Rangemaster Carbon 20 werppijp

Persbericht Fox

Rangemaster Carbon 20 werppijp 

Door Chris De Clercq

De throwing stick heeft sinds zijn eerste verschijning aan de waterkant al heel wat ontwikkelingen doorgemaakt. Zo herinner ik mij hoe de eerste aluminium werppijpen wel ontzettend sterk waren, maar een regelrechte aanslag pleegden op je armspieren na intensief gebruik. De veel lichtere kunststof uitvoeringen waren een grote verbetering op dat punt, maar die waren als gevolg natuurlijk een stuk kwetsbaarder. De echte ‘boiliemeppers’ onder ons gingen dan ook ieder jaar vlot door een paar van die plastic pijpjes heen.

Gedurende de jaren doken hier en daar ook carbon varianten op, maar het betrof steeds rechte ontwerpen die nooit zo populair werden als de betere en bekende J-vorm.


Snel en makkelijk te vullen.


Het voorbije jaar is daar echter definitief verandering in gekomen toen verschillende hengelsportfirma’s met een carbon stick in J-vorm op de markt kwamen.


Resultaat van regelmatig bijvoeren.


De meeste bedrijven gingen voor krak hetzelfde ontwerp als de plastic pijpen, maar de ontwikkelaars van Fox maakten van de unieke eigenschappen van het nieuwe materiaal gebruik om enkele belangrijke innovaties door te voeren. Het resultaat is de supersexy ogende R20 Carbon waarbij in de naam meteen de maximum maat boilies is aangegeven die je ermee kan wegmeppen.

De belangrijkste en meest zichtbare innovatie is wel de invoeropening net boven het handvat. Dit sterk staaltje carbontechniek lijkt zo te zijn weggelopen uit de race industrie.


Met een voertas blijf je beter in je ritme.


Alleszins maakt het de hele handeling van het voeren een pak sneller en efficiënter. Voorwaarde is wel dat je er een boilie heuptas bijneemt zodat je al staand en in een automatische beweging de carbon vult terwijl je je blik strak op de beoogde spot houdt. Het resultaat is bijvoeren met een ongekende precisie.


Een stevige hoes zorgt voor de nodige bescherming.


Verder valt de ongelooflijke lichtheid op als je de R20 voor de eerste keer uit het beschermende foudraal haalt. Het ver wegzetten van 5 kilogram boilies gaat nu gegarandeerd zonder een centje pijn. En reken er maar op dat je de boilies ongekend ver zal krijgen.

Het extreem lichte gewicht zorgt er namelijk voor dat je een veel hogere snelheid aan je boilies kan geven, waardoor ze verder vliegen. Meer snelheid betekent ook dat er een grotere kracht op je aas wordt uitgeoefend. Extra drogen is hier dan ook aangewezen om uit elkaar spattende boilies te vermijden.


Best even extra laten drogen tegen het openspatten.


Verder hou je om dezelfde reden de werppijp ook best vochtig tijdens het voeren. Dat regelmatig onderdompelen dempt tevens het geluid van die keiharde knikkers die door het carbon razen.

Verder wil ik nog meegeven dat het handvat dankzij de ei-vormige doorsnede heel stevig en aangenaam in de hand licht. Dankzij deze ergonomische innovatie heb je de werppijp altijd recht in de hand en wordt twisten geëlimineerd.


De naam zegt het al, geschikt voor boilies tot 20 mm.


Hoewel deze werppijp met een adviesprijs van € 109 iets prijziger is dan zijn kunststof tegenhangers, vind ik dat de meerprijs niet opweegt tegen het comfort en duurzaamheid die je ervoor terugkrijgt.


Gevangen op een groot bed boilies.


Wie veel boilies voert met de stick, moet deze superlichte uitvoering zeker eens in de hand nemen. Wedden dat je niet meer zonder wil?
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -