image description

Pelagic fishing op snoekbaars (2)

Tekst Hans de Hondt
Fotografie Bram Bokkers

Deel twee van een serie van drie verhalen over ‘pelagic fishing’ op snoekbaars. 

Geconcentreerd nu, we hebben vis gevonden. Mijn vismaat stuurt me mooi boven een groot vissignaal. Allebei kijken we gefocust naar het scherm terwijl ik mijn shad voorzichtig tot net boven de vis laat zakken. Het is enorm spannend om te zien wat de vis gaat doen, met de Panoptix sensor is het echt Live TV kijken, je ziet echt wat er gebeurd. Ik zit klaar voor de aanbeet met mijn duim op de lijn zodat ik de haak goed kan zetten. Wanneer de vis niet reageert trigger ik hem een beetje. De snoekbaars aarzelt maar dan overschaduwt het vissignaal toch mijn kunstaassignaal op het scherm, de vis heeft toegeslagen.
 
De haak is gezet, de eerste vis komt na een voldoende lange dril even goedendag zeggen. TIP: geef de vissen voldoende tijd om naar boven te komen, soms beginnen ze pas echt te vechten op vijf meter diepte. Draai de vis dus niet te snel omhoog, daar kunnen ze niet tegen.
 
Mooi gehaakt met de jigkophaak. Meestal pakt de snoekbaars de kop van de shad. Soms zijn ze wispelturig en pakken ze alleen de staart en haak je de vis met de kleine dreg achter op de shad.
   
Even poseren met de vis. De schipper mag ook op de foto want hij zorgt ervoor dat ik bij de vis kom om deze te kunnen vangen.
 
De vis is mooi voorin de bek gehaakt. Ik vis met een dikke fluorocarbon onderlijn van 53/00 omdat je soms ook een snoek verleidt. Je hebt dan meer kans om deze ook te landen. 
   
Stek voor stek zoeken we waar de vis aanwezig en actief is. Ook kan het geen kwaad om een gedeelte van de dag naar nieuwe stekken te zoeken. Zo blijf je kennis vergaren voor in het geval dat een aantal goede stekken je in de stek laten. 
 
Aan deze stangsteun is de Panoptix Forward geïnstalleerd. Door middel van het witte blokje kun je goed zien in welke richting de sensor staat.
 
Halfwater vissen gaat ook goed met de backtroller. Dit vist veel stiller, zodoende krijgt de vis geen argwaan van het schakelen van de motor.
 
Bijsturen met een traploze backtroller is het gemakkelijkst.
 
Wordt vervolgd.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Super Sale Dagen - 21% korting op alles!
Willem Moorman -
image description
Struinen op Stadskarper in VIS TV
Willem Moorman -
image description
HOT: CAROLINA RIG
Willem Moorman -