image description

Preview Karper 109

Preview Karper 109  

In Karper 109  

In dit nummer weer heel wat interessante artikelen die laten zien dat karpervissen niet onder één noemer te vangen is en heel divers is en heel divers beleefd kan worden. 

Aas is voor sommige karpervissen een hobby binnen een hobby en dat geldt zeker voor aasgoeroe Sjef van den Hoven. In deel 2 van ‘Stof tot nadenken’ gaat hij o.a. dieper in op shelf life boilies en freezer baits. Is de ene beter dan de andere? Kan opnieuw invriezen kwaad?

Karper vangen in de winter… dat blijft vaak een lastig verhaal, maar onmogelijk is het zeker niet! Boudewijn Margadant ging met een Karper-lezer op pad. Zou het lukken om een winterkarper op de mat te krijgen?

Richard Gans, alias ‘the Goose’, weet als geen ander hoe spannend en verslavend het vissen met de pen is. Zeker als je met ultralicht materiaal midden tussen het riet gaat vissen – kicke visserij!

Verder in dit nummer Mark Pansar en Robert Illner over hun winterse riviervisserij en Mat Woods die, samen met een aantal experts, zijn visie geeft op beetindicatie – lichte of juist (hele) zware wakers?

Remond van Dijk ging afgelopen herfst vol aan de bak op de Randmeren en kanalen en het najaar van Thomas van Gestel stond in het teken van een uniek project: een vierdaagse roadtrip op vier verschillende wateren.

Super instant vissen dus, met op elk water slechts één nachtje. De lat lag hoog, maar met twee 25 kg+ vissen van openbaar water was de missie geslaagd… en alles op film vastgelegd! Dit en nog veel meer in Karper 109. 

Karper 109 is nu te koop in de winkel. Direct online bestellen?

Beetindicatie of imitatie?
Geven je wakers aan wat er onderwater met je haakaas en rig gebeurt? Of hangen ze er vooral mooi bij om goede sier te maken op een foto voor op Instagram? 

Mat Woods gaat op onderzoek uit en vraagt aan een aantal topkarpervissers wat voor hun de ideale beetindicatie is… bijvoorbeeld zware wakers óf juist hele lichte? De ene (top)karpervissers denkt heel verschillend over beetindicatie dan de andere, zo blijkt.

Aan de bak...

Remond van Dijk ging afgelopen najaar vol aan de bak. Op de uitgestrekte Randmeren met zijn torpedoschubs: lang en slank, ‘lean and mean’ en supersterk, maar waar ook echte dikke vissen rondzwemmen Met recht de krenten uit de pap. Maar de echte beloning bleef uit, totdat hij aan de slag ging op een kanaal. Wie het laatst lacht…

Kicke visserij 

De kick van een liftend pennetje en een dikke, vette karper die onder je voeten vandaan, twintig of misschien wel dertig meter lijn van je spoel trekt, is voor Richard Gans, alias ‘the Goose’, het summum. Helemaal als je met een superlichte ‘flex’ penhengel’ gaat vissen, midden in een dicht rietveld waar de karpers in het vroege voorjaar maar al te graag opwarmen. Geen visserij voor mensen met een zwak hart. 

Zwijgen is goud

December en januari, maanden van kommer en kwel als we spreken over het weerbeeld. Week na week donkere dagen, nauwelijks zonneschijn en regen die met bakken uit de hemel valt. Regelmatig zijn er dreigende overstromingen en op ieder rivierenstelsel kun je een visserij dan ook vergeten. Dit in tegenstelling tot de vorige winter, toen kon Mark Pansar zich naar hartenlust uitleven… op voorwaarde dat hij zijn vangsten niet aan de grote klok hing: ’zwijgen is goud’.

Stof tot nadenken - deel 2 
In het eerste deel van dit tweeluik in Karper 108 over aasbereiding en mythes die daar omheen hangen, liet Sjef van den Hoven al zijn kritische blik schijnen op o.a. het gebruik van aminozuren, visolie en zoetstoffen.

In dit laatste deel gaat hij dieper in op shelf life boilies en freezer baits (is de ene beter dan de andere, kan opnieuw invriezen kwaad?), conserveringsmiddelen, koken of stomen en het gebruik van zout. Dat levert weer meer dan genoeg stof tot nadenken op.

Privé Clinic: Vang een winterkarper
Een karper in de winter vangen… dat blijft vaak een lastig verhaal, maar onmogelijk is het niet. Als je de tijdlijn van de socials van Boudewijn Margadant bekijkt, dan loopt het kwijl je als doorgewinterde karperliefhebber niet zelden uit je mond. Maar hoe doet hij dat toch? 

Dat wilden veel mensen wel weten, te merken aan de stroom aan reacties op onze oproep op Facebook: ‘wie wil er een winterdagje mee vissen met Boudewijn ‘Boustails’ Margadant?”

Superkorte Roadtrip

Afgelopen najaar stond voor Thomas van Gestel in het teken van een uniek project: een vierdaagse roadtrip op vier verschillende wateren. Super instant vissen dus, met op elk water slechts één nachtje. Davey Gans zou mee gaan als cameraman én regisseur om alles op film vast te leggen.

De lat lag hoog en de druk was behoorlijk hoog. Er moest natuurlijk wel gevangen worden. Er werd gekozen voor een klein dressuurwater, een stuwmeer en een kanaaltje in Frankrijk om vervolgens de roadtrip af te sluiten aan de machtige Maas in België. De trip was meteen ook een ultieme testsessie om de twee nieuw ontwikkelde boilies letterlijk in het diepe te gooien…

Koude rivierkarpers 

De winter is de lastigste tijd om karper te vangen. De watertemperaturen zijn laag en de stofwisseling staat daarom op een laag pitje. De vis ligt nu spreekwoordelijk vastgenageld aan hun overwinteringsplaatsen. Diegene die deze plaatsen weet te vinden en ze bestookt met het juiste aas en een scherpe rig, zal zelfs in de winter nog succes kunnen hebben. Dat geldt zeker voor rivieren zo weet Robert Illner uit ervaring.

Direct online bestellen? www.beetshop.nl/vis-magazines/karper/karper-109

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -
image description
Double hookup : ( Deel 2 )
Willem Moorman -