image description

Zeeforel en brasem in Sågarbo Zweden (2)

Oostzeesnoek, zalm, zeeforel en brasem in Sågarbo Zweden (2) 

Door Leonard Muys en Ron Smits 

Vandaag willen we behalve baars en snoek ook een zeeforel vangen in de directe omgeving van ons vakantiehuis in Sågarbo Herrgård Stuguthyrning Älvkarleby. Eerst gaan we een kleine baai aan de overkant (als tweede vislocatie) opzoeken.

Voor we gaan vissen heb ik nog een meeting met Henrik Thompke, van Sportvisserij Zweden en projectleider voor de Nedre Dalälven rivier.

Henrik legt mij een aantal lopende projecten van Sportvisserij Zweden uit, maar ook het (niet eenvoudige) project met betrekking tot landeigenaren en eigenaren van gedeelten van de rivieren om de vrije doorgang van de trekvis zoals de zalm en de zeeforel te verbeteren.

Sportvisserij Zweden telt ongeveer 2.000.000 sportvissers. Ook hier is men net als in Nederland bezig om de jeugd te motiveren om te gaan vissen.

We wisselen wat ideeën uit over de zeeforel en het vangen, afstrijken, met hom mengen, kweken en uitzetten van de smolts.

Het bevorderen van het optrekken van de zeeforel en zalm, maar ook weer de terugtocht naar de zee is volgens mij een must op de Dalälven rivier. Maar de land- en watereigenaren proberen dit angstvallig tegen te houden uit angst dat hun inkomsten uit vergunningen teruglopen.

Samen zijn we het erover eens dat naar alle waarschijnlijkheid de inkomsten hoger worden omdat de kosten van vangen, kweken, uitzetten etc. van de zalm en zeeforel drastisch zullen verlagen als gevolg van de bevordering van de natuurlijke voortplanting.

Ik vertelde hem de uitkomst van een onderzoek in Denemarken, dat het uitzetten van zeven smolts overeenkomt met één in het wild geboren smolt (qua overlevingskans).


Aalscholvers zijn ook hier in Zweden een groot probleem. Er is door de sportvisserij op de rivier vergunning aangevraagd om hierop te mogen jagen.

Het weer vandaag is zonnig met een temperatuur van net boven het vriespunt. Er staat nog weinig wind.

We gaan weer met het bootje vissen, naar de overkant van de baai, waar we gisteren zo succesvol op snoek gevist hebben. Onderweg merken we dat de wind behoorlijk aantrekt en we krijgen ook een flinke sneeuwbui te verwerken. De buien zijn zo heftig dat we het niet verstandig vinden om ons fototoestel tevoorschijn te halen.


Op slechts een paar minuten van ons verblijf in Sägarbo ligt een geweldig viswater met ongekende mogelijkheden. Leonard heeft beet: snoek op de Oostzee.

Echt winterse omstandigheden en onze gedachte om naar de kleine baai te gaan is helemaal niet zo verkeerd. Lekker beschut tegen de harde (ijskoude) wind en af en toe een beetje zon. Ook dit keer begin ik, net als gisteren, met het missen van een snoek die wel erg voorzichtig aanbijt.


Mooie kleuren deze snoek, let ook eens op de prachtige omgeving.

Gelukkig meldt zich een paar minuten later weer een snoek en deze belandt veilig in het net. Zo volgen er nog een paar snoeken en de teller blijft voor ons dit keer steken op vijf snoeken, niet zo veel als gisteren maar we zijn toch heel tevreden.


Snoek vangen op slechts vijf minuten varen van ons huisje in een werkelijk prachtige baai, bijna geheel beschut tegen de ijzig koude wind.

Allemaal lekker dik en tussen de zeventig en de tachtig centimeter. Helaas laat de baars het geheel afweten. We besluiten het toch nog even te proberen op de zeeforel. De omstandigheden lijken gunstig: het oppervlaktewater wordt de baai ingestuwd en is wat warmer (vier en een half tot vijf graden) dan het diepere water.


Genieten van het vissen en de mooie omgeving.

