Oproep Inventariseren overlast vaste vistuigen

Oproep van Sportvisserij Zuidwest Nederland

Oproep Inventariseren overlast vaste vistuigen

De overlast van vaste vistuigen (staand want, fuiken en kreeftenkubben) is één van de meest genoemde problemen en belemmeringen die door sportvissers genoemd is in de enquête Zeesportvisserij die in het kader van de Deltavisie is gehouden onder ruim 1000 zeevissers.

Reden te meer om te gaan inventariseren hoe groot deze overlast daadwerkelijk is. Om deze inventarisatie langs de ruim 350 km lange kuststrook in het gebied van Sportvisserij Zuidwest Nederland uit te voeren, hebben wij uw hulp nodig!

Hiervoor is door Sportvisserij Nederland een “Inventarisatieformulier overlast vaste vistuigen” ontwikkeld. Met behulp van dit formulier kan een waarnemer tijdens zijn/haar vistrip of verblijf langs de kustwateren op een eenvoudige manier waargenomen netten en/of kubben noteren. De gegevens van deze formulieren worden uiteindelijk gebruikt om te bepalen hoeveel netten er in loop van de tijd per gebied worden waargenomen en de overlast voor de sportvisserij in kaart te brengen.

Om zeker te zijn van de precieze locatie van een net en wat voor type net er aanwezig is, zouden inventarisaties indien mogelijk bij laag water, moeten plaatsvinden.

Voor elk waargenomen is het van groot belang de volgende gegevens duidelijk te noteren:

     
  • De datum en tijd van waarneming;
  •  
  • Een korte beschrijving van de locatie en een markering van elke waarneming op een plattegrond/kaart*;
  •  
  • Of de netten zich bevinden in voor de sportvisserij populaire gebieden;
  •  
  • Indien mogelijk ook gegevens over de netten zelf, zoals de lengte, het type net (staand want, kreeftenkub, fuik). Mocht dit echter niet te bepalen zijn, noteer dan “Onbekend”.

Door hier te klikken, vindt u de volgende documenten om te downloaden:

1)      Inventarisatieformulier overlast vaste vistuigen (PDF);
2)      Inventarisatieformulier overlast vaste vistuigen (WORD);
3)      Instructie inventarisatie formulier en uitleg afdrukken kaartjes;
4)      Afbeelding vaste vistuigen.

De inventarisatieperiode loopt van 1 juni 2011 t/m 30 november 2011 (een half jaar). We willen gedurende deze periode zoveel mogelijk waarnemingen verzamelen. Na dit half jaar kunt u het gehele pakket met inventarisatieformulieren sturen naar:

Sportvisserij Zuidwest Nederland
T.a.v. Emiel Derks
Antwoordnummer 23514
4920 WE Made

Natuurlijk is het ook mogelijk om de digitale versie in te vullen en deze onder vermelding van “Inventarisatie overlast vaste vistuigen” naar emiel@sportvisserijbelangen.nl te sturen. Indien u de formulieren per post wenst te ontvangen, moet u even contact met mij opnemen.

We rekenen op uw medewerking en willen u ook vragen deze e-mail en bijlagen naar enthousiaste vismaten en andere leden binnen uw vereniging te sturen. Samen moet het mogelijk zijn om eind dit jaar een goed overzicht te krijgen van de overlast van vaste vistuigen!

Met vriendelijke groeten,

E.T. (Emiel) Derks
Belangenbehartiger Sportvisserij
Sportvisserij Zuidwest Nederland
Biesboschweg 4a
4924 BB Drimmelen

Tel.: 0162 -  69 10 05 / 06 - 22 34 38 73
E-mail:
emiel@sportvisserijbelangen.nl
Website: www.sportvisserijbelangen.nl / www.deltavisie.info