Projectspiegels blijven op de mat verschijnen!

Federatienieuws Sportvisserij Zuidwest Nederland 

Projectspiegels blijven op de mat verschijnen! 

De oplettende karpervissers heeft ze vermoedelijk al voorbij zien komen op onze speciale Facebookpagina. Maar liefst 21 projectspiegelkarpers zijn de afgelopen weken terug gemeld bij Sportvisserij Zuidwest Nederland. De toename in de terugmeldingen tonen aan dat de spiegelkaperprojecten (SKP’s) succesvol lijken te zijn en dat met deze projecten de variatie in vangsten door de karpervissers toeneemt. 

De ‘terugmelders’ voorzien ons van goede informatie waardoor het matchen soepel verloopt. Alle teruggevangen spiegelkarpers zijn zowel in lichaamsgewicht en lengte aanzienlijk toegenomen wat aantoont dat de groeimogelijkheden voor deze vissen goed zijn.

Zo ving een sportvisser vorige week maar liefst vijf stuks SKP-ers en meldde hij deze terug. Hij noteerde de vangstplaats, datum, gewicht, lengte en hij had zelf al teruggevonden welke ‘uitzetters’ het waren...



Een andere karpervisser ving afgelopen weekend maar liefst zes uitzetters, waaronder een unieke dubbelvangst. Lage Zwaluwe 097 werd ’s nachts om 03.00 uur gevangen en even later 07:30 uur nog een keer!



Alle terugmeldingen kun je volgen via www.facebook.com/karperuitzetprojectensportvisserijzwn

Spiegelkarperproject Benedenrivieren
In 2013 is Sportvisserij Zuidwest Nederland gestart met het Spiegelkarperproject Benedenrivieren. In een reeks van vijf jaar zullen er telkens op vijf wisselende uitzetpunten spiegelkarpers uitgezet gaan worden door Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Door deze uitzettingen zal het eenzijdige en beperkte bestand aan torpedo-achtige schubkarpers, meer gevarieerd en daardoor aantrekkelijker karperbestand voor de sportvisser gaan worden. Op 21 november 2015 volgt er weer een uitzetting.

Vrijwilligers van de werkgroep karpervissen van Sportvisserij Zuidwest Nederland en de KSN regio’s Rijnmond en Brabant coördineren en voeren de uitzettingen uit en houden zich bezig met de monitoring van de terugmeldingen.
Terugzetting melden? Doe het op Facebook!

Speciaal voor dit project heeft de Karperwerkgroep van Sportvisserij Zuidwest Nederland een Facebookpagina aangemaakt. Hier kun je de spiegelkarpers op terugmelden. Je kan je foto's en informatie ook mailen naar; spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl.

Van elke spiegelkarper zal eerst de linkerflank gefotografeerd worden voordat ze uitgezet wordt. Door het unieke schubpatroon van elke spiegelkarper zijn ze individueel herkenbaar. Aan de hand van de vangstfoto’s en de gegevens van de terugmeldingen is een spiegelkarper terug te vinden in het eerder aangelegde digitale bestand en kan de groei en gewichtstoename per spiegelkarper gevolgd worden.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Karperuitzet in Groningen en Drenthe
Marc Borst -
image description
Onderzoek visstand Volkerak-Zoommeer
Marc Borst -