Preview Karper 103 Voorjaarskriebels

Preview Karper 103 

Voorjaarskriebels

Als de zon schijnt kun je duidelijk voelen dat die aan kracht begint te winnen en zie en hoor je dat de natuur tot leven komt. Vaak vang je in het voorjaar beter overdag, zeker op ondiepe stekken die in de luwte en in de zon liggen. Afgestorven wierbedden en lelievelden zijn vaak hotspots en het voordeel is dat je daar nu vaak prima middenin/-op kunt vissen omdat het nog wel even duurt voordat dat soort stekken dichtgroeien.

Kniediep kan dan al diep genoeg zijn, lees maar eens het verhaal van Martijn van Ommen hoe hij op de Randmeren dan zijn slag slaat! Twijfel je toch waar je het beste kunt gaan zitten en hoe en waarmee?

Lees dan eens het artikel van Mark Noorman hoe hij in het voorjaar te werk gaat op een (fictief) water of doe je voordeel met de voorjaarstips & tricks van Saron Debets!

Meer plezier beleven aan kleinere karpers? Probeer het eens met vintage, old skool materiaal – buigen tot in het handvat! Bakkenvanger van weleer Leon Hoogendijk is er verslaafd aan!

Karpers aan de drugs? Het moet niet gekker worden! Karpervissen alleen voor mannen? Nee hoor, powergirl Claudia Darga staat haar mannetje! En een discussie over het vissen met zigs met Martin Post, Reggy Bruinsma en Joery van der Beek.

De heren zijn het niet altijd met elkaar eens! Dit en nog veel meer in Karper 103.


 
Het is voorjaar! Tips & tricks van Saron Debets
Het voorjaar en dan in het bijzonder het vroege voorjaar kan één van de lastigste periodes van het seizoen zijn. Eind maart, begin april zien we vaak de eerste warme dagen en net als de natuur, lijken ook de vissers te ontwaken.

De drukte langs de waterkant neemt rap toe en de jacht op de karpers is weer vol geopend. Echter de karpers zelf werken vaak nog niet zo lekker mee, ze zitten veelal nog in de wintermodus en ontwaken daar maar moeizaam uit. Iets om rekening mee te houden!

We hebben Stragegy consultant Saron Debets gevraagd naar zijn 10 beste voorjaarstips. Doe er je voordeel mee!

Karpers aan de drugs: de wetenschap over ingrediënten
Wat vissen, karpers precies kunnen proeven en wat ze wel en niet lekker vinden, probeert de wetenschap al jaren uit te vogelen.

Talloze onderzoeken, waaronder enkele op zijn zachtst gezegd dubieuze met dito chemicaliën, zijn er gedaan. Benieuwd hoe karper bijvoorbeeld op LSD reageert?

Wetenschapsjournalist Arno van ’t Hoog duikt in de wereld van aminozuren en andere stoffen en komt natuurlijk ook terecht bij de smaakmakende experimenten uit de jaren 50 en 60 van de Amerikaanse visonderzoeker Howard A. Loeb. Hoogst interessant leesvoer!

Girl power: Claudia staat haar mannetje!
Claudia Darga is met haar knappe koppie een opvallende verschijning in de door mannen gedomineerde karperwereld. Maar dat deert haar niet, ze rekent graag af met alle vooroordelen die er zijn over vissende vrouwen.

Als vissende vrouw krijg je al snel van alles naar je hoofd geslingerd, je moet als dame stevig in je schoenen staan om jezelf staande te houden in dit mannenwereldje! Nou, Claudia staat haar mannetje! In Karper 103 een interview met deze powergirl.

Zigvissen : noodgreep of effectieve aanvulling?
Ondanks de aandacht voor zigvissen en de vangsten van sommige zigfanaten die er niet om liegen, staat het zigvissen voor de grootste groep karpervissers nog steeds synoniem aan een noodgreep voor als niets anders werkt. Of als een zomerse aanpak op een met knolletjes bezet runwater.

Hoe anders is dat voor Reggy Bruinsma, Martin Post en Joery van der Beek. Zij geven hun ongezouten mening en interessante visie op deze visserij. “Zigvissen is misschien wel de meest onderschatte manier van karpervissen”, aldus Martin Post van De Tacklebox. In Karper 103 discussiëren de drie heren er lustig op los. Ze zijn het beslist niet altijd met elkaar eens!

