image description

Poldersnoek, uniek en ontembaar: Deel 9

Pluggen

Pluggen vallen onder de categorie hardbaits, waaronder ook bijvoorbeeld vele jerk en swimmbaits vallen. Ook deze aasjes kan je uitstekend gebruiken in de polder, maar ik hou mij nu even bezig met de plug, omdat ik een keuze moet maken en ik niet met de welbekende winkelwagen de landerijen in wil.


Twee wat grotere polderpluggen die ik graag gebruik.

Dit is natuurlijk niet de hoofdreden waarom ik voor de plug kies. Ondanks het feit dat mijn grootste snoek uit de polder van ver boven de 130 plus centimeters gevangen is aan een swimmbait, is de plug toch een aasje die ik in diverse omstandigheden vaak gebruik.


De schoep geeft de actie en diepte aan de plug.

De plug heeft namelijk een zwemschoep voorop of net onder de kop, die hem een bepaalde actie geeft. Pluggen voor ondiep water hebben een niet te lange schoep, die ondanks zijn wat kleinere afmeting behoorlijk wat commotie teweegbrengen onder de wateroppervlakte. De waterdruk die deze schoep en het lichaam veroorzaken maakt hem een opvallende verschijning.
Plugmans gebruik ik dan ook als de boel wakker geschud moet worden. Hiervoor kan je gebruik maken van één of meerdelige pluggen, al dan niet met een geluidje. Aangezien ik deze foppers gebruik bij omstandigheden waarbij er geen enkel teken van leven onderwater te bespeuren is, gebruik ik vaak de meerdelige. Het kabaal en de waterdruk die dit soort ontwikkeld, zal menig in slaap gevallen groenjas wakker schudden. Ook bij deze hardbaits pak ik altijd een maatje groter dan doorsnee, zo tussen de 11 en 15 cm., maar daar boven kom ik zelden. Niet omdat ik bang ben dat de poldersnoek deze grootformaat pluggen niet zal arresteren, maar dan moet je je materiaal er weer op aanpassen, wat het plezier doet verkleinen.


De schoep iets inkorten kan, maar niet te ver.

Om toch even namen te noemen Het formaat Rapala SSR (14 cm.)  is prima en deze eendelige oldtimer is en blijft zeer geliefd bij Esox. Zelf vijl ik het horizontaal stukje kunststof van de schoep eraf, om zodoende de diepgang te verkleinen. Je moet hier wel erg voorzichtig mee zijn, anders tast je de actie aan of gaat hij scheeflopen. Omdat je in de polder nooit geen grote afstanden werpt kan je nog dikwijls met een iets dieper lopende plug vissen. Gewoon de hengels wat hoger houden tijdens het binnen draaien en je zult zien dat de plug in de bovenste waterlaag blijft.

Ook de meerdelige Pikefighter van 14,5 cm. is met zijn wat kleiner schoepje een echte killer. De grote standaard haken vervang ik direct voor een kleinere maat, omdat ze wel erg groot zijn voor een wat kleinere vis. Een kleinere haak is meestal ook scherper door het dunnere draad en dat is voor het penetreren absoluut een plus. I.p.v. één grote splitring gebruik ik twee wat kleinere om de haak meer bewegingsvrijheid te geven en het losschudden te beperken. Je kan je voorstellen dat het gedeelde lijf nog meer kabaal onderwater veroorzaakt en dat maakt hem zo geschikt op doodstille dagen. Hierdoor is zijn kleinere zusje van 11 cm. ook geen verkeerde keuze.


De plug heeft het uiterlijk van een vis, maar de kleur …

De plug is een kunstaassoort die de visser veel vertrouwen geeft, aangezien hij qua uiterlijk het meest op een vis lijkt. Natuurlijk moet ik dan direct de swim en jerkbait ook benoemen. Die gelijkenis aan een aasvis geeft vertrouwen en dat is een eerste vereiste om succesvol te zijn met kunstaas. Heb je nog niet dat vertrouwen opgebouwd, die ervaren kunstaasvissers wel hebben, dan zou ik een plug altijd meenemen. Het is een feit dat, omdat velen onder ons met een plug het polderwater onveilig maken de snoek hierdoor geconditioneerd (dressuur) kan raken op dit stukje kunstaas. Toch zullen er altijd snoeken zijn die er niet vanaf kunnen blijven. Je kan ook lekker opschieten met een plug, omdat hij in één lijn binnen te vissen is. Zorg er wel voor dat de actie een beetje onvoorspelbaar is en dat kan op de volgende manier.

Na het inwerpen start je met binnen draaien. Je houdt je hengel horizontaal, dus op 9.00 uur. Nu ga je in een vast ritme van 9.00 uur naar 8.00 uur. met je hengeltop. Geen harde tikken, want dan gaat het op werken lijken en dat is helemaal niet nodig. Het zijn dus snelle aaitjes die de plug doen versnellen en vertragen. Dit gecombineerd met zo af en toe even stilvallen is ruimvoldoende om velen snoeken te trickeren. Na een dag vissen weet je niet beter en wordt deze attractieve manier van de plug presenteren een automatisme.


Na het zien van het filmpje realiseerde ik mij dat ik stom bezig was.

Op het filmpje zie je mij een snoek op de plug onthaken. Doe dit niet op deze manier en gebruik altijd een tang.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
WAY BABAM WAY
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : We gaan aftellen
Willem Moorman -