image description

‘Pike-Triangle’

Wij zijn Ruben en Herrald, twee gepassioneerde snoekvissers. Het liefst zouden we 24/7 op het water liggen om te jagen op de mooiste en grootste snoeken die de Nederlandse wateren rijk zijn. Uiteraard 100 procent catch and release.

Vaak zijn we te vinden op de grote meren van Nederland, maar zo af en toe ook op de rivieren en bijbehorende plassen. In principe vissen we met allerlei technieken, maar groot aas heeft vaak toch onze voorkeur. Ook mogen we in de koudere periode graag vissen met de firebal. Via onze verhalen willen we jullie meenemen in onze beleving en passie tijdens onze visdagen.

Kijk, lees en geniet mee.

 

'Pike-Triangle'

Door: Ruben & Herrald

Het is 4:30 als mijn wekker afloopt. Normaal zou ik alle moeite van de wereld hebben gehad maar nu stond ik binnen 2 seconden naast mijn bed. Het is 30 mei, dat betekent dat het seizoen weer van start gaat.

Snel even tanden poetsen, eten en drinken uit de koelkast pakken en de boot aankoppelen. Stipt om 5 uur rijd ik de straat in bij Ruben. Ook Ruben heeft de spullen al klaar staan en twee minuten later draaien we de straat uit, opweg naar de eerste visdag van het nieuwe seizoen.

De weersvoorspelling zag er nog niet echt gunstig uit; veel zon, niet veel wind en vrijwel de hele dag onbewolkt. Dat is dus een garantie voor drukte op het water en minder actie in het water. Even een kleine stop bij de benzinepomp waar we al meerdere fanatieke vissers tegenkomen. Snel scoren we een ontbijtje en springen we weer in de auto.

De boot rolt moeiteloos in het water en om iets voor 6 varen we richting de eerste stek. Vandaag hebben we besloten om de dag grotendeels te vullen met werpen op een groot aantal stekken. In de gesloten tijd heb ik me bezig gehouden met het maken van wat jerkbaits dus die vliegen al snel richting de eerste spot die vandaag op de planning staat. Een oplopende steenstort net naast iets dieper water, met daaromheen al redelijk wat plantenbedden, dit zou toch vis moeten opleveren.

Eerst even kijken wat de jerkbaits doen nu er dreggen onderhangen en hoe ze het best binnen te vissen, al snel schiet mijn eigengebouwde hybride jerkbait mooi van links naar rechts met een mooie waggel erin. Ook Ruben hangt een door mij handgebouwde jerkbait aan de speld van zn fluorcarbon. Het blijft niet lang stil, de vierde of vijfde inworp knalt er al een vis op mijn jerkbait, maar deze weet zich helaas te ontdoen van de haken. Hij laat als aandenken nog wel wat krassen en een tand achter in de epoxylaag.


Hybride jerkbait met als je goed kijkt de tand er nog in( in de rode vin).

We vissen deze spot gecontroleerd uit en Ruben krijgt nog een volger die zich niet laat verleiden, door naar de tweede spot; Een mooi lang lopend taluud met bovenop wat fonteinkruid.

Ook hier vliegen al snel de jerkbaits door de lucht en tijdens de derde inworp, als ik mijn jerkbait onderlangs het taluud laat dartelen wordt deze hard gegrepen. Snel geeft deze vis zich gewonnen en kan ik de eerste snoek van het seizoen in zijn kieuw pakken voor een snelle foto. Het visje van zn 75 centimter zwemt met een paar seconde snel weer de diepte in, waarschijnlijk wetend dat de weken van rust voorbij zijn.


De eerste snoek van het seizoen is voor Herrald, gevallen voor een hybride jerkbait.

Ruben heeft ondertussen de good old Robbait Striker aan de speld gehangen en het duurt niet lang of ook hij staat een snoek te drillen. Deze wou hem graag hebben en is head first voor de striker gegaan. Even snel via de kieuw de voorste dreg lostikken en na een plaatje mag ook deze de diepte weer in.


Head first over de striker heen.


Ook ruben is van de 0 af.

Op de heenweg hadden we afgesproken dat als we beide van de nul zouden zijn we het eerste biertje los zouden trekken. Zo staan we dus om kwart over 7 beide een biertje te drinken in de boot; Proost.


Proost!

Deze drift maken we nog 2 a 3 keer en we missen en lossen nog een aantal mooie snoeken, waaronder een volger van een 90+ snoek die heel langzaam onder Ruben zn aas bleef hangen.

