Preview Karper 93

Persbericht Vip Media

Preview Karper 93

Loon naar werken!
Vaak wordt met de nodige bewondering, maar ook met afgunst gekeken naar de vangsten van anderen, zeker als het gaat om zware vissen van ‘gesponsorde’ vissers en/of bekende namen. “Die hebben alle tijd, die kunnen net zoveel voeren als ze willen” hoor je dan vaak… Vergeten wordt dat die vangsten vaak het (eind)resultaat zijn van keihard werken en investeren! Een goed voorbeeld daarvan is Wouter van Asch, een gedreven karpervisser in hart en nieren.

Naast zijn reguliere job altijd met karpervissen bezig: elke dag (!) na zijn werk met een bootje voeren, door weer en wind, om een langlopende stek te creëren. Zelf stekken aanleggen, zoeken, observeren, een bijdrage leveren aan spiegelkarperprojecten. Kortom, altijd bezig zijn met zijn passie: karpers! Voor sommige karpervissers lijkt het soms alleen een kwestie van kilojagen, maar daar doe je ze misschien tekort mee.

Feit is en blijft dat karpervissen voor de meeste karpervissers veel meer is dan dat: het is een hobby, een ongekende passie waar heel veel voor moet wijken, een koorts die decennia lang aan kan houden. Dat is ook de rode draad die door dit nummer loopt: loon naar werken en vooral genieten aan de waterkant!

Boezemnomaden: met dank aan de skp’s!
Nederland is een waterrijk land met veel ‘open’ water waar de karpers kilometers van de ene naar de andere plek kunnen zwemmen. Reislustige karpers zwemmen soms wel tientallen kilometers bij de plek vandaan waar ze voorheen zijn gevangen of uitgezet. Vissend op het open water kan je dus altijd voor verrassingen komen te staan en dat maakt het vissen op dit soort wateren zo intrigerend.

De boezem van de Haarlemmermeer, het ‘thuiswater’ van Wouter van Asch, is zo’n water waar de karpers echte nomaden blijken te zijn. En door de spiegelkarperprojecten ligt een gewichtige verrassing altijd om de hoek!

Voedselacceptatie: wat een karper niet kent eet hij niet!
In het vorige artikel van Ernesto Kamminga in Karper 91 werd wel duidelijk dat de exacte plek waar je je haakaas presenteert, een wereld van verschil in de vangstresultaten kan teweegbrengen. Een ander aspect, welke minstens net zo belangrijk is, is voedselacceptatie. Dit laatste lijkt misschien eenvoudig, maar het is iets wat bij maagdelijke vissen vaak niet zo eenvoudig te bewerkstelligen is!

Oude vissen die groot geworden zijn op enkel en alleen natuurlijk voedsel zijn vaak alleen over te halen wanneer het aangeboden aas qua grootte en attractie in de buurt komt van datgene wat ze dagelijks als voedsel tot zich nemen.

Rig talk: de multi rig
Danny Fairbrass is dol is op het rommelen met rigs en het perfectioneren van zijn onderlijnen. Desondanks heeft hij pas het afgelopen jaar de in Engeland immens populaire multi rig een kans gegeven. Waarom heeft het zo lang geduurd? En wat zijn inmiddels zijn ervaringen?
Nou, zeer positief! Met deze rig kun je niet alleen een pop-up dicht tegen de bodem aanbieden, maar is het wisselen van een haak door de lusverbinding een fluitje van een cent!

De Lotvallei: geen meter speelruimte!
De voortdurende zucht naar avontuurlijke visgronden voert Tony Davies-Patrick in dit artikel naar de schilderachtige, ruige Lotvallei in Zuid-Frankrijk. De vissen komen daar niet zomaar op de kant, vooral de vele obstakels zijn een letterlijke een sta in de weg!

Maar het harde werken en doorzetten wordt beloond met enkele schitterende rivierbuffels. Echte krachtpatsers, die zijn materiaal tot het uiterste testten!

Ondersteboven: afspraak met Amy
Een paar jaar geleden maakte Sebastiaan Stevens voor het eerst kennis met haar. Het was vismaat Joery die haar wist te verleiden. Na die eerste, korte kennismaking was hij op slag verliefd, volledig ondersteboven van haar indrukwekkende verschijning. Een atletische lijf met strakke rondingen op de juiste plekken.

Haar buitengewone lengte verbloemde de harde realiteit, ze was als midvijftiger aan de zware kant. Wat zou hij graag een afspraakje met ‘Amy’ regelen… een afspraak die niet zonder kleerscheuren plaatsvond!

Waterlezen: de handleiding ontrafelen
Een vaak gehoord gezegde aan de waterkant luidt; ‘beter een slecht gepresenteerde rig op een plaats met vis, dan een perfect gepresenteerde rig op een stek zonder vis.’ Je kunt namelijk alleen daar vis vangen waar vis zit!

Het lezen van een water, ‘watersense’ of ‘watercraft’, is een vaardigheid is die veel vissers willen bezitten, maar het is het tegelijkertijd ook het moeilijkste om aan te leren.

Er zijn gewoonweg (te)veel variabelen in het spel, bovendien houden vissen zich zelden aan vaste regels! Wind(richting), watertemperatuur, hengel-/lijndruk, en zeker ook luchtdruk spelen een cruciale rol waar en op welke waterdiepte de vissen zich graag ophouden, zo weet Ed Betteridge uit ervaring.

Karaktervissen: buiten de gebaande paden
De laatste paar jaren heeft Wesley Smits diverse wateren bevist waar de paden nog niet of nauwelijks gebaand waren. Met vallen en opstaan kwam hij op ‘vergeten’ wateren terecht waar het geluk hem toelachte. Soms met bizarre vangsten.

Met karaktervissen die zelden of nooit gevangen zijn, of althans niet recent. Het avontuur is voor Wesley het belangrijkste en telkens weer de drijfveer om het ‘minder bekende’ of ‘vergeten’ na te jagen.

Koud karpervlees: in de zevende hemel
Ergens in het mooie België ligt een prachtig stukje natuur in een betoverende landschap met een eeuwenoud karakter. De kronkelende waterwegen en het smalle jaagpad erlangs maken het alleen maar mooier. In de zomer staat het water boordevol lelies, maar nu in het vroege voorjaar ziet het er kil en verlaten uit.

Vorig najaar heeft Niels Van Vooren hier zijn campagne gestart met de zoektocht naar prachtige karpers die er zwemmen, wat uiteindelijk resulteerde in een paar prachtige, koude goudklompen!

En natuurlijk valt er nog veel meer te lezen in Karper 93, die donderdag 5 november in de winkel ligt!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -