Politieke partijen negeren 1,5 miljoen kiezers

klik om naar de website te gaan

Persbericht Nederlandnettenvrij.nl

Politieke partijen negeren 1,5 miljoen kiezers

Onder de 2 miljoen hengelsporters die ons land rijk is, leeft grote zorg over de visstand in het Nederlandse binnenwater.

Naast een aantal natuurlijke bedreigingen dreigt nu een nieuw gevaar: ongecontroleerde overbevissing door beroepsvissers.

Een aantal bezorgde sportvissers heeft zich verenigd in de stichting SCHUB. Middels een enquête polst deze stichting
de politieke partijen omtrent hun standpunten in deze.

De helft van de politieke partijen neemt niet eens de moeite om vragen in een enquête uit de hengelsport te beantwoorden. D66, Groen Links, PvdD, CU en de PVV? Het interesseert ze kennelijk maar bar weinig dat een volwassen sector die goed is voor 700 miljoen euro per jaar bedreigd wordt door de ongeremde beroepsvisserij op het Nederlandse binnenwater.

Alleen de VVD en de PvdA en in al veel mindere mate het CDA en de SP hebben een beetje oog voor de belangen van deze grote groep recreanten. Behalve de SGP ziet geen van de partijen het belangenconflict tussen de binnenvissers en de hengelsport.

Hengelsport is zeker niet het enige criterium voor partijkeuze bij de komende verkiezingen. Sportvissers blijken massaal bereid te zijn om voor hun belang te stemmen: Tijdens de laatste waterschapsverkiezingen werden veel hengelsportkandidaten door voorkeurstemmen in de besturen van de waterschappen verkozen.

Door de groter wordende groep zwevende kiezers winnen allerlei digitale stemwijzers aan invloed. Stichting SCHUB doet het simpel en geeft gewoon stemadvies. Gelukkig valt er voor zowel links als rechts wat te kiezen.

Volgens SCHUB zijn de hengelsporters die zweven rondom de PVV en D66 véél beter af bij de liberale VVD. De linkse kiezers uit de buurt van Groen Links en de SP zijn beter af bij de PvdA. Van de Christelijke partijen is het CDA de minst slechte volgens SCHUB en met een kwinkslag adviseren ze potentiële SGP stemmers om hun hengels maar alvast in de uitverkoop te doen.

Opmerkelijk is dat geen van de partijen een goed beeld heeft van de economische betekenis van de hengelsport met een omzet van € 700 mln per jaar en 3.300 mensen die er hun brood aan verdienen. Het belang van de binnenvisserij steekt daar met ca. 175 mensen en ongeveer € 10 miljoen per jaar schril tegen af.

Klik hier om te kijken of uw favoriete partij zich ook daadwerkelijk wil inspannen voor de hengelsport.