Platvis vangen in Denemarken op superlicht materiaal

Platvis vangen in Denemarken op superlicht materiaal 

Door Ron Smits 

In Denemarken is de getijdestroom minimaal daar het grootste verschil tussen hoog en laag water slechts een halve meter bedraagt. Hierdoor kan er vanaf de kant werkelijk met superlicht materiaal gevist worden, als de bodemstructuur het tenminste toelaat.

Een lichte spinhengel met een maximaal werpgewicht van 25 gram, een 0.08 mm gevlochten lijntje (trekkracht  3 tot 4 kilo), een werploodje van 20 gram, een enkele haak maatje 4 aan een lange dwarrellijn van 0.25 mm doorsnede, voorzien van een paar verse pieren, mesheften, zagers (of verse vis, garnaal) of een combinatie van dit alles voldoet meer dan prima.

Als de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid het toelaten, kunt u nog lichter gaan bijvoorbeeld spinhengels met een werpgewicht van 15 gram. Uw molen (2000 model) of reel moet wel een heel goede slip hebben.

Gevlochten lijn is beresterk, maar heeft als nadeel dat als de lijn door een steen of door ander scherp voorwerp beschadigd wordt, de lijn heel gemakkelijk breekt. U kunt dit eenvoudig voorkomen door een voorslag van 0.30 mm nylon te monteren.


Superlicht vissen. Deze hengel van bijna 3 m is eigenlijk iets te lang om aan boord van een visboot te gebruiken. Foto Lucky Luc.


Kies wel voor een stevige haak, daar u ook kans maakt op grotere vis. Niet alleen de grotere vis maakt een stevige haak noodzakelijk, maar ook de gevlochten lijn. Gevlochten lijn bezit geen rek om de klappen van de vis op te vangen.

U zult versteld staan hoe een schol van 40 centimeter zich verweert aan uw superlichte materiaal. Ik vis bijna standaard met een mustad round beak maatje 4. Aan de steel zitten nog twee extra weerhaken, die het aas tijdens de worp beter vasthouden dan een gladde steel.


Mustad haken nr. 4 met 2 weerhaken op de steel voor een optimale aas aanbieding.


De techniek is heel eenvoudig. Beazen en zo ver mogelijk inwerpen. Even laten liggen om te zien wat er gebeurt. Daarna een paar molenslingers indraaien, even wachten, indraaien, even wachten enzovoorts.

Niet direct aanslaan op een beet. Dit zal even moeilijk zijn omdat de aanbeten goed doorkomen op de gevlochten lijn en het superlichte materiaal in uw hand.

U kunt ook variëren door het werplood te vervangen door een lepeltje of zelfs een zinkend plugje. Door een plugje of lepeltje te gebruiken kunt u kiezen of de zinksnelheid hoog of juist iets lager is. Hierdoor kunt u het aasje heerlijk over de bodem laten huppelen. Kies voor opvallende kleuren.


Loden werpgewicht vervangen door een kastmaster is behalve vangst verhogend ook milieuvriendelijker.


Voorts kunt u aan de dwarrellijn kraaltjes met mooie kleuren bevestigen of 'blinkertjes' en ander vliegvis materiaal. Een combinatie doet het altijd heel verrassend. U kunt zelfs het werplood vervangen door een soort klein plastic voerkorfje of een zelfgemaakte lokker uit een balpen, waar u allerlei lokmiddel in doet.

Aminozuren doen het heel goed, andere middeltjes zijn zelf gemaakte rubby dubby of visolie. Er is zelfs een kant-en-klaar (lok)aas op de markt waar de aminozuren en allerlei andere attractieve voedingsstoffen in zitten: Neobaits.


Nieuw aas voor diverse soorten witvis.


Het zijn kant en klare bolletjes, die je zo aan de haak kan doen, in verschillende smaken en kleuren. Ontwikkeld met behulp van hoogwaardige technologieën in de voedingssector. Bevat alle bestanddelen die ook in het natuurlijk voedsel van de vissen aanwezig zijn.


Het voordeel van dit (lok)aas is dat je, mits goed gesloten en koel bewaard, je het een lange tijd kunt bewaren. Pieren of zagers in de koelkast vindt moeder de vrouw meestal niet zo geslaagd. Maar hier kan ze weinig tegen in brengen. Ik ga het in ieder geval eens uittesten of je alleen met deze bolletjes van Neobaits zeevis kan vangen. Ik kom er op terug

Een geheel biologisch en zelfs voor de mens eetbaar product. Ik heb het gele bolletje geproefd en het smaakt nog goed ook. Dus als u de vis voor consumptie wilt meenemen bestaat er absoluut geen gevaar voor de gezondheid.

Het is van origine bedoeld voor de witvis, maar ik vertelde al dat aminozuren gewild zijn onder de zeevissen en vooral de gul. Aminozuren zitten onder andere in het belangrijkste voeding bestanddeel van de gul: de garnaal.

Dus kunt u de bijvoorbeeld rode bolletjes heel goed combineren met natuurlijk aas. De bolletjes kunt u gewoon over de haak en over de lijn schuiven. Hierdoor krijgt de vis een echt hapklare brok voorgeschoteld, die ook nog een lokspoor achter laat.

Op deze manier vissen kan u ook een prachtige tarbot opleveren en ook de tong kunt u op deze manier verleiden. Kortom mogelijkheden te over. Ik kan u verzekeren dat het kantvissen op deze manier veel meer is dan een alternatief bij slecht weer, wanneer u niet met de boot kunt vissen.


Een totaal andere manier van vissen met superlicht materiaal en lekker actief. Foto Lucky Luc.

Als u dan nog iedere keer een stukje opschuift vist u een heel groot gedeelte van de stek af. Met het lichte materiaal in uw hand is het ook genieten van al het moois aan de stranden van Denemarken.

Met een neopreen waadpak (4 of 5 millimeter dik), verhoogt u uw kansen op vis nog meer omdat u zandbanken en dus ook de zwinnen en muien kunt bereiken. Met een goede waadjas, waar al uw materiaal inzit en een goed landingsnet met korte steel bent u super mobiel.


Statisch vissen lukt ook met nog lichter materiaal. Foto Leonard Muys.


Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om statisch te vissen op deze manier. Dus op de Nederlandse manier: inwerpen, hengel op de standaard en rustig afwachten wat er aan de andere kant van de lijn gebeurt. Een tweede hengel is dan ook heel goed mogelijk, om vanuit uw luie stoel lekker relaxed te vissen.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -