Nieuwe toppertjes voor roofblei

Nieuwe toppertjes voor roofblei

Door Han van den Eertwegh

Het afgelopen jaar viste Han van den Eertwegh veel op roofblei en er zaten erg mooie vissen tussen. Een heel arsenaal aan kunstaas werd ingezet. Afgelopen seizoen sprongen er opnieuw enkele plugjes bovenuit wat vangkracht betreft. Roofblei is in mijn sportbeleving een geweldige sportvis die steeds meer sportvissers weet te boeien. Snoeiharde aanbeten en ijzingwekkende runs. Mooie, grote en vooral sterke vissen, wat willen wij roofvissers nog meer? Aangezien het vissen op roofblei in Nederland, nog vrij nieuw is, moet er nog veel uitgeprobeerd en ontdekt worden. In 2003 werden er serieuze vissen gevangen op de Rapala Long Casting Minnow. In 2004 ben ik hier bewust van af gestapt; deze kanjer van een plug heeft zijn vangkracht bewezen en op één paard wedden is nooit goed.

Zoektocht
Om wat meer beslagen ten ijs te komen werd er gezocht naar andere vangbare kunstaasjes. In eerste instantie werd gedacht aan kleine, ondiep duikende pluggen, maar later werden ook lepels, spinners en nog allerlei vreemdsoortige bouwsels die op een visje lijken, aan een test onderworpen. Dit leverde niet altijd evenveel succes op: er waren dagen dat de roofblei helemaal los was en dat we ze met welk aas dan ook niet konden vangen. Zelfs de toch maar weer van stal gehaalde Long Casting Minnow kon hen niet op andere gedachten brengen. Om gek van te worden! Op andere dagen lieten de zilveren rovers zich nauwelijks zien, en was het bij de eerste worpen al raak!

‘Soms zag je geen vis en was het bij de eerste paar worpen al raak…’


Drie toppertjes
Na vele uren werpen en vaker niet dan wel vangen, hebben we wat meer inzicht gekregen in het door roofbleien gewaardeerd kunstaas. Spinners en lepels doen het bij ons nog niet zo goed; het zijn toch pluggen die de vissen in de boot brengen. Dit jaar zijn er weer een aantal plugjes die er duidelijk bovenuit springen. Kleine plugjes (5-8 cm lang) en een popper. Salmo Sting
Het gaat hier om het model van 6 cm lang. Het is een slank plugje met een natuurgetrouwe actie. Het best voldoet het model Sting Floating; nadeel is echter het geringe werpgewicht van slechts drieëneenhalve gram. Door het snel binnendraaien van het kunstaas zullen de modellen Sting Suspending of Sting Sinking ook niet dieper lopen dan een halve meter tot vijfenzeventig centimeter. Deze hebben het voordeel dat ze iets zwaarder zijn (respectievelijk 4,3 en 5 gram) en hierdoor net iets verder te werpen. Ik heb de beste resultaten geboekt met de kleur SMB; zilveren flanken en buik met een blauwe rug. De dreggen dienen vervangen te worden door net iets grotere, dundradige en scherpe (!) exemplaren.

‘Salmo Sting: leverde tot nu toe de grootste roofblei op…’


Rapala Skitter Pop
Ook komt de Rapala Skitter Pop heel goed uit de bus. Vooral als de roofblei actief in het oppervlak jaagt, is het extreem spannend om met een popper te vissen. Met korte rukjes vis je het kunstaas terug, waarbij de holle voorkant steeds een golfje water voor zich uit werpt. Dit trekt de aandacht van de jagende roofbleien. Dan plotseling, uit het niets, verdwijnt de popper in een grote kolk en voor dat je in de gaten hebt wat er gebeurt sta je met een kromme hengel en krijsende slip. Kippevel! Ook hier doet een blauwige kleur het goed, en de “vlieg” op de staartdreg maakt het een nog aantrekkelijker hapje voor de roofvissen.

‘Rapala Skitter Pop: kippevel!’


Ultimate Snack
Een onbekend plugje met ongekende kwaliteiten! Iets robuuster dan de Sting en behoorlijk wat meer body. Zeven centimeter lang en 6 gram zwaar; werpt een stuk beter dan de Sting. Als je het plugje van voren bekijkt, lijkt het alsof de schoep er behoorlijk scheef aan staat. Dit is echter niet van invloed op de actie, want het ding zwemt fantastisch! Deze plug gaat nog hoge ogen gooien en de eerste resultaten waren veelbelovend!

‘Hier gaan we meer van horen!’


Nog heel wat veel testwerk voor de boeg…!
Net zoals we tot nu toe te werk zijn gegaan bij het vissen op deze nieuweling, blijven we zoeken naar nieuwe, betere manieren en andere aassoorten om de roofblei te verschalken. Een van onze laatste en nieuwste aanwinsten is de Spro Pikefighter jr. Loopt bij hoge snelheden kaarsrecht en maakt onder water veel herrie.Ook de leverbare naturel kleuren zijn perfect voor de roofblei. We houden je op de hoogte…

‘De Pikefighter jr. heeft alles in zich om een topper te worden’

‘De Rapala Long Casting Minnow heeft zijn vangkracht inmiddels bewezen.’


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Roofblei nu ook in Noord Friesland gevangen!
Total Fishing Import -
image description
Roofblei: de hydrodynamische Oostblokker
Total Fishing Import -
image description
Op zoek naar Roofblei….
Total Fishing Import -