De zon schijnt wel niet fel, maar toch genoeg om het oppervlaktewater een paar tienden van een graad te verwarmen.

Om ook de voedselrijke plaatsen te bereiken, moeten we tussen hele grote stenen varen. Gezien de harde wind en de deining moeten we heel goed oppassen wat we doen. Wederom krijgen we een sneeuwbui te verwerken.


Beate en Eric denken erover om viskayaks aan te schaffen, deze locatie leent zich hier perfect voor.

Desondanks blijven we stug doorvissen en goed uitkijken naar de verraderlijke stenen onder water.

Doordat we driften kan ik, bij worpen in de lijzijde richting van de boot, de spinstop heel goed toepassen. Zodra ik stop met indraaien driften we richting kunstaas en zakt het kunstaas verleidelijk, hevig “kontschuddend”, naar de bodem.


Beate en Eric zijn bijzonder huisdiervriendelijk. Honden zijn daarom ook welkom in de vakantiehuisjes. Wij waren heel dikke maatjes. Ze wilde zelfs mee aan boord, maar dat vond ik niet zo verstandig met die haken en kunstaas aan boord.

Even later is het "Ja, zeeforel en hangen!” Een mooie doorbuiger van mijn twaalf grammer en flinke dreunen op deze hengel geven aan dat de zeeforel zich niet zomaar laat vangen.

Af en toe horen we het gieren van de molenslip. Een mooie zeeforel dus. Leonard hoor ik nog zeggen: “We moeten hier weg”. Met rasse schreden door de harde wind nadert de boot de grote stenen.

De zeeforel was nog redelijk ver weg en heeft geen enkel respect voor de ontstane situatie. Sterker nog, deze onderneemt nog maar eens een vluchtpoging, door de slip wederom op de proef te stellen.

Het is ‘pompen of verzuipen’ en ik moet de safe dril mode laten varen tijdens deze dril. Normaal houd ik de hengel laag, zodat de zeeforel niet uit het water springt en dril de zeeforel uit, zodat deze gemakkelijk in het net glijdt.

Nu moet de hengel omhoog om gecontroleerd meer druk op de zeeforel uit te oefenen. Het werkt, maar de zeeforel komt tweemaal, ja zelfs driemaal uit het water om zich van de haak te ontdoen. Machtig mooi gezicht, zo’n tien meter verwijderd van de boot.

Gelukkig zie ik dat de zeeforel goed gehaakt is. Hij is al tot op zes meter genaderd en daarom zeg ik: Leonard, schepnet. Snel neemt Leonard het schepnet en een beetje geforceerd breng ik de zeeforel tot boven het net.

Het genieten moeten we nog even uitstellen, want moeten weer snel wat veiliger water opzoeken, want de grote stenen komen angstvallig dichterbij.

Mijn vreugdekreet is waarschijnlijk tot in Denemarken te horen, want een zeeforel op onbekend groot water, onder zware, zeg maar gerust barre omstandigheden maakt toch wat los in mijn sportvissershart. Marco Kraal zegt op Vis-TV: “Kicken”, vergeleken met mijn vreugdekreet, gezien de situatie is dat nog heel beschaafd……………


Een mooie zeeforel gevangen op twee minuten varen vanaf ons vakantiehuisje. Ideaal en heerlijk vissen op maagdelijk water. Zo verliezen we maar weinig vistijd.

Ongeveer twee en een halve kilogram prachtig Zweeds zilver ligt er in het schepnet. Voor ons is het catch and release, maar voor degenen, die graag een visje mee naar huis nemen is een inpakmachine beschikbaar en uiteraard ook een diepvriezer.

Tijdens het terugvaren hebben we een heel voldaan gevoel en het pilsje en een stevige maaltijd lonken al naar ons. Mission accomplished. Morgen brengen we een bezoek aan het zalm- en zeeforelproject van de rivier. Zie hiervoor deel drie. Meer info over deze prachtige locatie kunt u inwinnen bij www.visreis.nl, voor wie wij deze gloednieuwe locatie uittesten.

ANDEREN LAZEN OOK