image description

Praktijktips van Jan van Schendel (4)

Praktijktips van Jan van Schendel (4)

Plastic voerkorven

Bij het feedervissen vis je soms op grote dieptes en ook op wateren met veel obstakels. Juist bij deze omstandigheden is het vaak goed om te kiezen voor het gebruik van plastic voerkorven.

Allereerst zijn ze vaak dicht, of bijna dicht, en dat zorgt ervoor dat al het voer eerst naar de bodem van de visstek wordt getransporteerd voordat het los komt uit de voerkorf. Je zult er versteld van staan hoeveel voer en aas er in het feedervissen op de verkeerde plek terecht komt doordat het voer er te snel uit komt.

Vergis je niet in de impact van het water wanneer de korf daar in plonst. Ook hebben de dichte plastic korven als enorm voordeel dat ze snel omhoog komen bij het binnendraaien en zo dus over eventuele obstakels heen komen terwijl dat niet of minder goed zou lukken bij het gebruik van een normale gaaskorf.

Speedkorven

Het zuiver werpen is in de feedervisserij natuurlijk een van de belangrijkste dingen die er zijn. Dat lukt allemaal prima wanneer je dicht onder de eigen oever kunt vissen, veel moeilijker echter wordt het wanneer je op grote afstanden vist of bij heel veel zijwind.

De naam Speedkorf is eigenlijk de verzamelnaam voor voerkorven die het werpgewicht hebben aan de voorkant (tijdens de vlucht van de korf naar de visplek) in plaats van aan de zijkant en juist dat gewicht aan de voorkant tijdens de worp biedt een enorm voordeel wanneer je strak en zuiver wilt werpen op grotere afstand en dus ook wanneer er veel zijwind is.

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende varianten van speedkorven te krijgen. Vooral de varianten met het lood als een ring om de onderkant van de korf vind ik ideaal.Onvoorstelbaar hoeveel beter zo’n korf bij zijwind door de lucht snijdt en hoeveel verder je kunt werpen in vergelijking met een conventioneel type met hetzelfde werpgewicht.

Feedersteunen

Er zijn ongelooflijk veel verschillende feedersteunen op de markt tegenwoordig. Verreweg de meeste daarvan kunnen worden bevestigd op het plateau of op je visstation. Natuurlijk zorgt zo’n steun mede voor de meest ideale positionering van de gebruikte hengel voor de omstandigheden van de dag.

Het is altijd goed om een verstelbare feedersteun te gebruiken die je ook omhoog kunt afsteunen. Dat is namelijk ideaal voor bij snel stromend water.

Ook is het heel belangrijk dat de feedersteun dubbel kan worden vastgezet, dus door middel van twee verschillende bevestigingspunten. Dat maakt de feedersteun vele malen meer stabiel en dat is weer erg handig wanneer het bijvoorbeeld hard waait. Niets is zo vervelend als het gebruik van een steun waarop je de hengel niet goed kunt stil leggen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -