image description

Poldervissen in de zomer, maar………..

Door Berthil Bos.

Ik ben mij ervan bewust dat het merendeel van de snoekvissers niet beschikken over een visboot. In de herfst, winter en het vroege voorjaar is dit ook niet noodzakelijk, aangezien het meeste water vanaf de kant goed bereikbaar is.

Ook de vegetatie in het water is geen spelbreker, waardoor je flexibel kan zijn in je keuze qua kunstaas. Dit verandert als de zomer in aantocht is en de plantengroei aan en in het water wel een probleem wordt.


Groen is niet altijd onze grootste vriend.

Bij waterplanten in het water kunnen wij het kunstaas aanpassen door bijvoorbeeld met spinnerbaits of streamers te gaan vissen. Maar als de oevers vol staat met het groene spul, is het haast onmogelijk om verantwoord te gaan vissen. Je kan vaak wel je kunstaas in het water krijgen en het water afvissen, maar dan komt er nog een ander probleem om de hoek kijken. De snoek had wel zin in jou stukje kunstaas en arresteerde hem met veel geweld.

Een machtigen dril is het gevolg die door jou gewonnen wordt. Plotsklaps kom je erachter dat het bijna onmogelijk is om de vis te landen zonder natte voeten of risico’s. Het is daarom van grootbelang om van tevoren te kijken of de stek ook de mogelijk biedt om een vis goed en veilig te landen. Een schepnet kan een uitkomst zijn, alleen is dit vaak niet de beste vriend van de snoek. Als landingsnet is het vaak een welkome vismaat, maar bij het scheppen wordt het een ander verhaal.

Kortom, het is weldegelijk mogelijk om in de zomer op kleinschalig water je visje te vangen, maar bekijk van tevoren de omstandigheden.

Veel succes deze periode.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De haken en ogen van een Deense vistrip : deel 7
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Een paar leuke sessies.
Willem Moorman -