Dan word het drukker op het water, de pleziervaart is wakker en komt de havens uit. Ook begint de zon nu al echt toe te nemen in kracht en valt bij ons de hele actie eruit. Stek na stek gooien we af zonder resultaat.

Rond half 1 besluiten we aan te leggen en even wat te drinken en te eten. Bij meerdere vissers die even van de zon en van hun lunch aan het genieten zijn horen we dat het stil is gevallen op het moment dat de zon doorkwam.

We besluiten een langere pauze in te lassen en maken nieuwe plannen onder het genot van een warm broodje sate en een ijskoud biertje. We besluiten in de eind van de middag over te schakelen op trollen met groot aas in de hoop op een paar mooie bonusvissen. Ook zullen we wat langer door vissen als de rust op het water terug is en de zon in kracht inlevert.


Het grote kunstaas waar wij graag mee vissen.

De grote versies van de welbekende Line Thru's en een Westin Mike the Pike 27cm gaan te water. We vissen beide met 1 hengel recht achter de boot en twee onder de SupraCruz planerboards. (met derde hengelvergunning uiteraard)

Het blijft het eerste uurtje stil. Veel boten zoeken de havens of de luwte op om de avond in te gaan als de hengel van Ruben recht achter de boot bijna dubbelvouwt. Zijn Mike the Pike is met brute kracht gegrepen en de vis neemt direct een paar meter lijn. Wat een power hebben die vissen zo na het gesloten seizoen. Eenmaal bij de boot hebben we beide direct in de gaten dat het hier om een metervis gaat, net eronder en binnen. Ze is volledig over het aas geschoven, en 27 centimeter lijkt ineens vrij klein als hij dubbelgevouwen in een snoekenbek zit.

Een lange tang (onmisbaar!) en binnen een paar seconden is mevrouw bevrijd van het stuk kunstaas en mag ze poseren met Ruben. Een paar fotos, snel op de meetplank en dan zwemt ze met 1 staartslag weer de diepte in. Derde vis van de dag en de eerste meter van het seizoen, 105 centimeter.


27 centimeter lijkt opeens niet meer zo groot.


105 centimeter op de meetplank


Een schitterende snoek, en tevens de eerste meter+ vis van dit seizoen.

Zou dit dan het startschot zijn voor het onderwater leven? Het lijkt er wel op want binnen tien minuten pakt Ruben nog een mooie vis op de dertig centimter trout. Hier stopt het meetlint net over de negentig centimter. Een kerngezonde mooi getekende vis van het grote water.


Een schitterende snoek van het grote water.

Even gaat het helemaal los en krijgen we 4-5 aanbeten binnen het kwartier. Helaas verspelen we een mooie vis bij de boot en blijft het bij de andere aanbeten bij een harde knal en wat extra gaten in ons rubber.

Hierna blijft het even een minuut of 40 stil en loopt de klok tegen 19:00 uur aan als ik een mooie dreun op de planer krijg met daaronder de 32 centimeter roach. Ik sla goed aan en voel direct een mooie vis aan de andere kant van de lijn. Ze komt niet snel in het oppervlakte en gaat een paar keer door de strak afgestelde slip heen. We kijken elkaar aan en hopen beide op de tweede metersnoek van de dag. Zodra de vis langs de boot komt grijpt Ruben haar resuluut in de kieuw en tilt haar de boot in.

Deze vis gaat er om hangen, maar blijkt op de meetplank toch 4 centimter te kort te komen om de metergrens aan te tikken. Toch een schitterende vis en ook deze mag even op de gevoelige plaat.


Vier centimeter te kort om te tellen als metervis.


Wij staan voor 100 procent Catch & Release.

We besluiten nog een uurtje door te gaan en dan richting de trailerhelling te gaan. Beide lossen we nog een goede vis op de Eastfield Viper 40, een kollosaal stuk handgemaakt rubber uit Zweden. Net voor we willen inpakken haakt Ruben nog een klein snoekje van ongeveer 75 centimeter waarmee we de dag afsluiten.


Ruben sluit de dag af met een leuk visje.

Een dag die begon met veel actie in de vroege morgen, en toen totaal stil viel tot diep in de middag. Met een beetje aanpassing van de bestaande plannen hebben we uiteindelijk 6 vissen in de boot gekregen waarvan twee vissen in de negentig centimeter en een metervis. Helaas waren er ook veel lossers en missers maar dat hoort er toch een beetje bij als je vist met het grote aas onder planerboards..

 

Ruben & Herrald

'Pike-Triangle'

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Malediven! Nieuwe locatie Visreis.nl
Willem Moorman -
image description
Weerspiegeling 81 : Rare tijden.
Willem Moorman -