Persbericht waterkrachtcentrale Borgharen

Persbericht waterkrachtcentrale Borgharen
 
Op vrijdagmiddag 15 oktober om 15.00 uur zal in de oude raadszaal van het gemeentehuis op de Markt in Maastricht, de eerste poster tegen de bouw van een waterkrachtcentrale bij Borgharen worden aangeboden aan wethouder Nuss van Milieu.

De poster zal worden overhandigd door voorzitter Vic Hellwig van Visstandverbetering Maas, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van diverse regionale en landelijke organisaties. 
 
De poster verbeeldt de zorg om het vissenleed dat de waterkrachtcentrale in de Maas zal veroorzaken. Het te bouwen visgeleidingssysteem om de vissen om de turbines heen te leiden werkt niet. Op deze manier wordt geen groene, maar rode (!) stroom opgewekt.

Onacceptabel, vinden de organisaties Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Limburg en Visstandverbetering Maas, met in hun kielzog het Zalmplatform, de projectgroep Aalherstel en de Waalse overheid die jaarlijks 15 miljoen euro besteedt aan het herstel van de Zalm in de Maas.

Het maatschappelijk belang van dit uiterst geringe beetje stroom weegt niet op tegen het verlies aan trekvissen zoals de paling die in Europa dreigt uit te sterven. Stervende vissen ziet en hoort men niet, maar als er net zoveel vogels zouden sterven bij windturbines, zou er ook geen maatschappelijk draagvlak zijn voor windenergie.
 
Visstandverbetering Maas kreeg in 1987 voor haar strijd tegen giftige lozingen in de Maas de eerste Milieuprijs van de Gemeente Maastricht, met het motto ‘Alles van waarde is weerloos’. Anno 2010 doet Visstandverbetering Maas opnieuw een beroep op overheid en publiek om met fatsoen met de zichtbare en onzichtbare dierenwereld om te gaan.
 
Namens Vissstandverbetering Maas, 
Cornel van Schayck - 043-3510352