Resultaten Zeevisenquête Deltavisie

Bericht van Sportvisserij Zuidwest Nederland 

klik om naar de website te gaan

Resultaten Zeevisenquête Deltavisie

‘Goede visstekken waar men ongestoord kan vissen, liefst niet gehinderd door obstakels als staand want binnen werpafstand.’ Dat is de belangrijkste wens van ruim duizend zeesportvissers die hebben meegedaan aan de zeesportvisserijenquête voor de Zuidwestelijke Delta.

De enquête kon van december 2010 tot en met februari 2011 worden ingevuld via de website www.deltavisie.info. Op diverse websites en in de magazines Zeehengelsport en Hét Visblad verschenen oproepen om de enquête in te vullen. Bovendien werd de enquête onder de aandacht gebracht op de Ruil- en verkoopbeurs van Bootvisvereniging Zuidwest Nederland.

Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij Nederland ontvingen goede feedback over de kansen en bedreigingen voor de sportvisserij in dit Zuidwestelijke Delta. De belangrijkste wensen zijn het behouden en zo nodig verbeteren van bestaande visstekken en het realiseren van nieuwe stekken. Er is een duidelijke vraag naar een nettenvrije zone, waar sportvissers ongestoord kunnen vissen vanaf de kust.

Andere wensen zijn het aanleggen van trailerhellingen, bijvoorbeeld op de Tweede Maasvlakte en uitbreiding van pierenspitgebieden (met name op de Oosterschelde), het verwijderen van Japanse oesters en een strengere controle op stroperij.

Daarnaast geven de sportvissers aan dat er een duidelijke achteruitgang in visstand wordt waargenomen. De tong en kabeljauw zijn sterk in aantal afgenomen, daarentegen zijn de vangsten van schar en wijting al enkele jaren goed.
 
De logische vervolgstap voor Sportvisserij Zuidwest Nederland is om op deze inventarisatie de nodige actie te zetten. Dat gaat de komende maanden gebeuren. Vanuit de inventarisatie wordt een top 5 aan activiteiten vastgelegd in projecten bij de georganiseerde sportvisserij (dus ook de hengelsportverenigingen), waarbij gekeken wordt naar zowel prioriteit voor de zeesportvisser als praktische haalbaarheid.

We kunnen nu al aangeven dat we druk bezig zijn met afspraken rond inrichting van Maasvlakte 2, we gaan een trailerhellingenproject starten en er wordt divers nuttig informatiemateriaal ontwikkeld voor de zeesportvisser zoals een overzicht van hengelcharters.
 
Voor wie meer wil weten? Houd de site
www.deltavisie.info in de gaten. Daar is ook het complete rapport te downloaden van de zeevisenquête.