image description

Polderen in vogelvlucht : Deel 4

Door Berthil Bos

Voor velen is het onderwerp kunstaas iets waar veel belangstelling voor bestaat. Terecht want zonder dit dingetje aan je spelt sta je de gehele dag voor Jan L……… met je hengel in de hand. Toch moet je het ook niet belangrijker maken dan dat het is.

Ik mag ontzettend graag experimenteren met kunstaasjes en hierdoor heb ik veel ervaring opgebouwd met een heel scala aan verschillende foppers. Wat gebleken is dat naast de juiste manier van presenteren, het vertrouwen in je gebruikte kunstaas het alle belangrijkste is. Is die niet aanwezig, dan zit je niet goed in je vel, wat terug te vinden is in de manier van vissen. Wel moet je je aanpassen aan de omstandigheden en hierop inspelen met de keuze van je aasjes.

Door langere tijd met een bepaald soort kunstaas te vissen leer je het door en door kennen. Je kan dan elke situatie aan, omdat je de diverse technieken beheerst die nodig zijn. Nu kan ik mij voorstellen dat dit voor de één eenvoudiger is dan voor een ander. Hierdoor geef ik de volgende tip. Je moet bij het leren van de diverse technieken rekening houden met dagen dat het vangen van een vis een extraatje is. Ben je eenmaal kundig genoeg op dit gebied, dan betaalt deze investering zich ruimschoots terug. Zie je dit niet zitten om welke reden dan ook, dan kan je beter je techniek met jouw favoriete kunstaasje perfectioneren. Hierdoor zullen de vangsten toenemen, al zullen er ook dagen zijn waarop je de omstandigheden niet goed aan kan. Als laatste moet ik zeggen dat je het meeste leert van dagen waarop het moeilijk gaat. Je gaat nadenken bij wat je doet, wat achterwege blijft als het allemaal van een leien dakje gaat. Dagen waarop onze groene vriend tekeer gaat als een b……vis, is elk kunstaasje succesvol en dus favoriet.


Een mapje met sterk verschillende aasjes is handzaam en je kan zo het verschil maken.

Laten we eens gaan kijken welk kunstaas ik graag mag gebruiken en waarmee ik elke situatie het hoofd kan bieden. Wel moet ik direct toegeven, dat ook ik dagen tegenkom waarop de snoek totaal niet thuis geeft. Geen plug, shad of bijv. een streamer wordt begerig aangekeken en de snoek blijkt ineens een zeer moeilijk te vangen vis te zijn. Gelukkig maar, want anders heette onze hobby Vangen i.p.v. Vissen.

De containers met kunstaas zoals we die gebruiken in de boot laten we thuis. Veel ‘’ballast’’ betekent minder bewegingsvrijheid en die zijn we nodig in de polder. Een mapje met geselecteerde aasjes is in eerste instantie voldoende. Ik zeg expres in eerste instantie, omdat in de auto nog een aantal reserves liggen te wachten voor een invalbeurt. Meestal is dit niet nodig, maar er zijn van die dagen.

Mijn selectie bestaat tegenwoordig uit de volgende kunstaasjes, waarmee ik n.m.m. elke situatie aankan. Op onwillekeurige volgorder zijn dit de Plug, de Swimmbait, de Shad, de streamer en de spinner of spinnerbait. Hierbij komt nog vaak een aasje die ik graag wil uitproberen of een kans wil geven. Dit kunnen Lepels zijn, maar ook Jerkbaits of een aasje die ik zelf heb gecreëerd. Je ziet dat er onderling grote verschillen zijn en dat is nu hetgeen ik belangrijk vind bij wisselen van kunstaas. Ik ga niet voor dat ene kleurtje, maar voor een totaal andere actie.

 De shad.


Er bestaan vele soorten shads, ik kies voor de spinshad zoals de bovenste.

Dit stukje rubber is in mijn ogen het meest universele stukje kunstaas van allemaal. Door alleen de loodkop te veranderen kan je hem overal en in iedere situatie gebruiken. Bij de aanschaf ervan moet je wel kiezen voor en z.g. spinshad, die je kan herkennen aan de schoepstaart. Om het niet te moeilijk te maken zijn er twee soorten shads. Ten eerste de spinshad, waarbij de schoepstaart in een hoek van 45 graden of kleiner op je shad staat. Met een dergelijke staart kan je met een relatief laag gewicht je shad goed in balans binnen vissen. Vaak is de staartwortel bij deze shads ook wat langer en soepeler, om de shad die flankende actie te geven. De andere soort waarbij de staartwortel gedrongen is en de schoep op ca. 90 graden op de shad staat, is meer bedoeld voor dieper water. Deze shad tik je op van de bodem en de schoep zorgt er dan voor, net als een parachute, terugkeert naar de bodem. In de polder is het spinnen meer geschikt en dit kan je snel maar ook uiterst langzaam doen. Dit moet je zelf uitvissen, al vis ikzelf vrij snel als ik op zoek ben en als ik vermoed of weet dat er ergens snoek ligt, ik de omgeving langzaam uitvis.


Even een minuutje koken en de shad is klaar voor gebruik.

De meeste shads in de door mij gebruikte afmeting zitten tussen de 16 en 21 cm. Deze moeten van tevoren gekookt worden om de weekmaker te activeren die het rubber bevat. De shad wordt er soepel door en geeft ook bij het uiterst langzaam vissen een prachtige actie. Verder zal je zien, dat als de schoepstaart er niet recht achter zit, dit automatisch weer wordt verholpen. Niet alleen is het soepel maken van de shad goed voor de actie, maar ook zal de snoek de wat grotere shad makkelijk dubbelgevouwen naar binnen zuigen. Dit zal het haken behoorlijk bevorderen.


Een gekookte shad heeft meer actie en gaat makkelijk de bek in.

Kleuren of merken ga ik niet noemen, maar als je toch een favoriete kleur hebt, zorg er dan voor dat deze contrastkleuren heeft. Door het contrast valt het kunstaas beter op en met een zwart of rode watervaste stift kan je al heel veel. Ik heb al vaak geschreven over shad montages, dus kijk hiervoor maar even op mijn rubriek Tips & Trics. Op de video zie één van de vele haakmontages.

Volgende keer in deel 5 het andere kunstaas.

ANDEREN LAZEN OOK