Norway Light, de voorbeschouwing.

Norway Light, de voorbeschouwing

Door Peter Gerits

Noorwegen zomer 2013. We waren dit jaar met twee teams van vier personen elk, weer op onze vertrouwde locatie in midden Noorwegen, Zanzibar Inn. We kwamen aan op 30 juni en het weer was ons op dat moment zéér gunstig gestemd. Helaas kwamen we er op een ontzettend ongelukkig tijdstip. De vrouw van de uitbater was enkele weken eerder overleden aan een slopende ziekte.
 
De man en zijn dochter die beiden de zaak runnen troffen wij aan in diepe rouw, de dochter had zich zelfs in haar woning opgesloten en liet zich tijdens ons verblijf maar één keer zien. Onze troostende woorden konden haar op dat moment maar heel even opbeuren en ook de gang van zaken op en rond deze locatie vertoonde diepe wonden.

Vakantiegangers die geen begrip konden opbrengen verlieten soms gedesillusioneerd het resort, sommigen zelfs met bedreigingen aan het adres van de uitbater. Helaas, een grote domper voor ons allen, maar life goes on.
 
De uitvalsbasis van onze jaarlijkse vistrip in Noorwegen, gezien vanaf de botensteiger van Zanzibar Inn.
 
Ook in dit gedeelte van Noorwegen had de winter langer geduurd dan normaal en dat had ook zijn terugslag op de gewoonten van de zeebewoners. Vissen die we normaal op een diepte tussen de 8 en 20 meter vangen, konden we nu pas aan de lippen komen vanaf 30 meter diepte en meer.

De hogere waterlagen leken geheel visloos. Overal was de makreel aanwezig, maar je zag ze dit seizoen niet jagen op de alom aanwezige Tobiasvissen (toby’s), idem wat betreft de kleine koolvis. Het gekke was dat makreel en koolvisjes toch goed te vangen waren op kleine pilkertjes in iets dieper water, dus eten deden ze wel. 
 
Dit fenomeen scheen zich niet alleen op deze plek in Noorwegen af te spelen. Onze vriend en Belgische Noor, Marc van Roie, meldde vanuit het enkele honderd kilometers hoger gelegen Sørøya hetzelfde probleem en Henk van Duyn die die in het zuidwesten voor langere tijd viste vanuit het eiland Sotra (Glesvaer) meldde ook vreemdere visserijen aldaar. Maar goed, we moesten roeien met de riemen die we hadden, in ons geval een buitenboordmotor van 40 pk. 
 
Het avondrood gaf aan dat er een geweldige weersverandering aan zat te komen, we hebben het geweten!
 
De eerste drie dagen hadden we prachtig weer, alleen de temperaturen bleven verhoudingsgewijs laag. Eén dag konden we er in onze blote bast vissen, maar daarna trok de wind steeds meer aan en werden we getrakteerd op geweldige regen- en onweersbuien en ’s nachts gierde de wind rondom ons onderkomen.
 
Maatje Wim met een bak van een kabeljauw, voor hem een PR van 104 centimeter gevangen tijdens felle buien.
 
In totaal hebben we maar zes hele dagen en een halve dag kunnen vissen van de 14 dagen verblijf. De vissen die we vingen hadden vaak wel een mooie maat. Maatje Wim van Lier wist zelfs een kabeljauw van 104 centimeter in de boot te krijgen, gevangen met een 60 grams spinhengel en een maatje 4000 molen. Zelf was mijn grootste kabeljauw 97 centimeter. Bert Kerstens en Hans Wevers vingen vanuit de andere boot ook mooie grote vissen van bijna een meter.
 
Mijn grootste kabeljauw dit jaar was toch 97 centimeter, gevangen op 32 meter diepte in de stromende regen.
 
Heilbot hebben we er niet aan gehad en ook de andere gasten van het viskamp hadden maar 1 heilbotje 'aan de tand kunnen voelen'. Het was dus een erg vreemd jaar, alles wat we in het verleden hadden meegemaakt was geheel, maar dan ook geheel anders. We waren het er allemaal over eens dat we wat het weer betreft, het nog nooit zo slecht hebben gehad.
 
Ook Hans en Bert vingen mooie vissen op grotere dieptes. Hier even tijdens een droge periode.
 
Onze lichtere spinhengels hebben we niet in stelling kunnen brengen, ook vanwege de wind en hoge golven. We moesten echt aan de gang met minimaal 100 gram pilker of loodkop. Ons ideaal dat we eerbiedig “Norway light” hebben gedoopt, was deze keer bijna niet toepasbaar.
 
De vissen zaten dit jaar dieper. Deze mooie kabeljauw kwam van 54 meter diep.
 
Hoe we het normaal wél beleven, kunt u lezen in een volgende aflevering. By the way, maat Bert Kerstens heeft een aantal Norway Light filmpjes van ons op youtube gezet, met in het Nederlands gesproken uitleg over onze visserij in dit gebied.  Het eerste deel gaat over de voorbereiding en de reis.
 
 
(Wordt vervolgd)
 
Peter Gerits