image description

Rijkdom in Noorwegen

Rijkdom in Noorwegen

Jaren geleden mocht ik voor Beet Magazine en Visit Norway een paar dagen naar Noorwegen om in Svolvaer op de Lofoten de mogelijkheden voor het vissen op Skrei, de roemruchte grove kabeljauwen uit de Barentzsee, te beschrijven.

Samen met de toenmalig hoofdredacteur Pierre Bronsgeest reisde ik destijds begin april af naar het hoge Noorden om aan boord van Nigel Hearns ‘No Problem ll’ de kabeljauw te belagen. Man, man! Wat een ongelofelijke visserij beleefden we voor de kust van Kabelvag en Henningsvaer. Op amper een kwartiertje varen vanuit Svolvaer. De ene na de andere megakabeljauw kwam toen uit de diepte naar boven.

 
Tekst en foto’s Toine van Ierland
 
De herinnering aan deze trip is altijd bijgebleven en toen mijn vismaten onlangs opperden om een keertje naar Noorwegen te gaan was de keuze snel gemaakt. Tijd is bij ons de beperkende factor. Vandaar dat we kozen om niet zelf te pionieren, maar aan boord te stappen bij een lokale gids. Dan komt bij mij al snel de naam van Nigel Hearn naar boven. 
 
Noorwegen, thuishaven van grote kabeljauwen.
 
Twee emails later en de boot/schipper is geboekt. Op advies van Nigel boeken we een huisje bij Svinoya Rorbuer. Tickets regelen en we zijn weg. Vier dagen, zes uur per dag vissen. En een mooie gelegenheid om wat hengels en nieuw kunstaas aan een stevige test te onderwerpen.
 
Geen verkeerd decor voor doldwaze avonturen. 
 
Beamer met spijkerbanden, geen overbodige luxe in deze oorden. 
 
Het beoogde doel. Kabeljauw met hoofdletters.
 
Prognose
Bij aankomst op het vliegveld van Evenes staat onze huurauto voorzien van spijkerbanden keurig klaar. Die spijkerbanden bleken geen overbodige luxe. Geteisterd door zware sneeuwval reden we de ruim 175 kilometer over wegen die alleen te herkennen waren aan de ruim een meter hoge sneeuwwallen aan de zijkant van de weg.
 
Oh Yeahhhh!
 
Aanzienlijk later dan verwacht bereikten we Svinoya Rorbuer. Daar werden we ondanks het late uur bijzonder hartelijk ontvangen.
 
“Seems that over the weekend the Skrei have left the bay!”
 
Binnen no time stonden we vervolgens op het terras van ons prachtige verblijf deze week naar een afmerend Hurtigruten cruiseschip te kijken. “Seems that over the weekend the Skrei have left the bay!”, dat waren zo’n beetje de eerste woorden van Nigel nadat we de eerste dag in de middag aan boord van No Problem ll stapten.
 
Met een biertje al het materiaal inventariseren en plannen maken. Voorpret in het kwadraat! 
 
Noorwegen is en blijft een walhalla voor de zeevisser.
 
Eerder was ons al opgevallen dat het aantal afgemeerde Noorse kotters in de haven aanzienlijk lager was dan verwacht. Normaliter liggen in de ‘Skrei-periode’ honderden kotters in alle soorten en maten ‘s avonds afgemeerd in Svolvaer. Geen goed teken dus!
 
Meterhoge sneeuwwallen langs de weg. 
 
De boot ‘No Problem’.
 
De eerste uren
De eerste uren bleken taai. Af en toe kwam er een plukje vis op de dieptemeter voorbij. Schelvis, lom, lengetjes en koolvis, de kabeljauw bleef uit. Totdat we voor Henningsvaer eindelijk een brede band vis op het scherm kregen. Vrijwel direct kwam de ene na de andere kabeljauw aan boord en zeker niet de kleinste. Vissen met een gewicht van tussen de 10 en 20 kilogram volgden elkaar in rap tempo op.
 
De droom van iedere groep vismaten! 
 
Ideale omstandigheden om nieuw materiaal en kunstaas aan de tand te voelen.

