image description

Nieuw BNRZ-record snoekbaars: 106 centimeter!

Bron: Sportvisserij Nederland

Op 30 maart 2021 ving Duitser Andre Gießing op het Hollands Diep een snoekbaars van maar liefst 106 cm. De recordclaim die onlangs binnenkwam bij de recordcommissie van de BNRZ, werd goedgekeurd. Het oude Nederlands record snoekbaars van 105 cm uit 2020 – op naam van Igor Vucenic – is daarmee met 1 cm verbroken.

Vissend op het Hollands Diep zagen Andre en zijn vismaat Bernd Kapust plotseling een wel heel groot signaal onder de boot op de ‘Livescope’ – een hypermoderne dieptemeter die dankzij sonartechnologie real-time het water onder de boot scant op vis. Bernd – die de boot bestuurde en veel ervaring heeft met het pelagisch vissen gericht op 90 cm+ snoekbaars, wist meteen dat het bingo was. Wat volgde was een kat-en-muis-spel waarbij Andre de vis een kwartier lang met zijn kunstaas – een softbait van 24 cm in combinatie met een 80-grams jigkop – probeerde te verleiden. Bernd moest de boot daarbij continu zo sturen dat de twee de vis niet uit het zicht zouden verliezen en tegelijkertijd niet zouden afschrikken.

Monstervis
Uiteindelijk volgende toch de verlossende aanbeet. Tijdens de dril nam de spanning bij Andre toe tot het kookpunt. Maar toen de snoekbaars eenmaal in het net lag, barstte de vreugde los. Ze konden haast niet geloven dat de staartvin pas bij 106 cm eindigde. Toen Bernd dit voorjaar hoorde van het bestaan van de Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen – kortweg de BNRZ – stuurde hij foto’s van de vangst in en kwam de bal aan het rollen. Dat leverde Andre na goedkeuring door de BNRZ-recordcommissie een officieel Nederlands record snoekbaars op.Het kunstaas waarmee Andre zijn recordvis ving: de Finfinda Finstick van 24 cm.

Vriendschap

Zo’n tien jaar geleden leerden Andre en Bernd elkaar kennen toen ze beiden – in Nederland – aan het roofvissen waren. De twee Duitse sportvisfanaten raakten al gauw aan de praat en daaruit ontstond uiteindelijk een hechte vriendschap. Het duo vist de laatste jaren veel in Nederland en vaak zijn dat zelfs meerdaagse trips. Omdat ons land naar eigen zeggen ‘een veel interessanter visbestand heeft, dankzij jullie catch & release cultuur, Daarin gaan de heren dieper in op hun pelagische visserij, gericht op ‘kastelen’ van snoekbaarzen. Zo verklappen de heren een aantal van hun tactische en technische geheimtips voor het vangen van kapitale 90 cm+ snoekbaarzen. Een regelrechte leestip dus.

ANDEREN LAZEN OOK