Peacock en Large Mouth Bass in Florida

Peacock en Large Mouth Bass in Florida

Door Luc Coppens

Ik kan het niet helpen maar het deuntje “Welcome to Miami” van Will Smith blijft maar door mijn hoofd spoken als we arriveren op de luchthaven. Wel heel toepasselijk maar we komen om te vissen en niet voor de glitter en glamour waar deze stad om bekend staat.

Een tijdje geleden kwam ik erachter dat er in de honderden kilometers kanalen, die Miami rijk is, Peacock Bass voorkomt, een vissoort die ik al heel lang eens wilde vangen. Deze kanalen zijn destijds aangelegd om de waterafvoer te regelen.

De kanalen staan allemaal met elkaar in verbinding en sommigen grenzen aan de rijke wijken. Anderen, waar we ook in gevist hebben, kwamen uit in de minder bedeelde buurten waar je liever niet vanaf de kant wilt vissen. Op momenten dat we onder bruggen doorkwamen zag ik hoe daklozen er een woonplaats gecreëerd hadden.

Dat waren de mindere leuke beelden. Het contrast tussen rijk en arm was er goed te zien. Omdat de ondergrond en de oevers nogal stenig zijn blijven de kanalen redelijk intact, op verschillende plaatsen is er een weelderige plantengroei en is het water kraakhelder.

De Peacock Bass komt er niet van nature voor maar is uitgezet door de Fish and Wildlife Conservation  (FWC). Volgens hun informatie zijn er in 1984 en 1986 bij wijze van proef in totaal 50.000 Peacock baarzen uitgezet. Deze jonge visjes zijn overgevlogen uit Brazilië.

Het experiment is bijzonder geslaagd want tot op de dag vandaag planten deze vissen zich voort en het bestand houdt zich zelf uitstekend op peil. Weliswaar bereiken de vissen niet de recordafmetingen die ze in de amazone van Brazilië kunnen bereiken, maar het Florida state record staat toch op 9.08 pound.

Een bezoekje aan het IGFA-center in Fort Lauderdale, omdat we daar toch in de buurt zijn, leert ons dat 13 van de 16 IGFA Peacock Bass records uit de wateren van Florida komen.
Tot op heden is het de meest populaire sportvis in de kanalen langs de kust van zuidoost Florida. Recente cijfers laten zien dat elk jaar duizenden sportvissers hier plezier van hebben en gezamenlijk spenderen ze zo’n 8 miljoen dollar per jaar.


Als je er toch bent moet je zeker het IGFA gaan bekijken.


Binnen in het IGFA kom je alles te weten over sportvissen en de soorten.

Shiners, een soort voorntje, is het meest favoriete aassoort van de Amerikaan, terwijl de typische plastic wormen, die gebruikt worden voor Black Bass, weer minder geliefd zijn bij de Peacock Bass. Daarentegen doen topwaters, crankbaits en spinnerbaits het soms wel goed.

Als vliegvisser kom je ook aan je trekken. Niet alleen geeft deze Peacock mooie sport, ze zijn ook bijzonder tricky te verleiden. Tevens valt er met lichte spinhengels ook topsport te beleven.


Een Bass Pro Shop moet je zeker bezoeken. In fort Lauderdale heb je er eentje naast het IGFA center. Het was onze dagelijkse avondbezigheid. 

In de maanden april en mei zitten de pauwbaarzen dicht tegen de paai aan en vertonen ze nestgedrag, dat wil zeggen dat ze dicht in de kanten liggen. Met de elektromotor struinen we dan langzaam de kanten af. Gewapend met een polaroid bril zoeken we of we een baars kunnen spotten. Ondertussen werpen we met kleine plugjes de kanten uit.

Een eerste Peacock kwam er al snel uit, leuk visje maar eigenlijk te klein voor de foto. Wanneer er een Peacock gespot word in de oeverzone werpen we op zicht naar deze vis. Tussen wat waterplanten wordt er een vis gespot van goede afmetingen, eerst moeilijk waarneembaar, maar al snel leren we waar we op moeten letten.


Ook met de vliegenhengel zijn de peacocks te vangen.

De knalrode borstvinnen zijn het beste te zien. Tom, mijn vismaat, gooit als eerste en afwisselend maken we een worp naar de vis die defensief op zijn vierkante meter blijft liggen. Een paar keer haalt hij uit naar het kunstaas en daarna gaat hij weer naar zijn plek.

Ondertussen is het belangrijk dat de boot niet over de vis drift, dan wordt de vis wordt verjaagd. Verschillende keren pakt deze baars de plug maar wordt niet gehaakt. Uiteindelijk wordt een klein shadje aangeboden op een dropshot montage en dat maakt het verschil; hangen!

Een dikke veertiger is de eerste noemenswaardige vis van de dag. We moeten een beetje in ons element komen en na een uurtje spotten we de vissen soms al voor onze gids ze gezien heeft en dat is al een kick op zich. Soms gooien we een keer of vijf naar een vis waarna deze verdwijnt in het diepe. Toch lukt het met regelmaat eentje tot een goede aanbeet te verleiden.


Een schilderij van een peacock uit de kanalen van Miami.

De eerste dag, inclusief onze beginnersfouten, vangen we toch een twintigtal vissen waaronder een mooie Largemouth Bass. Eigenlijk is een Largemouth gewoon een Black Bass, maar die Amerikanen hebben overal een mooiere naam voor, daar zijn ze goed in.

Met zijn  Stratos 18-voeter geeft onze gids ons een rondvaart in de dertig meter brede kanalen van Miami terwijl hij naar een volgende hot spot vaart. Op bepaalde stukken geeft hij vol gas en dat is gauw negentig kilometer per uur. We wanen ons in een live aflevering van Miami vice!


Onze visboot voor de gelegenheid.

Everglades

Na twee dagen Miami gaan we verder volgens plan, naar de Everglades! Hier is het doel Largemouth Bass. Een groot gedeelte van de Everglades bestaat uit kanalen, honderden kilometers, met een weelderige plantengroei. Hier heb je prachtige stukken natuur, bijna overal zijn de oevers bezaaid met leliebladeren en doorlopend zie je potentiële stekken om werpend uit te vissen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Shiners zijn ook hier weer favoriet en je moet er echt de nadruk op leggen bij je gids dat je met kunstaas wil vissen. Het is even aftasten maar na een uurtje hebben we door welk kunstaas het beste scoort en de eerste baarzen komen in de boot. Ik sta ervan versteld hoeveel alligators er hier zitten. Eentje van circa drie meter is niet blij met ons bezoek en laat dat duidelijk merken door recht op de boot af te komen.


Overal liggen alligators op de loer.

Ik zie de gids nerveus worden en hij besluit snel te verkassen. Werpend vissen met rubber wormen op een ongelode haak leveren prachtige aanbeten op van Largemouths. Deze wormen worden weedless aangeboden en bij een aanbeet moet de punt van de haak uit de worm worden gezet met een krachtige aanslag. Tussendoor vangen we een moddervis en een paar gar’s , exotische vissen rond vier pond die ik nooit eerder zag.

De Largemouths die we hier vangen hebben een gemiddelde lengte rond de vijftig centimeter en geven prachtige sport. De dagen vliegen voorbij in snel tempo in de Everglades en het wordt tijd om naar de eindbestemming verder te reizen.


Een Largemouth op de popper.

Lake Okeechobee

Lake Okeechobee, wat in het indiaans “groot meer” betekent, doet zijn naam eer aan. Het gigantisch meer ligt op anderhalf uur rijden van Miami en onderweg ben je getuige van de vele kilometers kanalen die in en langs de everglades lopen.

Hoe verder weg van Miami hoe minder verkeer er komt en na een half uurtje zitten we haast alleen op de weg. We logeren in het plaatsje Okeechobee zelf waar we in een viskamp van de beroemde Roland Martin zitten. Overal staan bass boats geparkeerd en je merkt aan alles dat dit een rendez vous plaats is voor de serieuze baarsvissers.


Een typische visboot voor de Everglades.

Okeechobee is volgens mijn bronnen het Mekka om een grote Largemouth Bass te vangen en ook dat merk je hier aan de sfeer. In een openluchtbar waar een zwoele bries doorwaait, maken we kennis met onze gids voor de volgende dag. Onder het genot van een biertje en een hamburger spreken we af welke techniek we gaan gebruiken.

Bij de aanwezige klanten zie ik alleen maar vissers in viskledij zitten, ik voel me ontzettend thuis. Waneer de zon opkomt zitten we al op het water en werpend met plastic wormen worden onderwaterstructuren afgevist. Al gauw komen we in ons element en worden de eerste Largemouths gevangen.

Tom kan het niet laten en begint met oppervlaktekunstaas te vissen, ondanks dat de gids het niet echt aanraad. Toch duurt het niet lang of de eerste mooie baars knalt met een spectaculaire aanbeet op zijn popper en na een reeks  aanbeten begint zelfs onze gids met poppers te vissen!


Tom, mijn vismaat, met een absolute gigant die hij veroverde op een poppertje.

Het formaat Bass ligt hier duidelijk groter en we vangen machtig mooie vissen. Hier kunnen we ons helemaal uitleven en terwijl Tom poppers blijft gooien begin ik met spinnerbaits.
Ook dat levert de nodige knappe aanbeten op. Voor we het weten is het weer avond en tijd voor een grote hamburger en een pint bier aan de bar waar we sterke verhalen aanhoren van een paar locals.

Big Eddy is onze gids voor de laatste dag en hij heeft de reputatie de grootste Largemouths te weten liggen. Ik schat Eddy op een degelijke 150 kilo en hij heeft handen om u tegen te zeggen, niet het type waar je het tegen wilt opnemen in een partijtje worstelen, maar een goed hart en een flinke dosis humor.

Hij neemt ons mee naar het noordelijke deel van Okeechobee en in een grote baai weten we die dag 18 vissen te vangen rond de zes pond, het ultieme einde van onze vistrip. Deze onvergetelijke dag vormt het hoogtepunt van onze reis en we beschouwen de trip als zijnde meer dan geslaagd.


Een pracht van een black bass uit lake okee chobee in Florida.

Florida wordt het capital van de wereld genoemd op sportvisserijgebied en we besluiten dat dit een titel is die met recht wordt gegeven. Onderweg naar huis fantaseren we al om terug te komen en over de technieken en locaties die we nog moeten uit proberen.

Mijmerend in het vliegtuig beseffen we dat één keer terugkomen nog niet genoeg is om alle mogelijkheden hier uit te proberen….

Luc

Meer info voor deze bestemming: www.bassmasterguideservice.com

 

ANDEREN LAZEN OOK