image description

Record aantal bezoekers op de jubilerende Carp Zwolle

Door Ron Smits

Gezellig, druk, veel gekocht en verkocht op de 25ste editie van de karper beurs in Zwolle. Lange rijen bij de eettentjes. Kruiwagens en karretjes met hengelsport artikelen, lok voer, tentjes, stretchers en slaapzakken worden regelmatig naar de auto gebracht om daarna weer verder te shoppen. Dit is in grote lijnen het beeld van de karper beurs in Zwolle.

Vrijdag zijn er al ca. zeshonderd bezoekers meer geweest dan vorig jaar op de vrijdag. Ondanks de sneeuw komen er op zaterdag heel veel bezoekers naar de jubilerende karper beurs. Niemand kan op dat moment vermoeden dat deze beurs in totaal 17.454 bezoekers gaat ontvangen. Het jubileum van 25 jaar wordt tevens een record aan bezoekers. Zelf ben ik niet zo’n fanatieke karper visser, maar het is een gezellige, dolle boel met veel shoppende karper vissers. Het valt op dat er ook heel veel vrouwen op karper vissen. Niet alleen op de stands, maar ook onder de bezoekers zijn er volgens mij meer vrouwen aanwezig dan op de hengelsport beurzen in Utrecht en Rotterdam.

Op de parkeerplaats staan vele auto’s uit België, Duitsland, Polen. Op de diverse stands wordt dan ook volop Duits en Engels gesproken. Kortom een groots internationaal gebeuren daar in de IJsselhallen in Zwolle. Alle grote merken zijn dan ook aanwezig. Shimano heeft zelfs een drukbezocht wonder dokter voor defecte en minder goed lopende molens ter plaatse.

Karper hengels in alle soorten en maten.

Een grote vijver met diverse soorten voerboten trekt veel bekijks. Zeker omdat je deze op afstand bestuurbare bootjes ook zelf mag besturen. Leuk om toch even weer jong te zijn. Voeder bootjes in diverse prijsklassen van ongeveer vijfhonderd euro tot wel vierduizend euro toe. Maar hier zit dan ook heel wat high tech apparatuur zoals, fishfinder, diepte meter en GPS op.

De karper visserij is in de laatste decennia behoorlijk geëvolueerd. Ik herinner me nog een bamboestok met dobber en een aardappel of broodvlok als aas. Voeren met aardappel en brood. Nu heeft de bamboestok plaats gemaakt voor drie werphengels op elektronische hengelsteunen met alarmbellen en lichtjes, speciaal vervaardigd aas en lok voer, luxe tenten met stretcher en slaapzak, voorzien van kachel en kooktoestel, voerboten die je aas en lok voer met grote nauwkeurigheid op de juiste plaats brengt, voor zien van dieptemeter, GPS en fishfinder. Ik voorzie in de toekomst drones die over het wateroppervlak scheren en de onderwaterwereld geheel in kaart brengen.

Karper bier verwacht ik in België, maar hier in Nederland komen er ieder jaar nieuwe bieren bij.

Grote drukte in de IJsselhallen van Zwolle.

Deze beurs is geheel anders dan de twee andere beurzen in Utrecht en Rotterdam. Veel meer eet en drink tentjes met overvolle terrassen. Waarschijnlijk een vermoeiende bezigheid om te shoppen tussen de vele krioelende bezoekers. Ook op de parkeerplaats is het een gaan en komen van karretjes en kruiwagens tussen de beurs en de auto’s. Een heuse discjockey zorgt op één van de terrassen voor muziek.

Veel aandacht voor loodvrije werpgewichten, aandacht voor het uitzetten van jonge karpers in een echte kermisattractie achtige loterij van de KSN. Leadfree heeft diverse loodgewichten ontwikkeld door metalen onder druk samen te stellen, die het loodgewicht benaderen. Lood heeft een soortelijke massa van 11.7 en de loodvervangers hebben een soortelijke massa van 9.6. Beton als loodvervanger heeft een groter volume dan deze loodvervangers van Leadfree

Loodvervangers bij Sportvisserij Nederland.

Leadfree gebruikt metalen en deze worden samengeperst onder hoge druk.

De grootmeester aan het werk. Prachtige karpers.

Levensechte karper. Prachtig geschilderd.

Overvolle terrassen.

Lange rijen voor de diverse eettentjes

Er wordt groot ingekocht. Met een karretje naar de auto brengen en weer terug.

Arthur van Wout van Leeuwen.

Wout van Leeuwen

Hengelbouwer CMW uit Duitsland.

Karpervissen en outdoor gaan hand in hand.

Foto boven en onder: aanbieders van visreizen

Heel bekend beurs gezicht.

De wonder dokter van Shimano.


KSN heeft straks veel om op te ruimen.


Voerboot op de vijver, leuk speelgoed. Niet alleen voor het vissen, kijk maar naar het plezier op de foto onder

Rubberbootjes om je aas daar te leggen waar net dat richeltje zich bevindt.

Carp Zwolle namens Total Fishing heel hartelijk gefeliciteerd met jullie 25-jarig jubileum en bovenal met de waardering van het bezoekende publiek met een recordaantal bezoekers van 17.454. Tot volgend jaar.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Vrijdagmiddag filmselectie 19 juli
Willem Moorman -
image description
Update van de vangsten in Caspe.
Willem Moorman -
image description
Ierse monsters vanuit de kayak deel 1
Willem Moorman -