Pilottrip Pedasi Panama, Tuna Coast … missie geslaagd! (deel 2)

Pilottrip Pedasi Panama, Tuna Coast … missie geslaagd! (deel 2)  

Iguana Island

Door Bert Goeree& Lesley ‘de kneup’ Luijer
 
Pascal, de kampeigenaar stelt voor om de volgende ochtend een rondje te maken rondom Iguana Island, een piepklein eilandje op ongeveer twee mijl uit de kust. Iguana is een natuurreservaat waar fregatvogels broeden en bij het naderen zie ik inderdaad honderden van deze prachtige vogels boven het eiland zweven.
 
Met uitzondering van een bezoekerscentrum is het eilandje onbewoond, echt een plaatje met honderden kokospalmen, een zandstrandje en verder alleen rotskust. 
Het water is ongelooflijk helder en zelfs op grote dieptes zie ik nog contouren van rotsformaties afgewisseld met zandbodem. 
 
Iguana Island, broedkolonie van fregatvogels.
 
Het duurt ook niet lang voordat de eerste vis zich meldt; we komen terecht in een schooltje met horse-eyejacks die de slip nog even lekker aan het werk weten te zetten. Toch zie ik dat de vissen een duidelijke voorkeur geven aan mijn  kleine pluggetje boven de beduidend grotere pluggen van Pascal en Aurélien.
 
We belanden in een schooltje horse-eye jacks.
 
Dan krijgt Aurélien een zeer forse aanbeet en hebben we geen van allen nog een idee wat dit kan zijn. Pas na een kleine 10 minuten zien we waarmee hij te maken heeft, een needlefish. Maar niet zomaar een, dit is bij lange na de grootste die ik ooit gezien heb en schat de vis zeker op 1.30 m. echt een bizar groot exemplaar! Helaas speelt de kapitale vis het klaar om zich vlak onder de boot toch van de haak te ontdoen.
We zijn het eiland alweer bijna rond als we in de verte een tiental fregatvogels zien duiken. 
 
Horse-eye jack.
 
Als we de vogels naderen zie ik voor de boot een mahi-mahi uit het water springen. Ik hou het niet meer en nog voordat de boot stil legt vliegt mijn lucky blauwe poppertje alweer door de lucht die vrijwel op het moment van landen meteen wordt gepakt. In tegenstelling tot wat ik verwacht had gaat de vis in een streep naar de bodem, geen mahi-mahi dus!
 
Bluefin Ttrevally, in een streep richting de bodem.
 
Mijn eerste gedachte was een snapper die vol gas op de rotsbodem afstevent, ik kan niets anders doen dan de slip verder dichtdraaien. De Penn 7000 geeft geen krimp en ik krijg het voor elkaar de vis in ieder geval af te stoppen. Nu kan het omhoog pompen beginnen en na nog enkele vluchtpogingen kan ik een schitterende bluefin trevally van de haak ontdoen om hem daarna weer snel terug te zetten in zijn element. 
 
Kayakking

 
Ik heb de smaak van het bootvissen nu te pakken en de volgende ochtend liggen er drie kayaks klaar waarmee we gaan livebait vissen. Het is alweer even geleden dat ik vanuit een kayak gevist heb en moet in de eerste instantie eerst nog even een proefvaartje maken om weer even te wennen, maar al snel komt het oude gevoel weer terug en kunnen we starten met vissen op levend aas. We zijn op zoek naar de goggle eye, een horsmakreelachtig visje en een absoluut snoepje voor de dikke roosters en jack crevalle! Het valt niet mee om er een aantal te vangen, maar uiteindelijk lukt het toch om er enkele bijeen te sprokkelen en kunnen we aan de slag.
 
De volgende begeleide reis naar Panama staat gepland voor 28 oktober tot en met 5 november 2014.
Er kunnen maximaal negen vissers mee, wie het eerst komt, het eerst maalt..
Op zaterdag 15 februari vindt bij Ahoy Hengelsport een informatiedag plaats over Panama, Brazilië Amazone en Ierland Cobh.
 
 
Kijk hier voor meer informatie, tijdstip etc.
 
Verdere info over deze bestemming Tight Lines Visreizen info@tightlines.nl of +31 180 434788
 
Deel 3 vervolgt met kayakvissen en bootvissen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -