image description

Op en over de grens

Nico Breevaart

​Na een half jaar alleen maar buiten de landgrenzen te hebben gevist trek ik op uitnodiging van Tim Janssen richting het Limburgse land. Het is september maar het weer voelt nog flink zomers aan

Door de warme en droge zomer staan de rivieren laag en daarom kiezen we nu een stek waar nog wel wat water en stroming staat en welke zich praktisch op de grens met België bevindt.

02
 
Na een twee uur durende rit ontmoet ik Tim op de afgesproken plek. We gaan in tegenstelling tot op de IJssel niet met maden aan de gang, maar voorzien de 12’ Korum Barbel hengels van pellets. Tim’s strijdplan is om met twee hengels in de hoofdstroom te vissen en één hengel op half water geheel buiten de stroming. Deze laatste stek kunnen we met de hand aanvoeren en de stekken in de stroming worden bestookt met voerkorven gevuld met geweekte pellets. We starten met 120 grammers maar al snel merken we dat 90 gram al afdoende is om de korf op de hotspot te houden en dus switchen we naar de lichtere variant.

Na een kwartier buigt de hengel in de stroming diep door en is de eerste aanbeet een feit. Tim pareert de aanval en gezien de weerstand moet dit wel barbeel zijn. Na een fijne dril schep ik de moegestreden vis. Het is inderdaad een prachtig gekleurde barbeel welke bovendien ook nog goed aan de maat is. Dit is de uiteraard de gewenste start en dat geeft vertrouwen omdat we pas halverwege de middag zitten en normaal gesproken het beste deel van de dag nog moet komen!
 
05
 
Ondertussen blijven we de stek op half water continue voorzien van kleine beetjes hennep en 4 en 6 mm pellets. Toch is het niet veel later weer dezelfde hengel vol in de stroming die een volle aanbeet te verwerken krijgt.  Als Tim en ik samen vissen verdelen we de aanbeten altijd om en om dus is het nu mijn beurt. Niet veel later glijdt barbeel nummer twee in het net en net als de eerste vis gaat deze weer over de 70 cm grens heen. 
 
06
 
De sfeer zit er uiteraard goed in en terwijl we nog de foto’s van deze tweede vis aan het maken zijn, is het nu de molen van de hengel op half water die het uit giert. Zodoende staat Tim wederom met een kromme hengel en kunnen we dus al de derde barbeel noteren.
Ik moet eerlijk gezegd toegeven dat ik niet had verwacht dat de hengel op half water barbeel op zou leveren omdat het naar mijn idee een niet logische plek is om de barbeel te vinden. Had meer gerekend op brasems, maar Tim bewijst dus het tegendeel met deze mooie vis!
 

0708

 
Meteen nadat de vis in het schepnet verdwijnt voer ik de stek opnieuw aan. We willen continue zorgen voor een toevoer van kleine porties voer.  Desondanks is het nog geen kwartier later de beurt aan de hengel die tot nu toe nog geen aanbeet te verwerken heeft gekregen. Deze vis voelt aanzienlijk sterker en Tim moet dan ook alle zeilen bijzetten om de vis uit de blokken onder onze kant te houden. Wat Tim voelde wordt bevestigd als we de vis opmeten en wegen. Deze barbeel passeert de 80 cm en tikt net geen zes kilo aan!
 
09
 
We beleven tot nu toe al een geweldige middag met alleen nog maar barbelen van boven de 70 cm op de mat. We hebben nauwelijks tijd om iets te eten te bereiden omdat we continue actie op de hengels hebben. De voerstrategie op half water begint nu echt zijn vruchten af te werpen want op deze stek begint het nu te lopen en incasseren we de ene na de andere aanbeet. Door het heldere water zijn de barbelen prachtig gekleurd en bovendien sterk en kerngezond!
 
10
 
Na al het barbeel geweld melden zich dan uiteindelijk toch ook nog de verwachte brasems. We weten een aantal mooie exemplaren van ruim een halve meter te vangen. Na een uurtje brasemvissen wordt de barbeel blijkbaar weer actief want zo snel als de brasems kwamen zo snel zijn ze ook weer van het toneel verdwenen en krijgen we weer de typische runs veroorzaakt door de bruine torpedo’s van de Maas.
 
11
 
Ondertussen begint het alweer te schemeren en hebben we nog ongeveer een uurtje te vissen. Blijft opvallend dat de hengel op half water veruit de meeste vissen heeft opgeleverd. Zelfs meer dan de andere twee hengels die in de stroming liggen bij elkaar.
 
Het laatste uur is wederom spectaculair. De steunen zijn inmiddels voorzien van Delkims die het effect van zo’n snoeiharde aanbeet in het donker nog extra kracht bijzetten. Op de stek is het daadwerkelijk compleet donker en alleen bij het monteren van het aas en vullen van de voerkorf gebruiken we de hoofdlamp. Geweldig hoe goed je dan het lampje van de beetindicatie van zo’n Delkim kan zien oplichten en verraadt welke hengel in actie is gekomen. Volgens mij weten we er dit laatste deel van de sessie in het donker nog zeker 5 barbelen bij te vangen! Barbelen van stuk voor stuk minimaal vier en tot maximaal zes kilo en bovendien ook vaak op en over de 80 cm grens heen.
 
12
 
We kijken dan ook terug op een zeer geslaagde sessie hier aan de Maas op de grens met België. Extra mooi was dat we met de ‘bonus-hengel’ op laag water ook daadwerkelijk de bonusvissen hebben weten te vangen!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Nog een laatste poging…..
Willem Moorman -
image description
Wesdijk houdt haar vissers weer heerlijk warm!!
Willem Moorman -