Pako stopt!?

Pako stopt!?

door Aart Kuyt

                       

Die geruchten kwamen mij het eerst ter ore in de winkel van Cor Spinhoven te Amsterdam. Ik besloot Paul te bellen om het naadje van de kous te weten te komen, want van wie kan je beter het hele verhaal horen dan van de geestelijke vader en maker zelf; Paul Korver. Dat zoiets gekoppeld wordt aan een plezierige visdag vooraf, spreekt bij ons welhaast vanzelf.

Wanneer ben je met het vervaardigen begonnen?
Dat zal een jaar of vijftien geleden zijn. Eerst natuurlijk alleen voor eigen gebruik. Ik denk dat ik ze nu zo’n dertien jaar aan hengelsportwinkeliers lever.
Kun je spreken van een “uit de hand gelopen hobby”?

Dat mag je wel stellen. Het nam op een bepaald moment zoveel tijd in beslag, dat ik geen tijd meer voor mezelf en het gezin overhield. Zoiets kan geen stand houden natuurlijk.
Wanneer begon het je tegen te staan?
Ja, dat groeit langzamerhand hè? In principe werd ik slaaf van mijn eigen productie. Er kwam zoveel op me af; dat was niet meer vol te houden dus moest er wat gebeuren. Nu liet ik al steeds meer dingen door andere mensen doen. Het spuitwerk bijvoorbeeld, want daar heb je een aparte ruimte voor nodig, die ik niet heb. Ook het boorwerk en het totale afwerken had ik al uitbesteed, maar er komt toch nog zoveel bij.
www.pakobaits.nl
Ik was ondertussen een website begonnen, met als doel uitleg te geven aan winkeliers over de diverse modellen en de werking ervan. Maar ook steeds meer particulieren stellen vragen. Alle mensen die me mailen tracht ik op korte termijn correct antwoord te geven. Ik heb me nooit gerealiseerd dat er zoveel werk in zou zitten, maar ik houd hem wel in de lucht.
Pako stopt…
Een maand of drie geleden wilde ik echt helemaal stoppen, omdat ik er van baalde. Ik had bij wijze van spreken niet eens tijd om een stukje te fietsen met mijn vrouw. Het kon zo niet langer. Maar dan kom je een beetje tot bezinning en vind je het eigenlijk zonde om helemaal te stoppen. Je hebt er zoveel energie in gestoken, dat doet toch een beetje zeer.

                       


“Zelfs Pako’s vangen niet altijd….”

Hoe kom je aan Hans de Boer?
Ik kende zijn vader goed; een verwoed kunstaasbouwer. Hij kwam hier regelmatig om de boel eens te bekijken en vragen te stellen. Zodoende wist ik dat ook Hans spinners maakte en een hoop zelf deed. Op een gegeven moment kreeg hij een webwinkel en heb ik hem gewoon opgebeld of hij misschien interesse had.
De rolverdeling nu
Alleen het stanswerk neem ik nog voor mijn rekening. Hans doet de overige werkzaamheden, zoals het ontvetten, het afbramen, het boren, het spuiten en het afbouwen. Tevens verzorgt hij de inkoop van haken en splitringen en regelt de verkoop. Hij neemt me zo’n 80 % werk uit handen, zodat ik weer wat meer speelruimte krijg.
Een Pako blijft een Pako en verkrijgbaar
Zeker weten, misschien nog wel beter dan voorheen! In principe kan ik ook weer eens aan een nieuw modelletje werken. Een hoop mensen hebben mij gevraagd naar een kleiner model van de S om met een 5-grammertje lekker op baars te “pielen” in de polder.
Wanneer krijgt dit allemaal gestalte?
Het is de bedoeling midden september. Alle klanten krijgen daarover eerst netjes bericht. Je zult mij echt nog wel een aantal keren per jaar tegenkomen op beurzen en manifestaties om de Pako’s te promoten, maar daar blijft het dan ook bij.
Pako naar Poask
In Hans de Boer heeft Paul een opvolger gevonden met dezelfde passie voor het zelf maken van kunstaas. Poask Hengelsport stopt met de verkoop van deze lepels aan particulieren en zal de distributie naar de winkels voor zijn rekening gaan nemen. U als particulier kunt dus gewoon bij uw vertrouwde hengelsportwinkelier terecht voor uw Pako lepels.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -