Pilottrip Pedasi Panama, Tuna Coast … missie geslaagd! (deel 1)

Pilottrip Pedasi Panama, Tuna Coast: Missie geslaagd! (deel 1)

Door Door Bert Goeree
& Lesley ‘de kneup’ Luijer 
 
Met mijn spinhengel over de schouder loop ik blootsvoets langs de lauwe vloedlijn. Eindelijk! Na de lange vlucht uit Amsterdam met aansluitend een heerlijke luxe hotelovernachting in Panama-City, volgt de autorit ondermeer over het imposante Panama Kanaal. Wij zijn we in Pedasi gearriveerd voor een eerste pilottrip. 
 
Zojuist heb ik de drie boten met de Nederlandse en Vlaamse gasten uitgezwaaid en nu maak ik mij op voor mijn eerste verkenningsdag van de befaamde Tuna Coast. Een verslag in vijf afleveringen over de talrijke vismogelijkheden dat dit gebied in Panama te bieden heeft: kantvissen, bootvissen en kayakvissen.  
 
Kantvissen
Dit is zonder twijfel één van mijn favoriete visserijen, speurend langs het water lopen en direct werpen zodra er visactiviteit aan de oppervlakte plaatsvindt. Naarmate ik doorloop bemerk ik mij op een soort landtong te bevinden met aan mijn rechterzijde de Pacific en aan mijn linkerzijde een riviermonding met aan de overzijde ervan een woud van kokospalmen. 
 
Wàt een waanzinnig mooie exotische locatie om hier te vissen. Wanneer ik eenmaal het einde van de landtong nader zie ik een ondiepe zandbank aflopen, met duidelijk een scherpe afscheiding naar een diepe geul. Dit lijkt mij de ideale plek een start te maken.
 
Na een blik in mijn tacklebox valt de keuze op een kleine blauw poppertje van 9cm, een terechte keus zal later blijken. Al na enkele worpen voel ik een forse ruk en dient zich een kleine barracuda aan. Zo, de kop is er af!

Het tij begint er nu ook aardig in te komen en daarmee stijgen ook mijn kansen.
 
Plotseling veel rumoer achter mijn popper en een forse needlefish, zeg maar een armdikke geep van een dikke meter dient zich aan. Now we’re talking! Na een serie sprongen en kopschudden geeft de grote vis het op. Gelukkig zit hij goed gehaakt en nu blijkt maar weer eens dat een onthaaktang met een lange bek hier geen onnodige luxe is; deze rover beschikt over een zeer serieus arsenaal aan vlijmscherpe tanden. 
 
Het duurt niet lang of een volgende een aanbeet volgt. Deze vis vecht duidelijk anders, een jack zo te voelen en inderdaad, na korte tijd zie ik in het heldere water een schitterende African Pompano met het blauwe pluggetje in zijn bek voorbij schieten. Wat een beauty met die prachtige lange vinstralen aan de rugvin. Ik begin het inmiddels steeds beter naar m’n zin te krijgen en dat gevoel wordt alleen maar versterkt zodra ook needlefish nr. 2 zich meldt.
 
Een African Pompano ging voor het blauwe pluggetje. 
 
In de middag ga ik op pad met de sympathieke Franse visgids Aurélien. Hij neemt mij mee naar een locatie enkele kilometers verderop met beduidend meer rotsen en adviseert mij richting een uitloper te werpen. Een nogal lastige opgave aangezien er zich daar tussenin nog een kleinere rotsformatie bevindt waar ik eigenlijk net overheen moet werpen. Volgens Aurélien is dat geen probleem, hoewel ik daar toch wel mijn bedenkingen over heb. 
 
Ik volg toch zijn raad op en plaats de popper in het schuim rondom de kop van de rotsen en al in de tweede worp zie ik een indrukwekkende hanenkam achter de plug opduiken en wordt de plug loeihard gepakt door een imposante roosterfish.
 
Nu weet ik zeker dat ik een probleem heb en probeer al struikelend en mijn evenwicht bewarend van de rots af te klauteren in een ultieme poging om te lopen. Juist op dat moment neemt de vis een enorme run en net op het moment dat ik er vol in hang zie ik plotseling de plug uit het water omhoog schieten en weet daarmee onmiddellijk dat het game over is. 
 
Nog hevig balend kijk ik uit over de Pacific… zie ik dat goed?  Plotseling verschijnt een enorme zwarte rug op slechts ongeveer 150 meter uit de kust. We zitten midden in het paaiseizoen van de bultrugwalvissen. Het enorme dier slaat nog een keer met zijn staart op het water en dit spectaculaire beeld maakt het missen van een mooie rooster eigenlijk alweer een beetje goed. 

 
Een enorme zwarte rug komt boven.
 
De volgende begeleide reis naar Panama staat gepland voor  28 oktober tot en met 5 november 2014.
 Er kunnen maximaal negen vissers mee, wie het eerst komt, het eerst maalt..
 
 
Op zaterdag 15 februari vindt bij Ahoy Hengelsport een informatiedag plaats over Panama, Brazilië Amazone en Ierland Cobh.
Kijk hier voor meer informatie, tijdstip enzovoorts. 
 
Verdere info over deze bestemming Tight Lines Visreizen: info@tightlines.nl of +31 180 434788
 
In deel 2 aandacht voor Iguana Island en kayakvissen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -