image description

Noorse parel: Hemingodden – Ballstad/Lofoten (deel 3)

Noorse parel: Hemingodden – Ballstad/Lofoten (deel 3) 

Tekst en foto’s Arnout Terlouw

Eén dag luwt de wind even en we wagen een poging naar een paar verre stekken. Naar buiten bij Nappstraumen is geen echte optie, dus gaan we richting  Henningsvaer.

Aasvis zien we genoeg op de fish finder, vooral veel (grote!)makreel zo blijkt, maar grote vissen ho maar. Slechts hier en daar een kleine kabeljauw.

De laatste paar uurtjes besteden we aan het driften met aasvis over 10-30 meter, maar veel levert dat ook niet op en al helemaal geen gehoopte heilbot. Tot twee keer toe is even de hoop daar als de dobber wegduikt, maar het is loos alarm van een grote kabeljauw en een grote lom.

Het lijkt wel of de stroming nu helemaal is verdwenen. Niet bepaald hoopvol, helemaal niet als we bij terugkomst de weersvoorspelling voor de komende bekijken!

De volgende dag kunnen we niets anders dan in de ‘luwte’ van een baai om de hoek, richting Napptraumen, te vissen op zo’n 20-40 meter in de hoop op een heilbot.

Helaas ook nu komen we niet verder dan een paar kabeljauwen die onze aasvissen wel lekker vinden…

Windkracht 7/8 met regen maakt dat we de laatste twee dagen noodgedwongen aan de kant blijven en ons noodgedwongen ‘moeten ‘ vermaken met een paar uurtjes forelvissen op een paar meertjes in de buurt.

Zelfs daar valt het niet mee om je staande te houden met de rukwinden en je spinnertje in het water te krijgen! Na een aantal aanbeten te hebben gemist vang ik uiteindelijk een klein forelletje… de eer is gered!

Laatste heilbotpoging
Aan het einde van de middag van de laatste dag neemt de wind een beetje af, het is nu of nooit! De keuze is om op ‘safe’ te gaan op pollak of toch nog een ultieme poging op heilbot in Nappstraumen zelf waar je misschien nog een beetje in de luwte kan driften met het opkomende tij.

We gaan, na eerst  toch nog even op pollak te hebben gevist, voor de laatste optie, alles of niets. Maar om daar te komen moeten we eerst een aardig zeetje overwinnen! Surfend op de golven varen we Nappstraumen in…

En dan doet zich het volgende probleem voor: de wind en de ‘stroming’ staan tegen elkaar in! Dat schiet ook niet echt op wat driften betreft. We geven het toch een kans op een mooi ondiep zandstuk van 10-20 meter diep. Helaas geen aanbeet, ook niet als we de drift wat versnellen met de motor.

Na het hoopgevende, schitterende begin van de week moeten we de handdoek in de ring gooien. De (weer)goden zijn ons niet (meer) gunstig gezind. Koffers pakken en morgen naar huis. Het is mooi geweest, heel mooi want het vissen in deze adembenemend mooie omgeving verveelt voor geen seconde, ook niet als de visserij taai is zoals de laatste dagen.

De mooie herinneringen aan de beresterke koolvissen en prachtige pollakken gaan met ons mee naar huis! Ik zou hier heel graag nog een keer terugkomen als er meer stroming staat en dan liefst niet met een wind die uit het Z/ZW komt.

Alle andere windrichtingen zijn hier geen probleem… ook niet als het behoorlijk waait. Dan valt hier nog heel wat meer te halen, want opties zijn er genoeg. Niet alleen verder weg maar ook om de hoek! Wat dat betreft is Ballstad ideaal gelegen, je kunt hier alle kanten op.

Kijk voor meer info op:
http://www.dintur.no/Holiday-in-Norway/Hemmingodden-Lofoten-Fishing-Lodge-/

Deze DinTur bestemming is te boeken via;
www.cordestravel.nl en www.psvisreizen.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -