image description

Planten shads

Door de warmte explosie van de laatste tijd is het water behoorlijk verwarmt en dat stemt je tot nadenken of je Esox even met rust laten. Ik weet dat is moeilijk want we zijn natuurlijk niet voor niets in de ban van het vissen.

Toch is een snoek een vrij gevoelige vis, dit in tegenstelling van bijvoorbeeld de baars of karper. Het is een vis die het van explosies moet hebben en de verzuring na een krachtsexplosie licht op de loer. Zodra het water weer wat afgekoeld is en meer zuurstof tot zijn beschikking heeft, kunnen we onze hobby weer uitoefenen. Regen, wind en een temperatuurdaling hebben we nodig. Als we dan weer het water op gaan zal je zien dat de waterplanten een groeispurt hebben gehad. Waar we eerder nog net boven deze groene watertuinen konden vissen, is het nu onmogelijk met het ‘’gewone’’ kunstaas.


Dreggen en planten gaan vaak niet samen.

Dreggen zijn meestal uit den boze en ook de enkele hakken moet anti wier gemaakt worden. Er zijn verschillende speciaal voor het vissen door de waterplanten ontworpen kunstaasjes. Denk hierbij aan de Bucktailspinners, spinnerbaits en rubberen kikkers met inpandige haak. Ook oppervlakte kunstaas kan je af en toe gebruiken, maar als het plantenbed te dicht is kan je er zo wie zo niet doorheen. De shad en de steamer, twee kunstaasjes waarmee ik ook graag op een normale manier mee mag vissen, wil ik ook graag in en bij een plantenbed gebruiken. Hiervoor moet ik ze aanpassen aan de groene situatie en ik zal proberen jullie mijn manier van het prepareren van deze aasjes uit te leggen.


Snoek en planten zijn vrienden, dus ik wil hier graag een kunstaasje uitlaten.

De Shad:


Geprepareerde shads|

Er zijn diverse enkele haken te koop, die je op een speciale manier in de shad steekt en waar de scherpe haakpunt tegen de rubberen rug van de shad ligt. Hierdoor pakt je haakpunt geen groen en zal de haak wel vlees pakken als de kaken dichtklappen en de haak uit het rubber drukken. Het nadeel vind ik dat je op deze manier regelmatig aanbeten mist en ten tweede dat de shad niet te groot moet zijn. Ik hou ervan dat de haak met een behoorlijke haakbocht bovenop of er onder gemonteerd zit. Dan ook nog geplaatst midden op de shad, ook al is de shad b.v. 18 cm. Als je goed gaat zoeken kan je loodkophaken van ca. 10 cm. lang vinden, maar dan maakt de lange haakschacht de shad stijf en stug. Ik heb wel vaker over mijn oplossing geschreven en die is als volgt.


De flexibele enkele haak met connector.

Je neemt een dunne maar zeer sterke enkele haak met een redelijke haakschacht (ca. 4 cm.). De haak bocht moet minstens zo wijd zijn als je wijsvinger. Op deze schacht plaats je een stukje koper of rvs-staaldraad met twee pootjes van (0.8 mm). Op het filmpje zie je precies wat ik bedoel. Deze gecreëerde haak met pootjes verbindt je met een stukje 1X7 staaldraad en een Mustad Fastach connector. Op deze manier heb je een flexibele lange enkele haak, die stevig en recht overeind op de rug staat. Hiervoor zijn de Screw In loodkoppen met of zonder lood uitermate geschikt.

Natuurlijk zijn we nog niet klaar met het antiwier prepareren van een shad. Met deze enkele haak zal je zeker minder groen prikken, maar het kan nog veel beter. Door met Fluorocarbon (min. 80/00) twee z.g. kabelbaantjes over de enkele haak te trekken, zal de haak totaal groenvrij blijven. Mocht Esox zijn kaken om het rubber sluiten, zal het stugge FC naar beneden of opzij worden gedrukt en vlees pakken. Ook dit is goed te zien op het filmpje en voldoet mij al jaren. Wil je nu met zeer lichte loodkopjes of zelfs zonder verzwaring vissen, dan moet de Flexibele enkele haak niet boven op de shad, maar onder de buik gemonteerd worden. De balans van de shads in het water moet perfect zijn en hierbij helpt de buikmontage. Ga je ook nog eens experimenteren met looddraad, dan kan je de shad precies zo krijgen als je zelf wilt.

De volgende keer even wat tips over een ander favoriet kunstaas van mij, de Streamer.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -