Oostvoornse Meer goed voor forel…of bot?

Oostvoornse Meer goed voor forel…of bot?

 
Door Daniel van der Post  
 
Met nog een paar weken te gaan voordat de gesloten tijd voor de zoete rovers 'eindelijk' voorbij is, was er voor deze dag nogmaals een tripje gepland op het Oostvoornse Meer (OVM).
 
Ditmaal stond niet alleen de forel op het programma waar het OVM zo beroemd om is maar wilde deze jongen ook eens een serieuze poging doen voor een andere rover die hier schijnbaar ook in vrij grote aantallen voorkomt.
 
Oostvoornse Meer in de vroege ochtend.
 
De titel van dit artikel verraadt al om welke vissoort het gaat, ja inderdaad gaat het hier om een platvis met roofvisachtige trekjes die vrijwel iedereen kent, namelijk de bot. In vrijwel elke voorgaande sessie op deze unieke locatie kwam er tijdens het forellen wel een bot boven die het kunstaas ook wel zag zitten. Vandaar het plan om een gedeelte van deze dag eens wat meer aandacht te besteden aan deze platte rover.
 
Met het krieken van de dag gleed mijn kajak in het water, het blijft toch elke keer weer genieten om zo vroeg in de morgen op het water te zitten en het zonnetje langzaam boven de horizon te zien kruipen.
 
Zonsopgang, het blijft genieten.
 
In eerste instantie lag de focus op de forel waarbij werd gekozen om een stuk te gaan trollen met een kleine plug om te zien of ze er een beetje zin in hadden. Er stond een behoorlijk windje uit het noorden dat het best ruw maakte op sommige delen van het OVM.
 
Ik hoopte eigenlijk dat deze wind in mijn voordeel zou zijn en dat de forel behoorlijk actief zou zijn. Dat viel een beetje tegen daar er het eerste uur helemaal niks gebeurde.
 
Een kleine verandering in de tactiek waarbij ik een stuk sneller ben gaan trollen, leverde wel aanbeten op maar er bleef vooralsnog niks hangen. Eenmaal aangekomen in het stuk van het OVM waar de wind recht op de kant stond, kwamen de eerste regenboogforellen uit de vrij ruwe golven omhoog.
 
Het waren eigenlijk allemaal kleintjes en mede daardoor besloot ik dat het tijd was voor het experimentje om te kijken of er bot viel te vangen. Ik ben zeer traag gaan trollen met een kleine plug, eigenlijk een garnaalimitatie, en dit ging boven verwachting erg goed. Binnen een paar minuten hing de eerste bot er al aan en een half uur later stond de teller al op vier flinke botten.
 
Eén van de vele botten die het kunstaas wel zagen zitten.
 
Dit gebeurde allemaal op een vrij klein gebied wat schijnbaar bezaaid lag met botten. Ik moet zeggen dat het voor een platvis een verassend sterke vis is, zeker op de lichte forelhengels waarbij ze de hengel echt krom trokken en zelfs de slip lieten gieren…..nou ja, een beetje dan.
 
Na verloop van tijd begonnen ook de forellen het langzaam aangeboden stukje kunstaas te waarderen. Er zaten echter veel lossers bij, De vangst bleef het beperkt tot een paar kleintjes die bleven hangen.
 
Regenboogforel, een van de kleintjes.
 
Ik wilde deze dag ook graag een van die mooie bruine forellen vangen die het OVM rijk is. Tot nu toe waren het allemaal regenboogforellen. Ik koos 'mijn' botstek te verlaten en het troltempo wat op te schroeven in de hoop om wat meer interesse te krijgen van de forel.
 
De botten waren het hier echter niet geheel mee eens. Zelfs op zes meter diep water kwamen ze de kleine garnaalimitatie plug, die toch echt maar drie meter diep loopt, halen. Ik wist wel dat botten rovers zijn maar ik stond er nu toch echt van te kijken waar deze platvis toe in staat is.
 
Uiteindelijk kwamen er deze dag acht á negen botten van uitstekend formaat mijn plug te grazen nemen, botten vanaf 30 tot maar liefst 42 centimeter. Het was inmiddels al een uur of één in de middag en mijn visdag zat er bijna op. Mijn zo gehoopte bruine forel had zich nog niet laten zien. Gelukkig veranderde dit in het laatste half uurtje… 
 
Ik krijg een mooie aanbeet op de plug en voel direct dat het om een betere vis gaat. De forel begint als een dolle uit het water te springen en doet er alles aan om aan de haak te ontkomen. Gelukkig blijkt deze goed vast te zitten en ik heb ook gezien dat het om een mooie zo gehoopte bruine forel gaat. Na nog een paar spannende momenten glijdt de forel keurig in het netje waarna ze even mag poseren voor de camera voordat ze haar vrijheid weer terug kreeg.
 
Prachtig getekende bruine forel.
 
Het was de perfecte vis om deze geslaagde dag af te sluiten. Het zal waarschijnlijk voor dit jaar de laatste keer zijn dat ik het OVM heb bezocht nu de zoute rovers in aantocht zijn en het nog maar een paar weken is voordat de gesloten tijd op het zoette voorbij is. Het blijft een schitterend water om je geluk in te beproeven of het nou om forel of …bot gaat.
 
Op naar het volgende avontuur….

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -