Nipro Hengelsport groepsreis naar Noorwegen, Soroya 1 tot 8 april 2016 (Deel 3)

Nipro Hengelsport groepsreis naar Noorwegen, Soroya 1 tot 8 april 2016 (Deel 3) 

Totaal gevangen: Minstens 25.000 kilo kabeljauw en 25 heilbotten! 

Door Richard Pronk 

De wind was behoorlijk toegenomen en we besloten op heilbot te vissen voorbij het vliegveld bij Hasvik. We hadden een mooie zand/grind plaat gevonden van 35 naar 45 met diep op een afgrond naar 100 meter.

We maakten een lange drift een kregen veel aanbeten. Echter, na een paar uur vissen en schuddend door de hoge golven, wisten we er niet een te haken. Toch maar het besluit genomen om op kabeljauw te vissen op de noordelijke puntjes waar al eerder die week goed gevangen was.

We wisten een paar vissen te vangen maar de groten kwamen niet aan boord. Ook de wind werd sterker en we besloten weer rustig terug te varen naar de haven. Tijdens deze toch voeren we langs een meeuwenkolonie waar duizenden meeuwen aan het broeden waren. Wat een prachtige ervaring was dit!

De dieptemeter gaf 40 meter aan, wat de 'heilbotdiepte' is. En wat doe je dan, de shad overboord en proberen een heilbotje te vangen. Al snel kregen we alle drie mooie aanbeten maar weer geen heilbot in de boot. Wel vingen we op het einde van de drift een paar mooie gulletjes. Dit was voor ons een mindere visdag.

Terug in de haven bleek het voor de meesten een topdag geweest. Het ochtendtij was goed voor de kabeljauw en afgaande middagtij goed voor de heilbot. Op het menu stond een soort rundvlees blokjes in saus met groente. Het weerbericht voor de laatste visdag was niet zo best. Windkracht 7 met sneeuw.

Dag 7
Het weerbericht was goed voorspeld en de sneeuwstorm loeide om het huisje en door het fjord. Dit was het goede moment om al het materiaal op te ruimen en schoon te maken.

Het was ook nodig om een aantal koffers in te pakken en deze alvast naar de luchthaven in Hasvik te brengen. Omdat we vanaf het eiland vliegen met een klein propeller vliegtuigje is de bagageruimte beperkt en is er een kans dat de extra bagage achter blijft.

Rond 12:00 uur klaarde het weer helemaal op en het begon bij Sjaak, mijn vader en Jan toch weer te kriebelen om even op de heilbot te proberen. De hengels werden weer opgetuigd en de mannen voeren uit naar de stek bij de meeuwenkolonie.

Inmiddels kwam Marc mij ophalen om samen naar de luchthaven te rijden om acht koffers in te checken die dan alvast naar Tromso werden gevlogen. Ook dronken we nog even een bakkie koffie in het Bigfishadventure Camp.

Dik na zessen kwamen de uitgevaren bootjes weer terug in de haven. Wederom allemaal blije gezichten met mooie vangstverhalen.

Met als klap op de vuurpijl een mooie heilbot van Jan van 1.55 meter en 57 kilo.

Hiermee ving Jan de grootse heilbot van de week en de enige die de 50 kilo batch van Marc in ontvangst mocht nemen. Wat een mooie afsluiter van de week was dit.

In totaal zijn er door onze groep vijf kabeljauwen boven de 30 kilo gevangen en meer dan 100 kabeljauwen boven de 20 kilo. Daar bovenop nog 25 heilbotten. Als dit geen topweek was!?

Het materiaal wat over het algemeen is gebruikt en wat prima functioneert is:
Voor kabeljauw en heilbot met lichte stroom en wind, een spinhengel 2.40 meter en werpgewicht van 130-150 gram met molen of reel.

Qua shads is veel goed zolang de schoepstaart goede actie geeft. Het is ook altijd goed om eerst even te testen om te kijken welke actie de shad geeft als je hem door het water haalt. Hiermee kan je goed bepalen met welke snelheid te moet binnen draaien.

Op het moment dat de wind of stroming toeneemt, is een spinhengel van 180-285gr raadzaam zodat je betere controle hebt over je shad met zwaardere loodkop.

Zelf viste ik veel met de W4 Monster van Westin met een Daiwa reel. Echt top combinatie. Ook de spinversie van Westin werkte erg goed voorzien van een Daiwa Saltiga 5000. Al deze waren voorzien van een 20/00 8-braid van Daiwa.

De shads die er deze week bovenuit staken waren de Wildeye shads van Storm, de natural shads van Fox, Fiiish Black Minnow en de Mc Pike van Swartszonker. Ik had zelf het idee dat de kleur van de shads niet uitmaakte. Iedereen had wel zijn eigen top kleur en dat varieerde van Roze, Blauw en Salt & Pepper.

’s Avonds weer gezellig met elkaar na praten en Marc kwam nog even langs om aan iedereen de 20 kilo batch uit te reiken en aan vier man de 30 kilo batch en Jan de 50 kilo batch.

We hebben deze week zeer veel gehad aan de tips van Marc van Roie en zou Marc dan ook zeker aanraden mocht je er aan denken om een keer het Soroya avontuur te willen beleven. Je kan Marc vinden op Soroya-fishing.com.

Dag 8
De bus stond alweer om 05.00 klaar voor vertrek naar de luchthaven. Het was erg goed geweest om een gedeelte van de bagage een dag eerder in te leveren want het ruim was maximaal gevuld met bagage en de lokale post.

Tijdens de vier vluchten op terug weg naar huis werd de groep in tweeën gesplitst en na lange tussenstop van zes uur in Olso kwam de groep weer samen om vervolgens met zijn allen weer naar Amsterdam te vliegen.

In Amsterdam stond de bus van van Diepen alweer klaar voor het laatste stukje naar huis. Wij kunnen met zijn allen terug kijken naar een fantastische week met gigantische vangsten.

Voor meer informatie kijk op: www.soroyafishing.com

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -