Review Fox Edges Camotex Stiff

Review Fox Edges Camotex Stiff  

Door Léon Derksen
 
In het begin van het boltrig tijdperk moest alles zo soepel mogelijk zijn. In de nog steeds voortdurende zoektocht naar verbeteringen was jaren later juist een stijve onderlijn een korte periode populair.

Zelf heb ik geen goede herinneringen aan deze zogenaamde stiff rigs. Door de stugge onderlijn was niet te voorspellen hoe de vis gehaakt zou zijn. Enkele ongecontroleerde inhakingen waren voor mij dan ook voldoende om de stiff rig af te zweren. Wel was het toenmalig veel gebruikte Amnesia prachtig materiaal om een combi rig te knopen.
 
De vernieuwde Camotex 

Naast het nadeel van het vele werk en dito aantal knopen voor één rig had deze namelijk enkele voordelen. De montage raakte tijdens het inwerpen niet snel verward en de eigenschap van een zeer goede inhaking bleef behouden.

Dit doordat het soepele deel de haak perfect laat draaien heb je het voordeel van zowel de stiff rig als van een soepele lijn. Zeker in de tijd dat ik veel op het Twentekanaal viste heb ik deze combi rig veel gebruikt. Het was ook prettig te weten dat, na het voorbij komen van een boot, de rig zijn werk zou blijven doen.

Met de komst van de gecoate onderlijnen had ik hierin een prima alternatief voor mijn rig die daarvoor uit meerdere materialen bestond. De verschillende merken hebben verschillende eigenschappen maar allen hadden niet die stijfheid van het eerder genoemde materiaal.

Mede doordat ik andere wateren ben gaan bevissen voldeed en voldoet de gecoate onderlijn prima. In de meeste gevallen is de Coretex dan ook nog steeds mijn eerste keuze. Een enkele keer wil ik echter nog wel eens teruggrijpen naar een oud rolletje Amnesia. Met de komst van de Fox Camotex Stiff braid behoort dit echter voorgoed tot verleden tijd.
 
De nieuwe Edges materialen hebben mij in het algemeen aangenaam verrast maar deze lijn wel het meest. Het was dan ook uit nieuwsgierigheid dat ik deze ben gaan gebruiken. In eerste instantie was ik nogal sceptisch over dit springerige en krullende spul. Na wat oefenen had ik de handigheid te pakken en het bleek verassend eenvoudig dit materiaal te knopen tot een ouderwets goede combi rig.
 
Mooi gestrekt.
 
Zoals het advies luidt is het raadzaam de coating te verwijderen om de knoop op de wartel te maken. Met wat oefenen kan de knoop strak tegen de wartel worden gelegd en deze soepele knoop kan perfect als scharnierpunt fungeren. Zelf kies ik ervoor om gebruik te maken van een ring swivel voor het scharnierpunt.
 
De knoop strak tegen de wartel aan.
 
Eenmaal geknoopt laat de onderlijn zich strekken door deze onder te dompelen in heet water of te stomen. Op de foto is het resultaat te zien.
 
Met een stukje Shrink Tube X Small voorkom ik dat de knoop het scharnierpunt is en bovendien bescherm ik hiermee de knoop. Waarom? Eerlijk gezegd heb ik daar buiten het vertrouwen wat ik er in heb geen reden voor. En iets waar je vertrouwen in hebt moet je niet gaan veranderen…
 

De rig blijft zijn werk doen.
 
Gereed om met een ouderwets goed gevoel de montages over grote afstand te werpen. De Camotex Stiff is verkrijgbaar in de kleuren Light Camo en Dark Camo in de sterktes 15, 20 en, 25lb.

Een verpakking bevat 20 meter onderlijn. Informatie over de nieuwe Edges Range vindt u op www.foxint.com en www.facebook.com/FoxIntBenelux.



 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -