizoen is een snoekbaars.


Henk met een mooie snoekbaars van de rivier.

Niet veel later mis ik een aanbeet op de Taildancer, maar een goede meter verder wordt de plug alsnog gegrepen. Ook ik mag de eerste snoekbaars verwelkomen. Een koekoek laat zich horen en vliegt recht over de boot.  De brede waaiervormige staart is zo goed zichtbaar. Zelfs in de lucht klinkt zijn herhaaldelijke roep. Vooral de nesten van karekieten worden door de koekoek graag gebruikt om zijn ei in te leggen.


De snoekbaarzen zien er kerngezond uit!

Ondertussen bereiken we een plekje waar graag snoek staat. Kleine stek die met een worp of tien wel afgevist is. Zo lang hoeven we echter niet eens te wachten. Terwijl ik een felgele Toppie rustig binnen tik, is het Henk die het water flink laat opspatten. Een mooie getekende snoek greep zijn Tripple Devil vlak voor de boot.

 
Deze snoek zag de Tripple Devil wel zitten.

Dan zoeken we even een aangrenzende plas op. Daar is het een stuk rustiger. We trollen boven vijf meter water met pluggen langs een langgerekt talud. Ik heb hier wel eens grove snoekbaarzen gevangen in het vroege seizoen. Na een harde beet op m’n zinkende Screaming Devil denk ik met een stevige snoekbaars te maken te hebben. Het blijkt toch een snoek te zijn.


Opvallend gekleurd kunstaas doet het vaak goed nu.

Hangt met een haakpunt in de zijkant van z’n bek vast. Mag er buiten boord vanaf. Henk tikt de haak los en de snoek sprint er vandoor. In een mooie hoek van de plas gaat de motor uit en drinken we op het gemak een kop koffie. Op de oever graast een przewalskipaard met een piepjong veulentje.


Pril geluk.

We kijken nog even op de plas rond. Een ondiepe bult is altijd wat worpen waard. Net als Henk zijn de triple Devil het water uit tilt, springt er een vlijtig snoekje achteraan. Mis.  We zoeken weer de rivier op. Het stroomt nu duidelijk harder. We vallen er meteen met de neus in de boter! Drie driften leveren gelijk drie prachtige snoekbaarzen op. Mooi moment om over te schakelen op shads. Vist toch net wat prettiger, omdat de shads minder vuil oppikken dan pluggen en er ook minder druk op de hengel staat.


Harde aanbeten van mooie vissen

Ik vis nu met een 220cm lange hengel in combinatie met een lijn van 15 pond. Met een dikkere lijn komt er teveel druk van de stroming op te staan en met een dunnere lijn zou ik lijnbreuk riskeren. De stek zit namelijk vol obstakels en de snoekbaarzen zijn flink aan de maat. Ze zijn echt helemaal los. Er volgt een serie snoeiharde aanbeten op de praktisch stil hangende shads.

We genieten ervan met volle teugen! De visserij is spannend, elke seconde is weer zo’n roffel te verwachten. We zitten al ruim in de dubbele cijfers en hebben nog de nodige visuren voor de boeg. Niet dat dit zo belangrijk is, maar het is zeker zo leuk om flitsend te starten. Naast de visserij is ook het totaalplaatje genieten! Ideale temperatuur, goed gezelschap en het bruist overal van het leven.


Het bruist overal van nieuw leven.

Af en toe lopen onze shads en pluggen vast. ‘Kunstaasredderen’ in de volle stroming is niet altijd eenvoudig. De druk op de lijn van redder is meestal aanzienlijk, waardoor deze niet goed zakt tot over het kunstaas. Dit is redelijk te voorkomen door enkele meters stroomopwaarts van de hanger te gaan liggen en dan de redder stroomafwaarts mee te laten zakken.

Degene met de hengel in de hand moet de hoofdlijn snaarstrak houden. Het kost soms wat moeite, maar het is ook zonde om enkele goedvangende pluggen of perfect geprepareerde shads te verspelen. De aanwezige politiepatrouille controleert de aanwezige visboten op de vispapieren, ook wij komen aan de beurt. Later in de middag hebben de meeste boten er al heel wat uren op zitten en verlaten stuk voor stuk het water.

Een fuut zit geheel uit het water bovenop een dikke kei. Ik heb nog niet eerder een fuut op de oever zien zitten. Hij poetst druk het verenkleed. Met de boot mogen we opvallend dichtbij passeren. Misschien is er iets mis, of het verenkleed niet geheel waterdicht?

De volgende snoekbaars beukt er weer stevig op en ik voel dat het een grote vis is. Blijft lang mokken onder de boot. Voor de zekerheid staat Henk met het landingsnet klaar. Als de snoekbaars in het oppervlak komt zien we dat het inderdaad een forse vis is. De snoekbaars geeft nog een flinke klap met zijn staart en de shad vliegt de lucht in.

Henk steekt in een reflex het net iets dieper in het water, en weet daardoor de vis alsnog te landen. Ik sta met open mond van verbazing erbij te kijken en mag vlak erna poseren met de mooie snoekbaars. Als de aanbeten wat terug beginnen te lopen, verkassen we naar een geheel ander stuk.


Sterke vis uit de stroming.

Daar krijgen we bij de eerste drift precies tegelijk een snoekbaars eraan. De mijne weet zich van de haak te ontdoen, die van Henk mag wel even aan boord. De harde aanbeten op de relatief lichte en strakke hengels blijven spectaculair. De snoekbaarzen zien er kerngezond uit.


Allen een mooi seizoen gewenst!

In de vroege avond ruimen we voldaan en op het gemak onze spullen op. We hebben genoten van een succesvolle openingsdag. Ik wens alle lezers een goed (roofvis)seizoen toe met vele mooie visdagen!
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Nog een laatste poging…..
Willem Moorman -