Preview Witvis Totaal 54: Met de method op grote brasem…

klik om hengelsporthuis.com te bezoeken

In vroegere tijden werd de brasem nogal eens werd versleten voor slijmjurk, platte of vloermat, maar tegenwoordig weet de moderne witvisser zijn kwaliteiten als sportvis zeer te waarderen. Met name het gericht vissen op grote brasem wordt als specialisme steeds verder uitgediept.

In de komende uitgave van het specialistische magazine van Witvis Totaal neemt Alex Bones het gericht vissen op grote brasem met de method feeder onder de loep. Speciaal voor de lezers van Total Fishing bieden wij dit artikel als preview aan.

Preview Witvis Totaal 54: Met de method op grote brasem…

Door Alex Bones

Gericht vissen op grote brasem is nog steeds populair. Jagen op die ene grote vis is voor velen een uitdaging. De afgelopen jaren is op het gebied van witvissen het nodige veranderd en werd bijvoorbeeld met de komst van de method feeder onze kijk op het aasgedrag van brasem bijgesteld. Alex Bones deelt zijn ervaringen met de grote platten…

Grote brasems zijn niet voor niets moeilijk te vangen. Ze zijn immers door schade en schande zo groot geworden. In steeds meer Europese landen worden brasem gevangen van meer dan 5 kilo. Vissen van een dergelijk formaat zijn kritisch als het gaat om voedsel. Voer een aas met een hoog proteïnegehalte, dan hebben ze er wel oog voor.

Naast een uitgebalanceerd voer, is natuurlijk de stekkeuze erg belangrijk. Juist grote brasems lijken vaste zwemroutes te hebben. Alex besteedt veel tijd langs de waterkant en geeft zijn ogen goed de kost. Dit observeren heeft hem al de nodige vissen opgeleverd. Vergeet niet dat vissen van 5 kilo of meer niet in grote scholen zwemmen. Het zijn vaak maar een paar vissen die samen opzwemmen.

Vissen van 1 á 2 kilo zwemmen vaak wel in grotere scholen, maar die wil Alex nu juist niet vangen. De waterkeuze is eveneens van belang. Plassen of putten die niet in verbinding staan met rivieren zijn vaak beter geschikt dan de rivierplassen. Op rivierplassen zit vaak veel meer brasem, maar de gemiddelde maat is kleiner. Juist die oude plassen en putten waar niet vaak wordt gevist zijn ideaal; vaak tref je hier de echte specimen.


Een specimen.

Alex heeft een plas uitgekozen die al zeker 50 jaar bestaat. Een dergelijk oud water verandert vaak langs de oevers, maar het water op zich niet. In theorie kunnen hier ook oude vissen leven, die uitgroeien tot ware specimen. Het is overigens niet per se noodzakelijk om op een dergelijk oud water te vissen, want ook op wateren die meer recent zijn aangelegd kunnen grote vissen zitten. Alles hangt af van de visstand en het voedselaanbod. Zit er in verhouding meer roofvis, dan is het vaak zo dat er minder aantallen witvis zwemmen, maar wel van een groter formaat.

Als Alex op de stek is aangekomen neemt hij eerst de tijd om te peilen. Dit doet hij door op verschillende afstanden in te gooien en telkens het loodje binnen te draaien. Hij merkt op die manier vanzelf of er rommel ligt en of hij op of onderaan een talud ligt. Vaak is de bodem bij een ‘ouder’ water wat zachter, door alle plantenresten en bladeren die in de loop der jaren op die bodem terecht zijn gekomen.

Als Alex een vlak stuk bodem heeft gevonden, begint hij daar te voeren. Hij brengt een kilo Bait-Tech Super Marine Halibut pellets. Dit doet hij met een baitdropper, de Korda Mini Skyliner, om precies te zijn. Als de baitdropper het water raakt, geeft hij een ferme tik aan de hengel, zodat de dropper draait en de pellets naar de bodem dwarrelen. Op deze manier ontstaat er een mooi pellet-tapijt.


Anno 2011…


... is er meer dan…


.... maden en casters.

Uiterst simpel…
Met behulp van een Guru X-Safe Method Feeder, waaraan een 22/00 N-Gauge onderlijn zit, begint hij deze vissessie. Aan de 15 cm lange onderlijn zit een maatje 12 QM1 haak. Omdat hij een hair gebruikt, kan hij allerlei aas gebruiken: maïs, pellets, luncheon meat en boilies. Juist wanneer er is gevoerd met pellets, kan een haak voorzien van een ander aasje de aandacht trekken.

Alex verwacht dat er de eerste uren niet veel zal gebeuren. “I suspect it’s going to be a waiting game”. Het eerste uur verstrijkt zonder beweging, maar toch zit hij uiterst gefocust naar zijn top te kijken. Vaak zie je lijnzwemmers en dat is natuurlijk een indicatie dat er vis zit.

Bijna drie kwartier later ziet Alex zijn top vinnig bewegen. Duidelijk een lijnzwemmer. Elke 15 minuten werpt hij opnieuw in om in ieder geval een ritme op te bouwen. Langzaam maar zeker begint de vis te azen, want hij krijgt een prachtige aanbeet. Een voordeel van  het vissen met een method feeder is dat je niet hoeft aan te slaan. De vis haakt zich namelijk zelf.

Je moet dus geduld hebben en wachten totdat de top helemaal krom wordt getrokken en dus niet bij een minieme beweging aanslaan. Alex tilt de hengel op en meteen is te zien dat een forse vis het haakaas heeft genomen. Vakkundig drilt hij de vis en als deze aan de oppervlakte verschijnt blijkt het een heuse specimen te zijn. Even poseren en dan weer terug, zodat deze vis nog jaren mee kan.

Easy going…
Voor wie niet van wedstrijdvissen houdt en het niet erg vindt om slecht één of enkele vissen te vangen, is het gericht vissen op grote brasem een leuke optie. De waterkeuze is hierbij wel doorslaggevend, want niet overal zitten dikke vissen. Vooral in Nederland zijn er talloze ‘geheime’ en vaak maagdelijke plassen te vinden, waar geheid enkele specimen rondzwemmen.

Het is een simpele manier van vissen en je hebt meer dan tijd om van de natuur te genieten. Gewoon een keer goed aanvoeren en daarna elke 15 minuten de method feeder vullen en de haak voorzien van een ander aasje. Het voordeel van de method feeder in vergelijk met vroegere systemen is dat de vis zichzelf haakt.

Geen lange onderlijnen meer dus. Want, wie weet hoeveel grote brasems de haak uit hebben gespuugd tijdens eerdere sessies?! Sinds ik ben overgeschakeld op de method feeders heb ik echt meer grote vis gevangen…

Alex Bones

Bovenstaand artikel is één van de zeer interessante artikelen die zijn terug te vinden in het binnenkort verschijnende nieuwe nummer van Witvis Totaal. Uitgave no. 54 van dit magazine is voor  € 6,60 te koop in de beter gesorteerde hengelsportzaak, boekhandel en kiosk.

klik om naar hengelsporthuis.com te gaan

Voor meer informatie over o.a. een zeer aantrekkelijke abonnementsaanbieding op dit specialistische magazine zie www.hengelsporthuis.com

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -