Actuele vangstberichten tot dinsdag 15 april 2014

... tot dinsdag 15 april 2014


Een drukke wedstrijdweek aan zee met redelijke vangsten. De lente was wat aan de grillige kant, vooral wat betreft de windrichting.


Meerkoeten kunnen druktemakers zijn.

Hoi allemaal, broeders en zusters in Petrus!


Het is voor mij een intensieve week geweest met name de voorbereiding voor de afgelopen zaterdag geviste Voorselectie Midden, voorvissen met het korps, aas regelen, onderlijnen uitbalanceren enzovoorts. Nu even tijdelijk rust en op naar de grote wedstrijd van de Edelkarper op Tweede Paasdag.

Afgelopen week gaf goede dingen te melden over de bootvisserij. De Oosterschelde heeft een opleving en er werden redelijke hoeveelheden vis gevangen met als hoofdmoot schar en wat gulletjes, grondels, een paar wijtingen en bot. Goede vooruitzichten met de tweede selectie NK Boot op 4 mei in zicht.



Prachtig weer tijdens de Voorselectie Kust Midden afgelopen zaterdag.

Monding van de Westerschelde is prima: schar, gul, tong en bot van de bekende boten. Op de Grevelingen is het nog steeds haringbal en de wrakvisserij en geankerde visserij op de Noordzee goed dus wat let je om erop uit te trekken?
 
Kustvisserij
 
Allereerst op wedstrijdniveau de belangrijkste gebeurtenis en dat was afgelopen zaterdag de Voorselectie NK Kust te ‘s-Gravenzande. De hele week was er al stevig voorgevist en de vangsten vielen niet tegen, voornamelijk kleine bot tot 20 centimeter, met wat uitschieters richting de 35 tot 40 centimeter, een enkele zeebaars en wat grondels. Kortom, er viel een visje te vangen.
 


Bot was de hoofdmoot tijdens de voorselectie Kust Midden.

Zaterdag begon windstil met een lekker zonnetje en de visserij was langzaam, met laag water was er nog niet veel te beleven. Naarmate de vloed erin kwam begon het een beetje te lopen maar het was nog geen schim van de vangsten de dagen ervoor. Het laatste uur kwam de vis pas goed los.
 
Jan Grinwis van HSV de Slufter was het beste met 1.53 meter vis, tweede werd Fred van Toledo van de Zeenaald met 1.47 meter vis en Mark Huijps van de Eurovissers werd knap derde met 1.20 meter vis. 
 
Bij de korpsen ging na een afwezigheid van twee jaar tijdens het NK het goud naar het tweede korps van HSV de Zeenaald, bestaande uit good old Cees Steyl, de 'herintreder' Danny v/d Meijden, Rico ’t Mannetje, Peter Robert en Fred van Toledo. Het tweede korps van HSV ‘s-Gravenzande pakte het zilver voor het bronzen 2e korps van HSV de Slufter. Allemaal gefeliciteerd mannen!!
 
Over twee weken is de laatste voorselectie in het Noorden en wel te Roptazijl. Prima visserij trouwens daar de afgelopen week.
 


De drie winnaars individueel van dr Voorselectie Midden links Mark Huijps, midden Jan Grinsis en rechts Fred van Toledo.

Van Vlissingen tot aan Westkapelle is redelijk. Schar, bot, tong en zeebaars zijn er te vangen. Volgende week maandag, tweede Paasdag is de Grote Paaswedstrijd van de Edelkarper, zie www.edelkarper.nl .
 
Van Westkapelle tot aan Domburg is het prima visserij op zeebaars, bot en schar. De eerste gepen zijn ook al gesignaleerd!
 
De Oosterscheldedijken en -schorren beginnen nu op te bloeien, vooral de bot die klaar is met paaien zal zich nu veelvuldiger laten zien. Hopelijk komen de geep en de zeebaars ook snel in beeld zodat we weer een ouderwets daagje 'Scheld' kunnen maken!
 
Het haringtakelen is ook weer begonnen aan het inlaatsluisje van de Brouwerdam en andere zoutwaterinlaten.
 
De Europoort is redelijk. Het Calandkanaal scoorde niet echt best. De Dintelhaven is weer enigszins terug van een slechte periode: goede visserij op vooral bot en spiering. Chris Banham van de Slufter ving 24 vissen op het smalle deel afgelopen week met een lengte van om en nabij de 3,5 meter!
 


Het winnende korps Voorselectie Midden: het tweede korps van de Zeenaald.

De Papegaaienbek is redelijk met schar en nog wat wintervis. Zeebaars kan nu elk moment arriveren, ze worden al gevangen maar echt dik is het nog niet.
 
De Waterweg in de buurt van Maasluis biedt prima visserij op schar, nog wat wintervis en redelijk bot. Zolang het niet al te hard regent blijft het goed gaan!
 
De pieren van Scheveningen en Wijk aan Zee/IJmuiden zijn redelijk tot goed met gulletjes tussen de stenen en schar en bot op wat afstand. De stranden van Katwijk tot aan Den Helder zijn prima met mooie visserij op bot, schar en al wat zeebaars.

Tot volgende week, Arthur


"En wat doe je dan met al die vis, Luc?" Dat is een vraag die ik regelmatig te horen krijg. Alsof dat een probleem zou zijn om deze lekkernij weg te werken. Er verdwijnen er direct zo'n zestien  de volgende dag in de kleine platte rookoven. Zie mijn reportage hier over op Total Fishing. 

Voor een topresultaat eerst de scharren laten drogen in de heteluchtoven op zo'n 20-25 graden om ze "winddroog" te maken. Dat duurt even maar is wel belangrijk voor drogere vis en minder vochtneerslag in de rookoven. Als uw vrouw (of man) dan de wasknijpers zoekt weet ze waar ze gebleven zijn. Alles voor de goede zaak toch?...


...Maar daarmee ben ik nog niet klaar voor die dag. Daarna zet ik de koekenpan op met een mengsel van olijfolie (kan zeer warm worden!) en een beetje roomboter om de scharren op een rustig vuur, zodat de eiwitten niet breken en de vis droog wordt, om te toveren tot een gebruinde lekkernij.

Om te voorkomen dat de vis toch per ongeluk te droog wordt haal ik ze van te voren uit de pan en laat ik ze in hun reeds opgebouwde temperatuur nagaren in de aluminiumfolie. Eigenlijk ben ik bij het bakken dan ook weer aan het vissen. Maar dan vanuit de pan. Eet smakelijk! Lucky Luc Mom.


Distelvink eet vooral zaden en begint met broeden vanaf april. 


Deze winde van 56 centimeter gevangen tijdens het karpervissen in de polder. Voor mij een nieuw PR. Leuke bijvangst. Karper liet het deze keer helaas afweten. Met vriendelijke groet, Gertjan.


Nu het seizoen voor roofvis in Nederland gesloten is moeten we het maar in België proberen. Deze Belgische baars vloog vol op mijn playboy shadje van spro! Met vriendelijke groet, Levin.


Al vissend met kleinere shads op baars kreeg ik een zeer aangename verassing: mijn eerste zeeforel die vol op mijn playboy shadje vloog! Met vriendelijke groet, Levin.


Hallo vissers, het weer was grillig afgelopen week en met name de windsterkte maar toch zat er een mooie visdag tussen. Tijdens het opkomende  water ging het nog niet eens zo hard met de vangst vanwege de (te) harde stroom...


…Maar zwaar ankeren leverde toch regelmatig vis op in de vorm van een schar die toen zeker niet allemaal even groot waren…


…De botten die soms op 'boten' leken vanwege hun afmetingen hadden de overhand op dit getij. En er zaten ook hele aparte kleurvariaties tussen…


…Maar met het rustig teruglopende afgaande water kwam de vis toch uit het zand en bestormde mijn aas. Als je moet stoppen omdat je genoeg hebt en totaal bevredigd bent qua vangst dan zegt dat wel wat…


…Vismaat Toon die naast me stond ving zelfs twee scharren aan een haak en dat is een ware kunst kan ik je vertellen...


…Een vis met twee haken komt regelmatig voor maar dit was toch een speciale actie van Toon die altijd zijn visje vangt op zijn geliefde betonkolos…


…Behoudens sommige minivisjes liet de gul het totaal afweten vandaag. Maar als de visserij op afstand zo leuk gaat geef ik daar toch de voorkeur aan…


…Ik wens u een prettig verblijf met goed vismaatschap met uw visbuurman van die dag aan de waterkant. Visgroet van Lucky Luc Mom.

Deze keer de nominatie voor de winde van Gertjan. Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis - Zeevis - Snoek - Snoekbaars - Baars - Karper - Roofblei - Jeugd - Vrouwelijke sportvisser - Vliegvissen en Natuur.

LET OP: Vangstberichtenfoto’s versturen naar Total Fishing

Het kan af en toe wel eens gebeuren dat opgestuurde foto’s voor de Actuele Vangstberichten niet of gedeeltelijk binnenkomen op de redactie van Total Fishing. Om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, vragen we u op de volgende dingen te letten:
  • dat een e-mailbericht niet zwaarder is dan ca. 5 Mb,
  • heeft u meerdere afbeeldingen die u wilt insturen, verstuur ze dan per stuk en niet allemaal tegelijk in 1 e-mailbericht.
Zijn uw ingezonden vangstmeldingen dus niet geplaatst en bent u wel in de veronderstelling dat ze bij ons binnengekomen zijn, stuurt u ons s.v.p. een mailtje met alleen tekst!

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord. Heel veel succes en kijkplezier!



Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007). Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal foto's uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn. Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -