image description

Praktijktips van Jan van Schendel (7)

Praktijktips van Jan van Schendel (7)  

16 Spaghetti
Eigenlijk is dit een soort van kunstaas voor de witvisser. Het is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en verschillende diktes.

Wat mijn visserij betreft is vooral de bloedrode versie van belang. Allereerst heeft die exact dezelfde kleur als muggenlarven, ten tweede helpt de spaghetti om een drijvend aas te creëren en misschien wel het allerbelangrijkst, het is lekker taai en je kunt meerdere vissen vangen op hetzelfde aas. Iets dat wel zo fijn is bij snelle visserijen bijvoorbeeld in winterhavens.

Soms kun je spaghetti puur op de haak zetten, vaker gebruik ik het in combinatie met een pinkie. Ook de Belgische puttenvissers zullen dit aas weten te waarderen. Daar wordt het namelijk heel vaak gebruikt en in alle verkrijgbare kleuren.

17 Rubiver
Nog zo’n kunstaas dat zo geweldig effectief kan zijn. Ook dit aas heeft een bloedrode kleur en met een beetje fantasie kan het als imitatie-muggenlarve worden gebruikt.

Gek toch eigenlijk. Tot op de dag van vandaag kan ik niet verklaren waarom nu precies die bloedrode kleur toch zo belangrijk is. Soms denk ik dat het meer in het hoofd van de visser zit dan in het hoofd van de vis. Inderdaad ben je dan weer terug bij het hoofdstuk 'vertrouwen'.

Hoe je het ook wendt of keert, rubiver is ook voor mij een niet weg te denken aas en dat is al zolang ik vis. Zelfs al vroeger bij de visserij op de slootjes en vlietjes in West-Brabant en Zeeland was rubiver absoluut killing en hoe vaak is dit aas later niet onmisbaar geweest bij de visserij op de blieken van de Rotte en Vlaardingse Vaart om maar eens twee van mijn favoriete viswateren te noemen.

18 Visteller
Het lijkt zo’n kleinigheid! Nou dat is het echter absoluut niet. Zeker bij de visserij in de winter wanneer er behoorlijke aantallen vis te vangen zijn.

Eigenlijk gebruik ik altijd een visteller. Als je erover nadenkt is het allemaal vrij simpel te begrijpen. Je vist wedstrijden van 4 of 5 uur en dan is je concentratie verliezen heel snel gebeurt, vooral wanneer je constant een patroon hebt van inwerpen, aanslaan, vis landen en weer op naar de volgende vis.

Persoonlijk klik ik altijd bij elke 5 vissen of als er heel veel te vangen zijn bij 10 vissen. Zo ‘push’ ik mezelf constant om weer zo snel mogelijk naar de volgende klik toe te werken en mij levert dat over de gehele wedstrijdduur absoluut een aantal vissen extra op en die maken vaak net het verschil tussen winnen of niet. Ik kan iedereen aanraden om dit eens te proberen. 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Vooruitstrevend ontwerp
Willem Moorman -
image description
Vismiddag voor de jeugd
Willem Moorman -
image description
Voor langdurig gebruik
Willem Moorman -