image description

Praktijktips van Jan van Schendel (15)

Praktijktips van Jan van Schendel (15) 

33 Fluorocarbon lijnen

Fluorocarbon lijnen zijn simpelweg minder zichtbaar onder water, dat is een bewezen feit. Het gebruik van fluorocarbon in de visserij en ook in de wedstrijdvisserij is dan ook alleen maar logisch.

Dit product is echter minder sterk dan gewone nylon en heeft een mindere trekkracht. Daarmee moet je rekening houden.

Ik gebruik fluorocarbon steeds vaker. Veel wateren worden nu eenmaal steeds meer helder en dus komt dit materiaal steeds beter tot zijn recht. Ik gebruik fluorocarbon uitsluitend als onderlijnmateriaal. Het maakt me niet zoveel uit dat een lijn wat meer zichtbaar is net onder de wateroppervlakte. Dichter bij de haak wordt het allemaal veel belangrijker natuurlijk.

Er is heel veel verschil in kwaliteit en ik zoek altijd echt naar het beste materiaal wat er is. In het JVS gamma zit Spooky, een fluorocarbon lijn van de hoogste kwaliteit. Soepel en nog relatief sterk. Prima voor al mijn onderlijn-materiaal dus en dat geldt zowel voor het dobber- als het feedervissen.

34 Zaden en kruiden
Zaden en ook sommige kruiden zijn altijd oliehoudend. Dat is een belangrijk gegeven. Oliehoudende ingrediënten in lokazen zullen altijd zorgen voor meer werking van het lokaas. Stijgende en weer dalende voerdeeltjes die worden meegevoerd met welke waterbeweging dan ook zullen worden opgemerkt door in de buurt rondzwemmende vissen die op zoek gaan naar de bron.

Koolzaad, negerzaad, lijnzaad, millet, en meer dan welke andere zaadsoort hennepzaad, het zijn allemaal veel gebruikte zaadsoorten die aan lokazen worden toegevoegd. In veel commerciële lokazen zijn ze ook al vermengd. Zelf heb ik ze ook allemaal gemalen, gebrand, gekookt en gebruikt. Vooral hennepzaad is een absolute must tijdens mijn wintervisserij.

Op de plekken waar ik in de winter vis zit vaak heel veel vis. Het belangrijkste om de visplek te onderhouden is het aas zoals casters, maden en wormen, maar om de plek te kick-starten gebruik ik ook vaak lokvoer.

Vaak is de visserij voorngericht en om het voer extra te verrijken voeg ik vaak wat extra van deze zaadsoorten toe. Je gebruikt maar heel weinig voer, maar dat beetje voer moet flink werken, vandaar.

Heel belangrijk bij dat soort visserijen is het gebruik van gekookte en gekiemde hennep. Per wedstrijd gebruik ik vaak wel 1 tot 2 liter. Als de vissen daarop eenmaal gaan azen dan zullen ze niet snel meer verdwijnen van de visplek. Gewoon bij het begin van de wedstrijd een henneptapijtje maken en daarna onderhouden door regelmatig kleine beetjes bij te voeren.

Vergeet ook niet de casters. Die vormen meestal het haakaas. Ook daarvan worden continu kleine hoeveelheden bijgevoerd.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -