image description

Eindelijk de pulsvisserij eind 2021 verboden!

Vertrouwelijke voorstellen EU: pulsvisserij eind 2021 verboden, tot dan mogelijk maar 7 van 80 Nederlandse pulsvissers de zee op

De pulskorvisserijvloot koerst af op een koude sanering. De EU wil het elektrische vistuig, waar Nederlandse vissers veel in hebben geïnvesteerd, uiterlijk eind 2021 verbieden. Tot die tijd zouden mogelijk nog maar 7 van de circa 80 Nederlandse pulsvissers de zee op mogen.

Woensdag overleggen de EU-landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie over het pulsvissen. Het parlement stemde vorig jaar al voor een verbod op deze vismethode. Den Haag hoopt met een ruime overgangsperiode de schade voor de Nederlandse vloot te beperken. Maar de vertrouwelijke voorstellen die op tafel liggen, laten van die hoop weinig heel.

Als het aan de lidstaten ligt wordt het pulsvissen – een omstreden vangstmethode waarbij de vis met elektrische schokjes wordt opgejaagd en vervolgens gevangen – op 31 december 2021 helemaal verboden. De voorziene overgangsperiode tot de verbodsdatum is karig: slechts 5 procent van de pulsvloot zou nog door mogen varen. Volgens betrokkenen komt dat voor Nederland neer op 7 schepen. Nederland hoopt dat twee keer zoveel boten van de overgangsregeling kunnen profiteren.

De kans daarop lijkt klein. Het Europees Parlement vindt dat de lidstaten veel te soepel zijn. Vooral Franse parlementariërs eisen – aangemoedigd door milieuorganisaties – een striktere regeling. De parlementariërs zien de pulsvisserij als een wrede manier van vissen

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars 406
Willem Moorman -
image description
Struinen met Jaimy : Deel 3
Willem Moorman -
image description
Struinen met Jaimy : Deel 2
Willem Moorman -