Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland (1)

door Peter Elberse

Voor velen een droom? Ik denk het wel. Helaas zal dat voor de overgrote meerderheid wel altijd zo blijven. Om in Nieuw Zeeland te geraken is namelijk een afschrikwekkende reis nodig die, als het met overstappen tegenzit, tot wel 40 uur kan duren. Geen pretje maar het geeft je wel het gevoel dat je met iets groots bezig bent. Het land is te verdelen in twee eilanden, het Noord- en Zuideiland. In mijn verhaal laat ik het Noordeiland voor wat het is. Alhoewel daar het wereldberoemde Lake Taupo ligt met de evenzo bekende rivier de Tongariro moet ik eerlijk zeggen dat het mij een stuk minder aanspreekt dan het Zuideiland. Allereerst omdat het natuurschoon aan de westkust van het Zuideiland vele malen fraaier is. Daarnaast overheerst op het Noordeiland de regenboogforel terwijl op het Zuideiland de bruine forel domineert. Het Noordeiland is ook dichter bevolkt. Een dikke twee miljoen mensen tegen 800.000 en dat terwijl het Zuideiland groter is.


“Rivier op het Zuideiland” Voor vertrek raad ik een ieder aan zoveel mogelijk info te verzamelen over Nieuw Zeeland. Boeken die de visserij beschrijven (Tony Busch en John Kent) en goede kaarten zijn erg belangrijk als je succesvol wilt zijn. Bereid je daarnaast ook fysiek goed voor. Het is erg belangrijk dat je in goede conditie bent want om de grote forellen te vangen in de beken en rivieren zul je veel moeten lopen. Soms langs en door rivieren waar geen wandelpad is. Het komt bij ons regelmatig voor dat de terugwandeling 3 tot 4 uren duurt. Neem daarom reishengels mee . Een 9ft #5 hengel om mee te vissen en een 9ft #5 hengel als reserve. Vierdelige hengels lenen zich uitstekend voor deze visserij. Neem een reel met perfecte rem. Je vist doorgaan met 14/00 tot 18/00 op grote vissen, een goede rem is echt heel belangrijk. Goede droge vliegen zijn o.a. buck caddis en adams op haakmaten 8 t/m 16. Enkele aanraders voor nimfen zijn o.a. goudkop hare’s ear, koperkop pheasant tail en green stoneflies in de haakmaten 8 t/m 18. Als streamer heb je eigenlijk maar een soort nodig; een black wooly bugger in de haakmaten 2 t/m 6. De vlucht voert ons naar Christchurch, de prachtige hoofdstad van het Zuideiland. Je voelt je er onmiddellijk thuis. Aldaar regel je de huurauto en de visvergunning. Voor een auto moet je rekenen op ongeveer NZ$ 35.00 per dag. Ik huurde eens een auto voor drie maanden en betaalde slechts NZ$ 23.00 per dag, onderhandelen dus. De visvergunning kost ongeveer NZ$ 55.00 per jaar. Ja dat lees je goed, en deze vergunning is geldig voor het bevissen van alle wateren in Nieuw Zeeland. Als overnachtingsmogelijkheden heeft Nieuw Zeeland veel te bieden. Wij maken vooral gebruik van de perfect verzorgde campings en jeugdherbergen. Goedkoop (NZ$ 10.00 to 20.00 pp/nacht) maar erg schoon en gezellig. Oh ja, vergeet niet om een muggenstift of spray te kopen. Het kan hier wemelen van de sandflies. Deze kleine zwarte vliegjes steken je echt helemaal lek!


”Alles is van een adembenemende schoonheid” Vanuit Christchurch zetten we koers richting westkust. Ik raad mensen aan om het eerste bezoek minimaal 4 weken te gaan. Veel tijd gaat verloren met reizen en vaak zitten de weersomstandigheden tegen. Regenval kleurt de stromende wateren bruin en dan is het gedaan met de visserij op de rivieren. De kraakheldere rivieren met daaromheen prachtige groenen regenwouden behoren tot de absolute droomwateren van onze wereld. Ik heb heel veel gereisd en gezien maar de westkust rivieren van Nieuw Zeeland zijn echt het allermooist. De forellen hier kunnen groot worden. Reken op een gemiddeld formaat van tussen de 50 en 70 centimeter. Daarnaast is de hengeldruk erg laag. Meestal heb je de rivier voor jezelf. Is er iemand voor je dan merk je dat snel aan de forellen. De vissen lijken uit de rivier verdwenen of reageren zeer schuw en zijn, die dag, in ieder geval niet meer vangbaar. (wordt vervolgd)

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -