image description

Peacock Bass (DEEL 2)

De meest gewilde vissoort in de Vicada rivier is de Peacock bass, de vis waarvoor we onder andere gekomen zijn. Hoewel de naam anders doet vermoeden is de Peacock bass geen baarsachtige maar een Cichlide soort.

In de Vichada rivier komt onder andere de grootste van de 15 verschillende peacock bass soorten voor; de three bar (Cichla Temensis) vis kan hier een lengte van een meter bereiken met een gewicht van ruim 12 kilo.

Andere peacock soorten die we kunnen verwachten zijn de butterfly peacock (Deel 2, foto 2, Bert) en de paca (Deel 2, foto 3, Cees)  

Peacock bass in een liefhebber van ondiep en stilstaand tot langzaam stromend water en plekken waar ze vanuit een hinderlaag kunnen toeslaan.

Denk dan aan omgevallen bomen, keien, ondiepe poeltjes of klein inhammen op rivieren, riviermondingen en niet te vergeten lagunes. Peacock bass is een agressieve vissoort die vaak direct reageert op kunstaas dat in de buurt komt. Vooral oppervlakte kunstaas is erg populair en levert spectaculaire visuele aanbeten op. Zet de slip niet te strak; de aanbeet en de eerste paar seconden van de dril zijn ongekend heftig, zeker wanneer de vis zijn toevlucht tot takken zoekt. Stevige haken en splitringen zijn dan absoluut noodzakelijk. Vaak zijn ze met zijn tweeën; zodra een vis is gehaakt is de kans groot dat nummer 2 het aas van je vismaat pakt.

Lagune-visserij

Jan Kiel en ik vissen samen. Het plan is om een uur stroomafwaarts een lagune te bevissen. Na een uurtje varen verminderd onze gids vaart. Dan slaan we linksaf een bijna onopvallende watergang in die bijna is dichtgegroeid. De gids zet de motor uit en peddelt zittend op de punt van de boot rustig verder. Meerdere malen moeten we bukken en takken opzij duwen om onze tocht voort te kunnen zetten. Na een tijdje wordt de watergang iets breder en wordt de motor weer aangezet.

We bevinden ons nu midden in het oerwoud, het is er doodstil en het stinkt naar rottend blad. Nu komt ook de lagune in zicht, het betreft een oude rivierarm die aan beide zijden weelderig is begroeid. Eindelijk kunnen we gaan vissen.

De vele omgevallen bomen en overhangende takken vormen ware hotspots. Ik begin te vissen met oppervlakte kunstaas terwijl onze gids vakkundig de boot bestuurd

Nauwkeurig werp ik deze vlak voor de begroeiing om hem vervolgens rustig maar toch agressief binnen te vissen. Jan heeft voor een ondiep duikende plug gekozen. Er staat geen zuchtje wind en de temperatuur loopt al hard richting de 30 graden. We zijn in een totaal ander wereld beland: “De wereld van de lagunes en de peacock bass”, de plek waar deze vissoort zich het liefst ophoudt. Dan is daar uit het niets opeens een enorme explosie.

Het lijkt wel of iemand vanuit de hemel enkele spoorbielzen laat vallen. Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt, zoveel agressie, en dat uit het niets. Het is een peacock bass die aan het jagen is. Snel werpen we ons kunstaas naar de plek maar de vis toont geen enkele interesse. Terwijl we verder vissen herhalen deze aanvallen zich, maar ondanks dat we wisselen van kunstaas blijven de aanbeten uit. Wanneer Jan een jigkop met geitenhaar aan zijn speld monteert is het wel direct raak.

Hij vangt plots meerdere kleine peacocks, maar de grotere vissen laten zich nog niet zien. Wanneer het echt te heet wordt zoeken we een open plek op de oever voor de lunch. Na een warme maaltijd bestaande uit bruine bonen, aardappel en kip doen we een middagdutje in een hangmat die onder de bomen voor ons is opgehangen.

In de middag gaan we naar een andere lagune die in verbinding staat met de eerste. De hitte maakt ons moe en we beseffen dat we hier in deze omstandigheden echt moeten werken om een vis te vangen. Ook nu komen we weer jagende vissen tegen. Mijn oppervlaktekunstaas wordt nu wel met luid kabaal van het water afgegrist, maar ik haak de vis niet. Wanneer mijn kunstaas vlak voor de boot is wordt deze weer gegrepen, nu is het wel raak. Met nog geen meter lijn uit de top wil hij naar de takken en met succes. De vis weet zich vast te zwemmen tussen de takken en zich van de haak te ontdoen. De adrenaline stroomt door mijn lichaam; ik ben echt wel wat gewend, maar dit sloeg nergens op. Het ging allemaal zo snel en met zoveel kracht, peacock vissen is duidelijk niet voor watjes.

Even later weet Jan een mooie vis te haken. Dit keer gaat het wel goed en is de eerste goed formaat vis een feit.

De vis is in de middag duidelijk actiever. We krijgen meerdere spectaculaire aanbeten op oppervlaktekunstaas en weten we er meerdere te vangen. Dit is precies waarvoor we gekomen zijn.

De middag gaat snel en voor dat we het weten varen we alweer terug naar de lodge.

Eenmaal op de lodge aangekomen staat er een koud biertje voor ons klaar. Iedereen blijkt vis gevangen te hebben, mooie vissen tot wel 80 centimeter.


Marco,


Collin,


Kees,


Jef

Bram Bokkers

Ook volgend jaar organiseert Tight Lines weer een trip naar Colombia. Dit wordt voor de echte avonturiers een unieke reis. We gaan vissen op een totaal nieuwe locatie waar tot op de dag van vandaag nog nooit werd gevist! Je verblijf is gloednieuwe lodge die medio 2020 gebouwd wordt. Voor deze reis kunnen zich min/max 8 personen aanmelden. Data 28 januari t/m 8 februari 2021


Voor meer informatie: https://tightlines.nl/colombia-2021/

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Allround ontmoet Allround.
Willem Moorman -
image description
Colombia deel 4: Payara
Willem Moorman -