image description

Nederland van start op wk Karpervissen in Hongarije

Sportvisserij Nederland   

Nederland van start op wk Karpervissen in Hongarije  

Vandaag is de start van het officiële Wereldkampioenschap Karpervissen in Hongarije. Er doen 26 landen mee en er wordt gevist in drie vakken langs de oever van het Deseda meer, dat in het zuidwesten van Hongarije bij de plaats Kaposvár ligt.   

Over een traject van zes kilometer zijn hier 78 stekken uitgezet. De drie Nederlandse koppels hebben helaas geen kopstekken geloot, maar er is veel vertrouwen in een goed resultaat

Het gedeelte van het stuwmeer waar de wedstrijd plaatsvindt, is ongeveer 190 hectare groot. De breedte van het water varieert van 200 tot 400 meter en de diepte is ongeveer 3,5 meter. De visstand bestaat vooral uit karpers van 1,5 tot 20 kilo zwaar en graskarpers van 5 tot meer dan 20 kilo, die eveneens meetellen in de vangst. 

De wedstrijd begint op woensdag 12:30 uur en duurt tot zaterdag 12:30 uur. De Nederlandse koppels waren na de loting redelijk tevreden over hun stekken. Klaas Keen en Peter Molendijk hebben stek A3, Henri Eshuis & Henk Meppelink hebben B18 en John Hendriks & Ricardo Eerland hebben stek C10 geloot.

Alle stekken liggen vrij dicht naast elkaar, wat de mogelijkheden enigszins beperkt. Daarbij ligt een aantal stekken op hol lopende oeverdelen, waardoor je op afstand al snel - zonder opzet - in het vak van de buren werpt.

De deelnemende koppels hebben zich gekwalificeerd via de Topcompetitie Karpervissen en hebben dus de nodige wedstrijdervaring. Ze hebben zich als team voorbereid met enkele gezamenlijke vissessies, waarbij vooral het zover mogelijk werpen en voeren is geoefend.

De coaches Wim Molendijk en Jack Wolfs hebben mede daardoor veel vertrouwen op goede vangsten. Wim Molendijk: “In de voorgaande jaren bleken verre worpen vaak een verschil te maken. Omdat er bij een wedstrijd zoveel lijnen op een rij in het water liggen, hebben de karpers de neiging om de oeverzone te mijden en vooral op grote afstand te azen. Werp jij 10 of 20 meter verder dan je buren, dan vang je vaak het beste.”

ANDEREN LAZEN OOK