Preview Witvis Totaal nr. 52:  ‘Spodden - Succesvolle kruisbestuiving’ (1)

Pellets worden al een aantal jaren in de witvisserij gebruikt. Meer recent zien we miniboilies steeds vaker opduiken als effectief aas voor onder andere grote brasem. Karpervisser Mark Noorman is ervan overtuigd dat witvissers met aas- en voeringrediënten en met materialen en technieken uit de karpervisserij, hun vangsten flink kunnen verbeteren.

In de komende uitgave van het specialistische magazine Witvis Totaal beschrijft Mark hoe het onder karpervissers populaire  Spodden voor witvissers beslist het uitproberen waard is. Hier een preview van het betreffende artikel.

Spodden: Succesvolle kruisbestuiving (deel 1)

Door Mark Noorman

‘Spodden’ is een uit Engeland overgewaaide voertechniek. Gedurende de visdag bouw je een voerplek op door met grote regelmaat een extra hengel in te werpen, die is voorzien van een voerkoker gevuld met kleine voerdeeltjes: de spod.

Deze drijvende spod kantelt vanwege de drijvende kop, met de opening naar beneden en ledigt zo zijn inhoud. Het idee hierachter is dat je net als bij het feederen, regelmatig kleine hoeveelheden voert waarmee de vis continu wordt gelokt en aangezet tot azen. Dit heeft voedselconcurrentie en een fors aantal aanbeten als uiteindelijk doel.

Spodden is een methode die vooral goed werkt op wateren met een flink bestand aan niet al te grote karpers. Ze kan tot drukke, vermoeiende en uiterst succesvolle visdagen leiden. Net als bij het feedervissen houdt een clip de lijn op de spodhengel op de juiste afstand, zodat het voer steeds op dezelfde plek belandt.

Het voer, de zogenaamde ‘spodmix’, bestaat in de basis meestal uit gekookte hennep, kleine pellets, kleine boilies en blikmaïs. Je kunt echter oneindig met de mix variëren, zolang de voedseldeeltjes maar niet te groot zijn en ze gemakkelijk uit de spod kunnen komen. Soms bestaat de mix uit wolkende/zwevende ingrediënten, die een langzaam neerdwarrelend voerspoor creëren.

Ik heb deze methode wel eens uitgeprobeerd op wateren met minder en gemiddeld wat grotere karpers, die vaak ook een gezonde populatie hebben van brasems van behoorlijk formaat. Helaas voor de karpervisser zijn deze slijmjurken verzot op een lekker maaltje spodmix, met regelmatig gepiep en weer een zichzelf hakende brasem tot gevolg. Dit is ontzettend frustrerend en vermoeiend als het de hele nacht doorgaat.


Met de spod kan ieder type aas of voer…


... op flinke afstand nauwkeurig worden gepresenteerd.

Fijn vermalen
In de karpervisserij is het een bekend gezegde dat ‘anders doen dan anderen’ de voor de vis herkenbare patronen kan doorbreken. Op die manier verleid je de vissen weer tot aanbijten. Precies hetzelfde ben ik hier van plan. Bij karpers spreken we al decennia van dressuur en ik ben ervan overtuigd dat alle vissen onder zware hengeldruk hun aasgedrag in meer of mindere mate aanpassen.

De spodmix die ik tijdens een wedstrijd op witvis inzet, maak ik fijner van structuur. Zo kunnen de vissen minder snel hun buikje rond kunnen eten. Ik vermaal mijn vertrouwde Mainline Response Pellets en meng ze met een zak grondvoer en zeer fijne pellets. Tevens vermaal ik het grootste deel van de blikmaïs tot puree. Ten eerste omdat de vis op die manier niet verzadigd raakt, maar ook omdat het een prachtig wolkend effect geeft onder water.

Hennep staat van oudsher bekend als een typisch voornvoer. Brasem is er echter ook niet vies van. Van deze geweekte en gekookte zaden heb ik dus ook een emmertje bij me. Voor karper gebruik ik hennepzaden rechtstreeks uit de emmer. Voor de wedstrijdvisserij heb ik ervoor gekozen ze te ‘kneuzen’ met behulp van de Muncha van de firma Ultimate Vision. Dit is een superhandig apparaatje waarmee aan de waterkant snel voer zoals pellets en boilies kunnen worden vermalen.


Gooi een handje hennep in de onderste helft van de Munch… de bovenste helft erop en enkele malen draaien…

Het is simpelweg een kwestie van het voer in de onderste helft leggen, de bovenkant eroverheen doen, enkele draaibewegingen maken terwijl je de delen aanduwt en klaar is Kees! In dit geval worden de hennepkorrels niet veel fijner vermalen, door het kneuzen komt echter wel de olie in de korrels veel beter vrij, zoals op de foto’s ook duidelijk is te zien. De Muncha is verkrijgbaar via  de site www.wickfordangling.co.uk.

Traditionele aassoorten als maden, casters en (gehakte) wormen kunnen ook perfect door de spodmix worden gemengd. Het grote voordeel van al deze verschillende voeringrediënten is dat ze hiermee allemaal potentiële haakaasjes worden, wat je tijdens de visdag veel opties geeft om mee te combineren en experimenteren….

Vrijdag a.s. het tweede en tevens laatste deel!

Bovenstaande bijdrage is één van de weer zeer lezenswaardige artikelen die zijn terug te vinden in het medio oktober 2010 verschijnende nieuwe nummer van Witvis Totaal. Deze uitgave no 52. is voor € 6,60 te koop in de beter gespecialiseerde hengelsportzaak, boekhandel en kiosk.

klik om te abonneren

Voor meer informatie over o.a. een zeer aantrekkelijke abonnementsaanbieding op dit specialistische magazine  zie www.hengelsporthuis.com

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -