image description

Records verbroken tijdens “deNieuweVispas” 2018

Vinnig.nl  

Records verbroken tijdens “deNieuweVispas” 2018   

Dit jaar hadden 36 teams zich ingeschreven. De teams kwamen dan ook uit alle regionen. Friesland, Groningen, Utrecht, Noord Holland, Gelderland, Zeeland, Brabant en Zuid Holland en zelfs een team uit België stond op de deelnemerslijst. 

Twee teams zijn uiteindelijk niet aan de start komen opdagen. In totaal streden er 34 teams, ofwel 65 mannen en drie vrouwen om een vermelding in het klassement van NieuweVispas 2018 en natuurlijk het belangrijkste, de titel “Mannen van Eer”.

Ook dit jaar is de non-profit wedstrijd met behulp van vrijwilligers en sponsoren georganiseerd. Het viswater betrof wederom de wateren op en rondom de Kagerplassen en het Braassemermeer. 

Het is een divers water rijk aan snoek, snoekbaars, baars en soms een dikke roofblei of meerval. De vangsten waren enkele weken voor de wedstrijd wisselend, dit waarschijnlijk als gevolg van de milde winter.


Boten verzamelen zich langs de Zijldijk.

De Leidsche Hengelaarsbond, Sportvisfederatie Mid-West Nederland en Hengelsport Vereniging de Leede, leverden dit jaar weer een mooie bijdrage met het verstrekken van de wedstrijdvergunningen. De Leidsche Hengelaarsbond willen we nogmaals bedanken voor hun extra bijdrage aan deNieuweVispas 2018.

Vinnig wil de sponsoren nogmaals bedanken voor hun donaties en inspanningen: Raymarine, Fox Rage, Jochem Myjer, Timmerbedrijf Smit, Visgids Dennis Veug, Restaurant Siri thai, Hotspot Fishing, Hengelsportleiden, Drankhandel Wines and More, Hengelsporthuis Sam Teunissen, Hengelsporthuis Henk Teunissen, Leidse Hengelaarsbond. Sporvisfederatie Mid-West Nederland, Hengelsportvereniging de Leede.
 
De start van deNieuweVispas
‘s Morgens 06.45 uur kwamen de eerste deelnemers in het schemerdonker aangevaren. De aangemeerde boten werden door Rutger en Ricardo gecontroleerd op levendaas.  68 Roofvissers kregen een warm welkom met hete koffie en koek van Bas.

Wat een fantastisch gezicht, 34 boten langs de Zijldijk. Na het uitdelen van de envelopen met de wedstrijdmaterialen werd door Danny het welkomswoord gedaan en de wedstrijdregels doorgenomen. De wedstrijd ging precies om 08.00 uur van start.


Danny neemt de wedstrijdregels nogmaals door.

De Wedstrijdregels
Iedere deelnemer moet in het bezit zijn van een geldige vispas.
Het team met de meest opgetelde centimeters gevangen roofvis wint, de titel “Mannen van Eer”.
De toegestane regels van Sportvisserij Nederland gelden; maximaal 2 hengels per persoon en natuurlijk geen levendaas.
Elke gevangen roofvis moet duidelijk worden gefotografeerd met logo en meetlint/plank, kop links, buik onder en staart rechts.
Elke vis wordt genoteerd op de vangstlijst.
Het is een “catch and release” wedstrijd, dus elk gevangen vis moet levend worden teruggezet.
De vangstlijst dient om 15:00 uur te worden ingeleverd aan de wedstrijdorganisatie.
 
De weersvoorspellingen waren ook dit jaar meer dan goed, windkracht twee, geen regen en een temperatuur van rond de acht graden, echt roofvisweer.

De boten vertrokken naar hun favoriete stekken. Veel teams trollend, anderen gingen vol gas naar hun hotspots. Ook dit jaar waren er teams die direct met doodaas van start gingen. De snoekbaarsvissers zouden dit jaar wel eens in het voordeel kunnen zijn vanwege de lage windkracht.

