image description

Op reportage in Denemarken (2)

Op reportage in Denemarken (2)  

Door Leonard Muys en Ron Smits 

Vandaag zijn we te gast aan boord van de Ostsee Star om op de steengronden op het Skagerrak ter hoogte van Hirtshals gul en mogelijk wat koolvis te vangen. Werkelijk een fantastisch schip om mee te gaan vissen. Er kunnen maximaal 16 personen aan boord.

De eigenaar, Jens Erik-Olesen, laat ons vol trots zijn schip zien. De afmetingen van het schip zijn 28 x 6 meter, met een diepgang van 3.2 meter. Het schip is gebouwd in 1978, weegt ongeveer 100 ton en vaart onder de vlag van Groot Brittanië.


Ondanks de zon is het koud aan dek.

Aan boord zijn acht tweepersoons hutten, een natte cel met douche, een dames- en herentoilet, een gezelschapsruimte met koffieautomaat (gratis) en kleurentv aanwezig. Voorts is er ook een koeling voor frisdrank en bier.


Een van de acht comfortabele dubbele kooien beneden deks, allen voorzien van een wastafel met stromend water.

Twee grote tafels, waar de bezoekers ruim kunnen zitten op comfortabele banken, staan in de gezelschaps ruimte. Hier wordt voor de gasten driemaal daags een goede maaltijd geserveerd.


De gezamenlijke ruimte.

Slapen, ontbijten, vissen, lunchen, vissen en genieten van een avondmaal is allemaal op en top geregeld. De gehele dag heeft u gratis wifi aan boord, zodat u uw vangsten en ervaringen direct met het thuisfront kunt delen.

‘s Avonds ligt de Ostsee Star afgemeerd in de haven van Hirtshals, waar vaak succesvol op haring en in de zomer op makreel wordt gevist. Maar ook op het havenhoofd kunt u nog succesvol op geep (vanaf mei), gul, zeeforel, makreel (‘s zomers) en platvis vissen.


Jan Erik Olesen, aan het roer.

Voor het vissen zijn er ruim voldoende fileertafels aanwezig met watervoorzieningen en ook ruim voldoende hengelsteunen waar, tijdens het varen van en naar een visstek, uw hengels in geplaatst kunnen worden.

De schipper en zijn assistent zijn heel vriendelijk en helpen u waar mogelijk met het gaffen van de gevangen vis en advies hoe te vissen. Bovendien kennen zij het viswater als hun broekzak en hebben zij alle denkbare electronica voor de navigatie, maar ook voor het vinden van de vis, aan boord.

De assistant is werkelijk een kei in het fileren van de vis en wil dit werk ook voor u uit handen nemen tegen een geringe betaling, zodat u lekker kunt na genieten van een heerlijke dag vissen.

We vissen op het Skagerrak en het kan hier soms hard stromen, zodat pilkers en loodgewichten absoluut noodzakelijk zijn tot wel 250 gram of zelfs 300 gram afhankelijk van uw lijndikte.

Ikzelf vis in het begin met 120 gram aan een 0.10 mm gevlochten draad en kan de pilker niet aan de bodem houden. Geen contact met de bodem betekent heel eenvoudig geen vis. Ik heb voor het benodigde bodemcontact 250 gram nodig.


De Oostenrijkse sportvissers verblijven drie dagen aan boord om te vissen op gul.

Aan het einde van de dag neemt de stroom duidelijk af en tijdens de laatste drift vis ik met 0.08mm gevlochten lijn en met de sandeel van Savage Gear van ongeveer 70 gram als kunstaas aan de 35 grams S2 hengel van Fishkix.

Het valt mij direct op dat ik veel meer aanbeten van kleinere vis krijg ten opzichte van de overige vissers. Dit terwijl zij vissen met een paternoster voorzien van drie haken, versierd met kunstaas in alle denkbare kleuren.

Op een gegeven moment krijg ik weer wat kleine rukken en haal de sandeel een meter verder omhoog, om deze weer in een vrije val af te laten zakken naar de bodem. Een geweldige dreun op mijn vijfendertig grammer volgt en de dril kan beginnen.

De slipt giert regelmatig onder het geweld van de gul. De schipper en zijn assistent kijken toe en genieten met mij van het geweld op mijn hengel. Sport van de bovenste plank.

Je ziet heel duidelijk wat de gul op iets meer dan twintig meter water uithaalt om zich van de haak te ontdoen. Bovendien heb ik ontzettend veel plezier als de slip van de molen weer meters draad moet toestaan aan de gul.


De fotograaf mag ook op de foto.

Mijn gelach werkt aanstekelijk op de rest van de toeschouwers tijdens het geweld op de zeebaars hengel van Fishkix. Als de ongeveer drie kilo wegende vis eindelijk bovenkomt, moeten we allemaal lachen, want de sandeel is geheel verdwenen in de maag van de gul en moet operationeel verwijderd worden.

Er volgen nog een paar aanbeten (waarschijnlijk van te kleine vis), die ik niet weet te verzilveren en de Ostsee Star geeft het sein dat we terugvaren naar de haven van Hirtshals.


Kromme hengels.

Leonard, die deze visserij meer dan eens heeft beoefend, vist vanaf het begin met een onderlijn voorzien van twee haken voorzien van Gummi Makk (rood) en vangt soms twee gullen tegelijk.


Leonard met weer een mooie gul.

Ook de vijf Oostenrijkse gasten vissen allen met drie haken voorzien van kunstaas in allerlei vormen en kleuren en vangen goed vis. Meerdere keren komen bij hun ook twee gullen tegelijk boven water.

De schipper vangt vandaag de grootste van ruim vijf kilo. In het weekend is er nog een gul van ruim negentien kilo gevangen en ook is het aantal vandaag beduidend lager dan in het weekend.

Heel veel bewondering heb ik voor de Oostenrijkse dame en haar vriend, die vanaf het begin tot eind heel fanatiek hebben gevist.


Deze Oostenrijkse jonge dame weet van wanten en vist van begin tot eind.

Af en toe gaan ze naar binnen om zich te warmen, want ondanks de zon is het vaak bitter koud. Tussen de middag zijn er twee worsten met brood geserveerd en dit is door ons bijzonder geapprecieerd.


We nemen een paar mooie vissen mee naar huis om na de reportage nog na te genieten met een glaasje wijn.

De visgronden voor de Ostsee Star zijn hier bij Hirtshals werkelijk bijzonder goed. Zo kan er onder andere ook naar het Gele Rif worden gevaren. De mogelijkheden boven de steengronden zijn legio, maar ook dichter onder de kust is er volop vis te vangen.

Zeg nu eens eerlijk, een goed onderkomen, eten en visboot onder hetzelfde ‘dak’ is toch een ideale vis vakantie?

Als u een visje voor thuis wilt meenemen zijn er ruim voldoende invriesmogelijkheden aan boord. Zelfs al heeft u ander of meer materiaal nodig dan is er een viswinkel binnen vijftig meter afstand van de ligplaats van de Ostsee Star aanwezig.

ANDEREN LAZEN OOK