Raduta Snoekbaars

Raduta Snoekbaars: Snoeiharde aanbeten!

Door  Willem Stolk

Vissen op snoekbaars is in bijna alle landen van Europa mogelijk. Er zijn vaak discussies over het aasgedrag van snoekbaarzen. Zo zouden ze niet actief zijn als het warm is -of als de zon fel schijnt.

Hoewel ik het daar in grote lijnen niet mee eens ben, is dit in Roemenië zeker niet het geval. Snoekbaarzen azen hier juist overdag als de zon volop schijnt. Willem Stolk was onlangs in Roemenië en viste op het Raduta Lake gericht op snoekbaars.

Algemene informatie
In 1984 is Lake Raduta ‘gecreëerd’ door Robert Raduta. Het elf kilometer lange stuwmeer staat bekend om record karpers. De zwaarste vis woog maar liefst 37,3 kilo –een aardig gewicht! De diepte van dit stuwmeer is gemiddeld ongeveer 4 meter. Op sommige plekken staat 10 meter water, maar dit zijn slechts kleine gedeelten, waar vooral in de winter wordt gevist. Omdat het een gecreëerd meer is, zie je hiervan nog volop bewijzen. Op de sonar zie je oude wegen, huisjes en bomen.


Snoekbaarzen azen hier juist overdag als de zon volop schijnt.

Een interessant bodemprofiel, waar snoekbaarzen zich goed thuis voelen. Naast karper zit er vooral veel kleine vis, zoals alvers en voorns. Grote scholen alvers zie je regelmatig aan de oppervlakte. Maar ook kikkers en erg veel padden, zie je langs de oevers van het meer. Toen het meer klaar was, waren er nagenoeg geen bomen of andere gewassen langs de oevers. Het was gewoon een kale boel.

De afgelopen 15 jaar heeft eigenaar Robert Raduta duizenden bomen en struiken gepoot. Het geheel ziet er nu dus fraai uit. Tal van vogels brengen in dit gebied de zomer door. Zo zag ik een groep pelikanen vliegen, die elke avond neerstreken om te vissen. Al met al dus een mooie locatie in een land dat sinds twee jaar bij de EU hoort. Er is nog wel veel armoede en de wegen zijn verschrikkelijk slecht. Vandaar dat ik mijn eigen boot niet heb meegenomen…

Verkennen…
Na een vlucht van 2 ½ uur lande ik op Bukarest Airport. Daarna was het en uurtje rijden. Dat rijden is een belevenis op zich. Wat een slechte wegen! En, het is boeiend te zien hoe zigeuners hier leven. Ik heb nog nooit zo veel paard en wagens gezien. Het is overigens ‘standaard’ dat je wordt opgehaald van het vliegveld door een medewerker van Raduta Lake. Voor 700 euro kun je een week vissen –inclusief boot en verblijf.


Vertikalen, dropshoten, fireballen of vissen met levend of dood aas doen ze niet, ankeren en werpen!

Je hoeft dus alleen hengels, molens en kunstaas mee te nemen. Met de reishengels van tegenwoordig is dit geen probleem, want er is keuze genoeg.Eenmaal aangekomen is het zaak om met locals te praten om zo veel mogelijk informatie in te winnen. Al snel vertelden ze me waar en wanneer de snoekbaarzen azen. Ook lieten ze me zien waarmee ze visten. Vertikalen, dropshoten, fireballen of vissen met levend of dood aas doen ze niet. Ankeren en werpen, dat is wat ze doen.

Ik was dus erg benieuwd wat me te wachten stond. De eerste dag heb ik alleen besteed aan het verkennen van het water. Samen met een gids hebben we de hele dag gevaren. Deze dag lijkt zonde van de tijd, maar uit ervaring weet ik, dat deze investering zich terug kan verdienen. Ik heb op de betreffende dag 20 plekken aangedaan en waypoints aangemaakt, zodat ik de komende dagen deze rustig kon bevissen.

Lees meer hierover op:
www.willemstolk.com


ANDEREN LAZEN OOK