Wij, Team Vinnig, gingen niet direct van start. We wilden iedereen, dus ook de laatkomers, verwelkomen en voorzien van het juiste wedstrijdmateriaal. Rond half tien ging voor ons de wedstrijd pas van start.

Al snel kwamen de eerste vangstmeldingen binnen van mooie vissen. Onze voorspelling m.b.t tot goede vangsten als gevolg van het zachte weer werden bevestigd. Op het Noordoostelijke deel van het wedstrijdwater werd al direct goed gevangen. Toch waren er ook teams die het zwaar hadden.

Het werd spannend, er werden grote vissen gevangen. Wij zelf waren nog druk bezig met organiseren en binnenkomende telefoontjes mer vragen en appjes. Van rustig vissen kwam niet veel. Dit drukte de pret uiteraard niet, het liep goed!!!

Ook dit jaar hadden de deelnemers geen problemen om de vissen volgens het wedstrijdregelement te fotograferen. Kop links, staart rechts en fotologo met meetlint/plank zichtbaar.


Kop links, buik naar onder, staart rechts en logo er op.

Wat het vissen betrof hadden we zelf een taaie dag. We vingen eerst twee ondermaatse snoek. We besloten van tactiek te wisselen en verder te gaan voor die ené grote snoek. Helaas, we hadden niet veel tijd en moesten zonder resultaat terug naar de finish.

De binnenkomende “Mannen” werden door ons verwelkomd. Een snelle blik op de vangstlijsten gaf de indruk dat het spannend zou worden, veel lijsten met 5 vissen. Bij het zien van twee lijsten wisten we da teen van deze teams zou winnen en de titel de “Mannen van Eer”. We hadden ook direct de 3 metersnoeken in het vizier. Er werd relatief veel snoekbaars gevangen en opvallend geen maatse baars.


Er werden dit jaar maar liefs drie metersnoeken gevangen.

Om zeker te zijn van de echtheid van de vermeldingen op de lijst, hielden we ter plekke een korte camera controle. De echte meting door onze jury in het clubhuis van de Leidse Hengelaarsbond is bepalend voor de uitslag .

Kort na de wedstrijd, arriveerden de eerste teams in het clubhuis van de Leidsche hengelhengelaarsbond. De vangstlijsten werden dit jaar door Marie deskundig gecontroleerd. Dit gaf ons dit jaar meer tijd om vangsten en verhalen te delen met deelnemers.

De deelnemers hadden het onderling goed naar de zin. Onder het genot van meerdere drankjes en het overheerlijke eten kwamen de verhalen los. Stekken, techniek en vangsten werden besproken. Dit is waar het om gaat, roofvissers “Pur Sang”. Professionals, locals en recreatievissers, het was gezellig en leerzaam voor iedereen. Het is een dag geworden waar men ieder jaar naar uitkijkt, top!


Het liep langzaam vol in het clubgebouw van de Leidsche hengelaarsbond.

We hadden een hoop prijzen te verdelen, maar er was ook dit jaar maar één titel die de wedstrijd draagt, de titel “Mannen van Eer”.

De Uitslag voor 2018


Na de warme maaltijd was het tijd voor de prijsuitreiking.

De eerste plaats
De wisselbeker van de “Mannen van Eer” en Raymarine Axiom7 ging naar het duo Dennis Veugelers en Djuri Hou. De optelling van 17 snoeken leverde hen een totale lengte van 953 centimeter op. Dit is een nieuw record, er is nog nooit zoveel centimeter maatse vis gevangen tijdens een DenieuweVispas wedstrijd.


De winnaars van de NieuweVispas2018. Dennis Veug en Djuri Hou.

Tweede plaats
Twee Fox Rage Spinhengels met molens gingen naar Dennis van de Ing en Jasper van de Weijden met een totale lengte van 734 centimeter. Zij hadden 13 snoekbaarzen en een snoek gevangen.


De tweede plaats: Dennis v. d. Ing en Jasper vd. Weijden.

