Noorwegen met een gouden randje

Noorwegen met een gouden randje  

Door Joop Folkers
 
Na de vele Ierlandavonturen eind jaren '80 zochten we eigenlijk weer eens naar een nieuwe uitdaging. Het kwam dan ook beregoed uit toen ik pakweg zo’n 25 jaar geleden op de Visma door het Noors verkeersbureau werd uitgenodigd om eens een artikel over de sportvismogelijkheden in het ongerepte Noorwegen te maken.
 
Uiteraard hadden we destijds al vele verhalen van Noorwegenpioniers zoals Jan Brune gelezen. Tijdens verjaardagen werden foto’s getoond van de 'monsterlijke' kaken van vriend zeewolf. Ook de enorme koolvissen en kabeljauwen scoorden destijds al dikke punten. Kortom… Noorwegen: “here we come”! De foto's in dit artikel komen van diverse Noorwegentrips door de jaren heen. 
 
Zeewolf op de shad.
 
DinTur was destijds de enige reisorganisatie die wat huisjes in de verhuur had. Het was de opzet dat we gedurende een 14 daagse trip drie accommodaties zouden gaan bezoeken. Op het vliegveld stond een fonkelnieuwe auto op ons te wachten waarmee we richting Oldendalen reden, ons eerste Noorwegenavontuur. Oldendalen is gelegen aan het zeer uitgestrekte visrijke Lyngenfjord.
 
Schelvis, topvis om te bakken.
 
Dit was effe wat anders dan Ierland. Op het moment dat ik het uitzicht rondom het fjord zag was ik verkocht. Wat een ongerept, mooi stukkie natuur was dat zeg. Besneeuwde bergtoppen die werden afgewisseld door enorme gletsjers. Ons eerste visavontuur leverde direct al de nodige persoonlijke records op.
 
Dikke gullen rond de Lyngenfjord.
 
Naast enorme gullen vingen we dikke koolvissen, zeewolven en pollakken. Kortom, sport in optima forma. Omdat de manier van vissen geheel nieuw was probeerden we van alles uit. 
 
Koolvis, een bonk dynamiet.
 
Al snel bleek dat er in dit sportvisland bij uitstek nauwelijks hengelsportmateriaal te koop was. Alleen pilkers waren in vrijwel iedere winkel te koop. Hengels en molens nauwelijks of niet. We vermaakten ons met het overwegend lichte materiaal dat we hadden meegenomen.
 
15 Noorwegen trips later
 
Gedurende iedere vakantie leerden we weer wat bij. Zo ontwikkelden we zelf wat nieuwe technieken om de grotere vissen op extreem diep water te kunnen belagen. Ook de gebonden jigkoppen voor de zeebaars bleken hier in het hoge noorden dodelijk voor grote pollak en koolvis. Natuurlijk bleek ook onze Culprit shad een killer voor vele vissoorten.
 
Lom kan soms een plaag zijn.
   
Tegenwoordig is Noorwegen een van de populairste sportvislanden van Europa. Logisch, want je kunt er ook op winderige dagen altijd wel een plekkie uit de wind vinden en in ieder fjord, hoe uitgestrekt ook, barst het werkelijk van de vis. Wat we zeker in het begin wel misten was de gezelligheid tijdens de avonduren. 
 
Ook zo'n knokker, de pollak.
 
Niks pub met livemuziek! Gewoon samen effe een biertje en wat bijpraten over de mogelijkheden voor de volgende dag. Maarja, de  fantastische,meest ongerepte natuur maakte weer héél veel goed.
 
De kust rond Soroya is top voor heilbot.
 
Momenteel is Soroya één van de meest besproken stekken van noord Noorwegen. "Thats the place to be" als je het tenminste hebt voorzien op enorme kabeljauwen tot ver boven de 30 kilo en heilbotten zo groot als een schuurdeur! Bekijk de verhalen van Marc Van Roie maar eens op Facebook

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -