Preview Witvis Totaal nr. 58: De Lage Vaart

klik om hengelsporthuis.com te bezoeken

Het specialistische magazine Witvis Totaal is een must voor iedere witvisser. Zo vinden bijvoorbeeld individuele barbeelvissers er volop informatie in terug, maar komt ook de fanatieke wedstrijdvisser volledig aan zijn trekken. Dit keer komt o.a. het Open NK Allround Matchvissen 2011 aan bod en meer specifiek het wedstrijdwater waar deze spannende wedstrijd wordt gevist.

Zaterdag 15 oktober a.s. is het al zover. Vandaar dat we speciaal voor de bezoekers van deze website dit artikel als preview aanbieden. Er zijn overigens nog enkele plaatsen voor deelname vrij of mocht je gewoon eens sfeer willen proeven, voel je dan van harte welkom aan de Lage Vaart in Lelystad.

De Lage Vaart - Portret van een topwater voor de matchvisserij

Vorig jaar blies Witvis Totaal het Open NK Allround Matchvissen weer nieuw leven in. Maar liefst 70 deelnemers streden op 17 oktober 2010 aan het Amsterdam-Rijnkanaal om de titel van de beste matchvisser van Nederland. Ondanks het succes van dit evenement, kwam vanuit de deelnemers de wens naar voren om de volgende editie op een andere locatie te vissen, eentje waar alle matchtechnieken toegepast kunnen worden.

Deze wens heeft geresulteerd in een zoektocht naar een ander water, dat uiteindelijk werd gevonden bij Lelystad. Dit jaar werd de tweede editie van het Open NK Allround Matchvissen daarom gehouden aan de Lage Vaart in Lelystad en wel op 15 oktober. Tegen de tijd dat deze uitgave van Witvis Totaal verschijnt, zal dit NK net achter de rug zijn, maar voor wie dit evenement heeft gemist, stellen wij het wedstrijdwater alsnog voor.

De Lage Vaart is namelijk een water met een goede visstand, waar zowel de vaste montage als de slider- en bolo-technieken goed toegepast kunnen worden. Een van de deelnemers aan het NK is Nico Cox uit België. Hij viste als voorbereiding op de wedstrijd alvast eens een dagje aan de Lage Vaart met verschillende matchtechnieken.

De Lage Vaart
We treffen Nico op het gedeelte van het parcours tussen de Vaartplas en de Blauwe brug. Nico kent het water al veel langer en heeft hier in de loop der tijd al diverse keren met de matchhengel gevist. Het water is gemiddeld zo’n 45 meter breed en heeft een diepte van één tot maximaal drie meter. De visbezetting is zeker goed te noemen, maar de laatste jaren zijn de vangsten ook hier zoals vrijwel overal elders achteruit gegaan. Waarschijnlijk heeft hier onder druk van de beroepsvisserij in de Randmeren een ware kaalslag op de brasem plaatsgevonden, als we de redenering van Nico aanhoren.

Maar er zit gelukkig nog steeds genoeg vis om een leuke visdag te garanderen. Met name kleine vis als bliek en voorn zijn massaal aanwezig. En dat is gunstig en in ieder geval dreigt niet het doemscenario van een sessie zonder aanbeten. Tijdens een NK Match moet dus voldoende te vangen zijn. De brasem laat zich in de maand oktober ook nog wel vangen, maar dan vind je ze niet meer strak tegen de overkant zoals in de zomermaanden. Als je echter een brasem vangt, maak je kans op platten tot wel 2,5 kg en dat schiet lekker op tijdens een wedstrijd.

Welke technieken?
Nico heeft voor deze sessie een viertal hengels klaar staan. De eerste setup is een matchhengel van 4,20 meter met een vaste montage. Die montage bestaat uit een voorgelode straight waggler van 4 gram, in combinatie met een eenvoudige montage met vijf shots nummer 8 op de lus van de onderlijn. De onderlijn van 9/00 is circa 40 cm lang en voorzien van een haakje no. 18. Deze hengel gebruikt hij tot een maximale afstand van 20 meter voor de kleinere vis.

De tweede setup is een powermatchhengel van 4,50 meter met een vaste montage en een voorverzwaarde bodied waggler van 20 gram. De montage bestaat uit slechts twee loodshots AA op de lus van de onderlijn. De onderlijn is 60 cm lang en 10/00 dik, met een haak nummer 16. Deze hengel gebruikt hij om tegen de overkant te vissen op eventueel dikkere vis.

De derde setup is eveneens een powermatchhengel van 4,50 meter met een half schuivende montage met een voorverzwaarde bodied waggler van 22 gram. De montage bestaat uit slechts twee loodshots AA op de lus van de onderlijn. Ook deze onderlijn is 60 cm lang en 10/00 dik met een haakje no. 16. De dobber wordt op circa 60 cm boven de twee AA-shots gestopt door een wartel. De dobber zit schuivend op de lijn en het stuitje staat circa een meter boven de dobber. Ook deze hengel gebruikt hij om tegen de overkant te vissen op eventueel dikkere vis. Omdat hij half schuivend vist, kan hij met deze montage nog strakker tegen de overkant aan vissen.

De vierde en laatste setup is een matchhengel van 4,20 meter met een standaard slidermontage (dobber 70 cm boven bulk) met een handgemaakte slider van 18 gram. De montage bestaat uit een bulkloodje van 15 gram. De onderlijn is 100 cm lang, 10/00 dik en met een haak nummer 14. Deze hengel gebruikt hij om zwaar tegen de grond te vissen op circa negen meter uit de overkant. Op die afstand verwacht Nico tijdens het NK in oktober de brasem.

Voer en aas
Nico heeft voor deze sessie gekozen voor Sensas Gros Gardon. Deze mix is gemengd met zwarte leem van Sensas om het geheel wat schraler te maken. Bij aanvang voert hij op circa 15 meter een stek aan met vijf ballen voer. De stek tegen de overkant schiet hij met de katapult aan.

Op circa negen meter uit de overkant worden wel tien ballen voer geschoten, met daarin enkel wat casters. Verder gebruikt Nico wat gekiemde hennep, dikke maden en pinkies. De kleine vis is hier verzot op grote, witte maden. Op de 15 meter afstand schiet hij bij aanvang nog wat hennep en witte maden over de voerballen heen.

Nico begint met de vaste montage (setup 1) op de 15 meter lijn. Hij vist met een paar centimeter overdiepte. De pen zakt meteen al weg en de eerste voorn is binnen. Na een half uurtje vissen heeft hij een stuk of tien kleinere voorns en bliekjes. Tussendoor probeert Nico af en toe de stek aan de overkant, maar daar blijft het rustig. Pas als Nico de slidermontage (setup 4) tegen de overkant vist, krijgt hij een mooie opsteker en vangt een kleine brasem op drie casters. In een paar uur vangt hij voornamelijk kleine vis bij elkaar met en gewicht van ongeveer 4 kg.

Verwachtingen
We stelden nog een paar gerichte vragen aan Nico over zijn ervaring met de matchhengel op de Lage Vaart en zijn verwachtingen voor het komende NK.

Welke montage denk je dat het beste zal scoren op het NK Match? 
Ik verwacht eigenlijk dat de korte afstand met de vaste montage het meeste vis zal opleveren. Ook de bolo zal onder de juiste omstandigheden nog wel eens goed kunnen uitpakken op dit water. Ik heb er vandaag niet mee gevist, maar had hem zeker bij me moeten hebben. De deelnemers zullen hier een keuze moeten maken om gedisciplineerd door te vissen op kleine vis of te gokken op een paar bonusvissen aan de overkant. Met name de slidermontage vis ik strak aan de grond en dat levert meestal wel een paar mooie vissen op.

Welk aas is hier favoriet?
Grote witte maden geven net iets grotere vis. Soms ook casters, maar daarop krijg je veel minder snel beet en dus is je keuze erg belangrijk. Aan de overkant op een paar koppen van pieren, kun je normaal wel eens goede resultaten behalen op de brasem, maar helaas was het vandaag niet erg goed aan de overkant.

Is het parcours hier over het geheel ‘eerlijk’?
Eigenlijk is geen enkel water nog helemaal eerlijk, maar aan de Lage Vaart kun je in ieder geval op alle stekken wat kleine vis bij elkaar sprokkelen. De brasem wil nogal eens enkel op de kopstekken gevangen worden, maar waar is dat tegenwoordig niet het geval?

Wat verwacht je van het NK?
Ik vind dit een mooi initiatief van Witvis Totaal. Er zijn tegenwoordig uitermate weinig specifieke wedstrijden voor de matchhengel en deze kans laat ik niet voorbij gaan. Wat de visvangsten betreft verwacht ik toch over de gehele linie meer vis dan vorig jaar op het Amsterdam-Rijnkanaal. En daarbij vind ik het mooi dat je op dit water alle technieken kunt gebruiken.

                                             
Deelnemen?
Wil je nog deelnemen aan het Open NK Allround Matchvissen op 15 oktober aanstaande? Het wordt dan kort dag, maar naar alle waarschijnlijkheid zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Mail dus zo spoedig mogelijk naar wtnkmatch@gmail.com of info@publishinghouse.nl onder vermelding van Open NK Allround Matchvissen Witvis Totaal.

Bovenstaand artikel is één van de zeer interessante artikelen die zijn terug te vinden in het binnenkort verschijnende nieuwe nummer van Witvis Totaal. Uitgave no. 58 van dit magazine is voor  € 6,60 te koop in de beter gesorteerde hengelsportzaak, boekhandel en kiosk.

klik om naar hengelsporthuis.com te gaan

Voor meer informatie over o.a. een zeer aantrekkelijke abonnementsaanbieding op dit specialistische magazine zie www.hengelsporthuis.com

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Vooroordelen
Willem Moorman -