image description

Poldersnoek, uniek en ontembaar: Deel 7

Door Berthil Bos.


Metalen herrieschoppers

Er zijn momenten dat het lijkt dat de natuur tot stilstand is gekomen. Je herkent het zeker wel, geen vogeltje in de lucht, geen watervogel te bekennen en onderwater is deze rust ook overgenomen. Wat we ook doen met onze kunstaas, snoekmans geeft niet thuis en heeft een slaapmuts op. Kunstaas dat maar weinig commotie onder water maakt, is volkomen kansloos. Op zulke momenten is grof geschut nodig om de boel op stelten te zetten.


V.l.n.r. de Chatterbait, de Bucktailspinner, de Buzzerbait en de Spinnerbait.

Spinners in welke vorm dan ook, kunnen op deze momenten als een wekker werken. Natuurlijk zijn deze metalen juweeltjes ook in andere situaties uitstekende vangers. De familie spinner bestaat bij mij uit; de Bucktailspinner, de Spinnerbait, de Buzzerbait en de chatterbait. Iedere soort heeft zo zijn specifieke eigenschappen. In het kort zijn dit de volgende; bucktailspinner voor algemeen gebruik, spinnerbait bij veel obstakels in het water en de buzzerbait als er in de oppervlakte gevist moet worden.


De Chatterbait is op sommige dagen onverslaanbaar.

De Chatterbait is het buitenbeentje in de familie, omdat het blad niet om zijn as draait, maar wild van rechts naar links beweegt. Dit geeft een enorme waterverplaatsing en lawaai onderwater en dat moeten we in een dergelijk situatie nu net hebben. Ook bij iets dikker water, lees troebel, zijn spinners perfecte verleiders en de chatterbait in het bijzonder. Het is een kunstaasje die gemakkelijk zelf te bouwen is en het vissen hiermee al net zo eenvoudig. De loodkop van de chatterbait ligt bij mij ronde de 20 gram en ik kleed hem aan met veel bucktail met glinstertjes. Dit jasje wil ik lekker dik maken om het te laten opvallen en de haak, indien er waterplanten aanwezig zijn, plantenvrij te houden. Het ligt in de bedoeling dat het blad met zijn herrie de snoek activeert, maar dat zijn aanval op het jasje gericht is. Hierdoor mag ik ook graag een twisterstaartje op de enkele haak(en) monteren. De z.g. Dragontail slingert als een bezetene en weegt niets.


Glinstertje of niet, trailerhaak of niet of wel of niet een staartje, alles kan.

Een trailerhaak op de vaste enkele haak is soms aan te bevelen, al doe ik dit vaak om het staartje vrij te houden van het bucktail. Ook hier zijn mijn kleuren donker of licht, want het bladje met zijn drukgolven zal zeker de aandacht trekken. Gewoon in een rechte lijn binnenvissen met af en toe de hengeltop naar beneden en omhoog is ruim voldoende om onze groene vriend te foppen. Toch kan je ook veel met deze herrieschopper experimenteren en doe dat dan ook gerust. Doe dit ook met de grote en vorm van het metalen blaadje. Hoewel ik persoonlijk niet al te veel verschil merk bij de verschillende vormen, doe ik dit wel met de grote.


Meestal is een klein blad voldoende om een chatterbait van rond de 20 gram zeer aantrekkelijk door het water te laten gaan. Vooral in de relatief smalle en ondiepe sloten van de polder maken deze schoepjes voldoende kabaal. Toch zijn er ook situaties waarbij een grotere maat uitstekend dienst kan doen. Als het water erg dik is geeft een groter blad nog sterkere signalen af en kan onze snoekmans op gevoel de aanval inzetten. Je kan met een groter blad ook langzamer vissen, wat zo af en toe het ei van Columbus kan zijn in de winter. Is er een mogelijkheid om zo af en toe de chatterbait wat af te laten zinken, dan is de weerstand van een groter blad hetgeen je kan helpen om niet direct al een baksteen richting bodem te gaan.


Het blad klein of groot, haal de eerste glans eraf door het metaal te verhitten.

Voordat ik de chatterbait mee naar de waterkant neem, gaat het blaadje even boven een aansteker of gasfornuis om de ergste schittering weg te halen. Vaak is die schittering net iets teveel van het goede en kan de vis argwanend maken of zelf laten schrikken. Ook hier is experimenteren het sleutelwoord en maakt onze hobby zo interessant.  De hoofdreden om een chatterbait te gebruiken is al door mij benoemd, maar er is er nog één. Je ziet maar zelden iemand met deze herrieschoppers aan de waterkant en dat is nu net hetgeen mij aantrekt. Het is buiten een wat groter formaat kunstaas, ook weer een aasje dat dressuur doorbrekend kan zijn.


laat je fantasie de vrije loop.

Natuurlijk kan je ook andere materialen hiervoor gebruiken zoals, rubberen skirts of twisters. Toch vind ik persoonlijk bucktail, met eventueel een toevoeging van glinstertjes, licht in gewicht en een volumineus uitstraling geven, dat schitterend door het water gaat.