De eerste 20 plus vis was voor Mike. Trots als een pauw poseerde hij met zijn nieuwe ‘personal best’ van 21,5 kilogram. Ook Patrick en ik mochten al rap de 20 kg aantikken. Het beetje wind dat er stond nam nog verder af, de zon, het gladde zeetje en de witgekuifde bergen om ons heen maakten het plaatje compleet. Wat een genot om hier te mogen vissen…
 
Je kunt het slechter treffen. 
 
Weinig wind en zelfs een heerlijke zon. Hier is dat verre van een vanzelfsprekendheid.
 
De baai voor Svolvaer is één van paaiplaatsen voor de Skrei. In de maanden februari, maart en april is de kans om deze grote kabeljauwen te vangen het grootst. En, eerlijk is eerlijk, er wordt dan ook vrijwel uitsluitend gevist op deze kabeljauwen die in grote scholen tussen de 70 en 100 meter diep zwemmen.
 
De kunst van ‘het grote vissen vangen’ is om je kunstaas net boven de school aan te bieden. Op de momenten dat de vis aast, zie je dan ook solitaire vissen boven de school op het scherm van de dieptemeter voorbij komen. Dat zijn de targetvissen. Dat zijn de grootste. En, met groot aas vang je grote vis. Dat is geen fabeltje! Dat is realiteit en dat bleek eens te meer!
 
De MC Beats valt in de smaak bij de monsterkabeljauwen en niet zo’n klein beetje ook.
 
Het materiaal
Terugkijkend op deze week die gekenmerkt werd door grandioos weer; oplopende temperaturen tot 5 graden Celsius, nauwelijks wind en een stralend zonnetje, bleken nagenoeg alle grotere vissen en alle 20+ kabeljauw gevangen te zijn aan een Abu Garcia Mc Beast. Beste kleur bleek de zwart/gouden, gevolgd door de oranje/geel/goud combinatie.
 
“Zowel 17, 2 x 19, 21 en een prachtige 24,5 kg kabeljauw vielen deze dag ten prooi aan deze killer lure!”
 
Topper op de laatste dag bleek de witte Mc Beast. Zowel 17, 2 x 19, 21 en een prachtige 24,5 kg kabeljauw vielen deze dag ten prooi aan deze killer lure! De zware Mc Beasts vragen wel om een hengel die wat kan verdragen qua gewicht.
 
Materiaal dat zich dubbel en dwars heeft uitbetaald.
 
Voor ons was dat de gloednieuwe PENN Battallion Jig hengel in combinatie met PENN Slammer lll 5500 en een 17/00 Spiderwire Smooth Stealth 8 lijn voorzien van een 80 ponds leader.
 
Kabeljauwen van dit formaat willen wel, geloof me maar.
 
Targets
Het spreekt voor zich dat we vrijwel uitsluitend voor Henningsvaer op een diepte tussen 70 en 100 meter hebben gevist. Hoeveel we gevangen hebben? Geen idee! Maar reken maar dat het richting de twee ton aan kabeljauw ging. En, eerlijk is eerlijk, dat voel je aan je lijf! En natuurlijk hebben we de nodige vissen gemist, verspeeld. Dat waren dan zonder uitzondering de grootste! Dat is gewoon een feit. De grootste vissen verspeel je…
 
“En vergeet vooral niet dat de ondiepere delen van de vele baaien en waterwegen massieve platvissen waaronder heilbot en met name schol herbergen.”
 
De kans op bijvangst vissend voor Hennigsvaer is vrijwel nihil. Gezien ons korte verblijf is dat geen issue maar, zeker wanneer er voor een langer verblijf wordt gekozen, zijn de mogelijkheden om gericht op koolvis, leng, pollak en schelvis op korte afstand van Svolvaer te vissen groot. En vergeet vooral niet dat de ondiepere delen van de vele baaien en waterwegen massieve platvissen waaronder heilbot en met name schol herbergen. Wellicht een doel voor een volgende keer.
 
Gedroogde rottende vis, in Noorwegen is het een delicatesse, maar dat moeten ze lekker zelf weten…
 
Droom
Al met al was het een prachtige week. Het bijzonder goed uitgeruste huis met heerlijke bedden, twee badkamers, sauna en een groot terras aan redelijk diep water maakte het compleet. Elke dag even een visje vangen vanaf je eigen terras is toch iets waar elke visser van droomt! En dat doe je dan nadat je heerlijk gedoucht bent en een heerlijk maaltje vis verorberd hebt na een fantastische dag op zee. Dat is toch absolute rijkdom…