Derde plaats
De derde plaats, twee Fox Rage hengels met shads, was voor Marcel van Tongeren en Rob van de Kay. Zij hadden een totale lengte van 332 centimeter met snoeken.


Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay.

Vierde Plaats
Willem de Groot en Jur Tijssen kwamen met een totale lengte van 316 centimeter in aanmerking voor de 4e prijs. Zij hadden ook vijf snoeken. Zij wonnen twee doodaas hengels van Fox, aangeboden door Hengelsport leiden en Roofvisaas.nl. Helaas konden de heren er niet bij zijn. De hengels werden later die week in ontvangst genomen.

Vijfde Plaats
De vijfde prijs, een compleet verzorgde dag snoeken op de Kagerplassen met visgids Dennis Veug (de winnaar van DeNieuweVispas 2018), was voor Freek Cox en Jeroen Hengeveld. Zij eindigden met vijf snoeken op de vijfde plaats met een totale lengte van 302 centimeter.


Vijfde plaats voor Freek en Jeroen.

De grootste snoek
De grootste snoek, 107 centimeter, van “deNieuweVispas” editie 2018 werd gevangen door Martijn Gennissse. Met deze snoek staat hij op nummer twee in de Hall of Fame allertijden.


De grootste snoek was voor Martijn. Een slanke vis van 107centimeter.

De een na grootste snoek Kees van de Kaay had een prachtige snoek van 103 centimeter. Hiermee komt hij in de hall off fame. Deze vis werd beloond met een cradle (savage gear) aangeboden door Siri Thai.


Een hele mooie metersnoek voor Kees van de Kaay.

De grootste snoekbaars Jasper van der Weijden. Hij ving de grootste snoekbaars, 66centimeter. Hij mag naar de nieuwe show van Jochem Myjer, 2 VIP kaarten voor de voorstelling Adem in, Adem uit.


Prachtige snoekbaars voor Jasper.

De grootste baars
We hadden de minimum maat voor baars opgehoogd naar 30 centimeter. Dit hebben we geweten. Er werd geen baars boven deze minimum maat gevangen. 

De meeste vissen
Een wildcard voor de roofvis wedstrijd “predatorcup” ging naar Dennis Veug en Djuri Hou. Zij hadden 17 maatste snoeken. Ook dit is een nieuwe record.


Maar liefst 17 snoeken hadden ze.

De mooiste foto Waardebonen te besteden in Sams Hengelspothuis gingen naar Larissa Lurra van Team Lund.


Mooiste foto was voor Larissa Nura.

De jongste visser Ricardo van Oudenhoven, gastauteur vinnig.nl, was eindelijk niet meer de jongste visser. De prijs ging naar Hendrick, hij kreeg petjes, kunstaas en een molentje aangeboden Hengelsporthuis Henk Teunissen.


Dit jaar een nieuwe jongste visser.

Top vijf “deNieuweVispas 2016″
Dennis Veugelers en Djuri Hou 953 centimeter
Jasper van der Wijden en Dennis van de Ing 734 centimeter
Marcel van Tongeren en Rob vd Kaay 332 centimeter
Willem de Groot en Jur Tijssen 316 centimeter
Freek Cox en Jeroen Hengeveld 302 centimeter
 
Samenvattend was de gehele wedstrijd een groot succes, aardig weer, en er zijn wel 97 maatse vissen gevangen; 72 snoeken, 25 snoekbaarzen. Vrijwel alles liep gesmeerd en de sfeer onder de deelnemers was uitermate goed.

Er zijn drie prachtige metersnoeken gevangen en een opvallend groot aantal maatse snoekbaarzen. Niet alle teams hebben hun lijst ingeleverd, deze gegevens kunnen we daarom niet meenemen in de statistieken. Wat verder opviel is dat de top vijf bijna elk jaar door de zelfde teams wordt ingenomen.
 
Team Vinnig Danny Sin & Klaas Hoogduin

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Street Fishing met Scott Brinsdon
Willem Moorman -
image description
Sponsoren Belly Boat Ireland Trophy 2020
Willem Moorman -