Fictief water
Hoe pak je het aan? Fictief water: net echt! Een niet bestaand water, met niet bestaande taluds, plantenbedden, dieptes en ondieptes. Waarin overigens ook niet bestaande karpers zwemmen. Dat vraagt natuurlijk om wat tekst en uitleg. We stuurden dit kaartje van een geheel verzonnen water naar Fox prostaffer Mark Noorman en gaven er een kleine situatieschets bij.

Half april en de watertemperatuur bedraagt inmiddels 10 tot 12 graden. Tot een week geleden was het voorjaar ijzig koud, maar nu begint het lekker op te warmen met overdag temperaturen van rond de 15 graden Celsius.

Op de dag van vissen waait er een noordoostenwind van 2 á 3 BFT. De dagen zijn mild en zonnig, maar de nachten nog erg koud. Hoe zou hij het aanpakken? Lees het in Karper 103!

Kniediep: voorjaar op de Randmeren
Het voorjaar van 2016 besluit Martijn van Ommen samen met Rick de Ruiter de handen in één te slaan: de Randmeren wordt het doel. Maar waar begin je op zo’n uitgestrekt watersysteem? Zoeken en nog eens zoeken. Met de boot en met de polaroid bril op wordt het water uitgekamd.

Op kniediep water vinden ze dan eindelijk vis. Brasem? Nee, karper! Maar op zulk ondiep water blijven ze meestal niet lang… het is nu of nooit! Lees in Karper 103 hoe Martijn en Rick hun slag slaan: voor en tijdens de paai met als beloning enkele grootwaterbuffels!

Rob’s top rigs: de multi rig
Als er geen bodemwier aanwezig is, op klei, grind of zandbodems dan is de multi rig de absolute favoriet van ‘onderwaterexpert’ Rob Hughes. Je werpt hem nooit in de war, hij komt altijd mooi op de bodem terecht en is echt enorm simpel om te knopen.

Bovendien kun je simpel en snel je haak vervangen, zonder een nieuwe onderlijn te hoeven knopen! Een van de grote voordelen van deze onderlijn is dat hij werkt met ieder type aas. Rob vist hem het liefst in combinatie met groot, zinkend haakaas en die combinatie heeft al heel wat dikke vissen opgeleverd voor Rob.  

Vintage passie: beleving teruggevonden!
Karpervissers die sinds hun jonge jeugdjaren besmet zijn met het karpervirus en altijd veel tijd aan de waterkant vertoefd hebben, komen op een gegeven moment op een soort van dood spoor terecht.

Er komt een tijd dat je bij jezelf denkt ‘de cirkel is rond’ en ik heb het zo een beetje allemaal wel gezien. Er komt een tijd dat je naar iets anders op zoek gaat.

Eén van de opties die je als karperjunk hebt is om de karper op een andere manier te bevissen, met een geheel ander doel voor ogen waarbij de beleving voorop staat. Leon Hoogendijk grijpt daarom terug naar ‘old skool’ materiaal, hengels die buigen tot in het handvat. Ook bij kleinere karpers!

Duivels goed: stormsessie op Le Chenet
Na zijn waanzinnige week op Le Fearne’s (zie Karper 99) werd het voor Mike van Delft hoog tijd voor een nieuw avontuur: een nieuw water, onbekende stekken met onbekende vissen. Voor hem dan althans.

Uiteindelijk viel de keuze op Le Chenet (Berkley Lake) in Noord Frankrijk net boven het beroemde Lac du Der. Het ernaast gelegen JRC Lake had hij wel al meerdere keren bevist, maar Le Chenet nog nooit.

Daar ging nu eindelijk verandering in komen! Zou ‘Het Schilderij’ of die andere targetvis, ‘La Reine’, de koningin van het water op de mat komen?

Dit en nog veel meer in Karper 103, die donderdag 16 maart in de winkel ligt. Je kunt Karper 103 natuurlijk ook online bestellen: www.beetshop.nl/vis-magazines/karper

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Flyfair the world of fly fishing
Willem Moorman -
image description
Ed Stoop, bedankt
Marc Borst -