image description

Praktijktips van Jan van Schendel (13)

Praktijktips van Jan van Schendel (13) 

29 Elastiek en het gebruik ervan

Het gebruik van elastiek is tegenwoordig volledig geaccepteerd. Toen ik begon met vissen zag je het nooit.

Met uitzondering van Gerrit Broeren, een van de absolute vismonumenten uit mijn beginjaren als visser en veelvoudig International, gebruikte niemand het. Gerrit gebruikte het elastiek toen wel anders, lees buiten de hengel. 

Hoe je het ook wendt of keert, het gebruik van elastiek vergroot je mogelijkheden om grote gehaakte vissen ook daadwerkelijk in het leefnet te kunnen krijgen, of om datzelfde te doen met meer normale vissen qua grootte en dat in combinatie met fijner materiaal wanneer de (moeilijke) omstandigheden daarom vragen.

Je hebt tegenwoordig zowel volle als holle elastieken en bovendien heb je alles in onvoorstelbaar veel verschillende kleuren en diktes waarbij dan van de verschillende merken de kleurcombinaties en diktes weer heel anders door elkaar lopen. Heel verwarrend allemaal.

Welke elastiek je ook gebruikt, gebruik het altijd zo dat nadat het elastiek is uitgerekt, deze weer keurig netjes en rustig helemaal terug de hengeltop in loopt. Zowel een te strakke montage als een te losse veroorzaakt problemen in plaats van het gewenste resultaat.

Wanneer je het elastiek liefst wat strak gebruikt is het altijd beter om net een maatje dikker te gebruiken. Het elastiek moet bovendien altijd voldoende (of nog iets meer zelfs) ruimte hebben in de hengeltop, anders loopt hij gewoon niet goed, stropt op en het uiteinde blijft buiten de hengeltop hangen.

De klassiek gebouwde hengels hebben hierdoor meestal toppen die je behoorlijk ver moet terugsnijden. Hun binnenruimte is simpelweg niet voldoende. Tegenwoordig zijn er ook hengels met toppen die daar al op zijn gebouwd. Op zich wel handig natuurlijk.

Wanneer je vist met elastiek op de goede manier dan kun je er ook echt op vertrouwen dat dat elastiek echt al het werk doet voor je. Buiging van de hengel heb je niet nodig dus hoe strakker de hengel hoe beter eigenlijk.

Ik kan hier absoluut onmogelijk alle precieze maten doorgeven van alle elastieken voor allerlei visserijen die we hier tegen komen. Een algemeen advies is echter om niet bang te zijn om de elastiek redelijk ver uit de hengeltop te laten komen wanneer je een vis hebt aangeslagen. Ik zie namelijk heel vaak veel te weinig elastiek uit hengeltoppen komen en dat is gewoon zonde.

30 Elastiek als buffer

De uitzondering daarop is dan weer wanneer het gaat om heel veel vis. Het elastiek gebruik je dan uitsluitend om het aanslaan van de vissen te absorberen zoals ik omschreef bij wedstrijden als de Queen of Hearts. Dat is echter dan ook de enige uitzondering.

De meest gebruikte soorten voor de klassieke wedstrijdvisserij? Vol elastiek met een diameter van 0,7 mm t/m 1,2 mm. En dat over minimaal een lengte van 2 meter tot zelfs bijna 3 meter, oftewel twee volledige hengeldelen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -